Pressträff för den svenska, hållbara tomaten
Årets tomatträff i Kolskjulet på Kastellholmen den 16 maj 2018 blir en solig tillställning där den svenska tomatbranschen lyfter den svenska, hållbara tomaten. Vi talar smak, hållbarhet, framtid, odling och den svenska tomatens utveckling. Gästerna bjuds på inspiration, härliga smakprov och recept.
Här nedan finns länkar till artiklar och annat material samt dokument för nedladdning.
1. Är det viktigt för konsumenten att tomaten är svensk?
Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB
Undersökningen Svenska tomater YouGov, maj 2018 för nedladdning, se nedan
2. Hållbara odlingar och utökad säsong för svenska tomater
Sara Berger, vd SydGrönt
Den svenska tomatens klassresa – läs intervjun med Sara Berger här
3. Sort, syra, sötma och arom – så smakar en svensk tomat
Möt tomatodlarna Caroline Andersson & Annika Assarsson
Tre tomatentusiaster tipsar om sina favoritsorter
4. Från kylskåpskall till vältempererad
Fredrik Eriksson, krögare, Långbro Värdshus & restaurang Asplund
Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon när Fredrik tillagar svenska tomater: Tomatfrossa
5. Älskade tomat! Smakprov och inspiration
Kockarna Linn Söderström & Marion Ringborg, Garba
Läs intervjun med Linn och Marion och Garba on tour – kockarna
6. Recept på 5 små tomaträtter av svenska tomater
Du kan ladda ned recepten längre ned på sidan eller gå till receptsidan
7. Med kärlek till svenska tomater!
Läs om svenskarnas mest älskade grönsak
8. Pressmeddelande
9 av 10 svenska tomater kommer från odlingar som värms upp med förnybar energi
Pressmeddelandet finns på frånsverige.se Press och på MyNewsdesk
9. Bilder
Bilder hittar du längre ned, och här är bilder från eventet. Finns även på MyNewsdesk
10. 5 utmärkta skäl att välja svenskt
Detta betyder märket – se filmen
Jordbruksverkets marknadsöversikt frukt och grönsaker 2016
Använd gärna #svenskatomater #frånsverige i sociala medier