från sverige

”Uppfödning, odling, förädling och packning har skett i Sverige. I varor som korv, bröd, ost och yoghurt, är kött, ägg, mjölk, fågel, fisk och skaldjur alltid 100% svenskt, och minst 75% av ingredienserna är Från Sverige.”

Pressträff för den svenska, hållbara tomaten

Årets tomatträff i Kolskjulet på Kastellholmen den 16 maj 2018 blir en solig tillställning där den svenska tomatbranschen lyfter den svenska, hållbara tomaten. Vi talar smak, hållbarhet, framtid, odling och den svenska tomatens utveckling. Gästerna bjuds på inspiration, härliga smakprov och recept.

Här nedan finns länkar till artiklar och annat material samt dokument för nedladdning.


1. Är det viktigt för konsumenten att tomaten är svensk?

Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB
Undersökningen Svenska tomater YouGov, maj 2018 för nedladdning, se nedan

2. Hållbara odlingar och utökad säsong för svenska tomater

Sara Berger, vd SydGrönt
Den svenska tomatens klassresa – läs intervjun med Sara Berger här

3. Sort, syra, sötma och arom – så smakar en svensk tomat

Möt tomatodlarna Caroline Andersson & Annika Assarsson
Tre tomatentusiaster tipsar om sina favoritsorter

4. Från kylskåpskall till vältempererad

Fredrik Eriksson, krögare, Långbro Värdshus & restaurang Asplund
Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon när Fredrik tillagar svenska tomater: Tomatfrossa

5. Älskade tomat! Smakprov och inspiration

Kockarna Linn Söderström & Marion Ringborg, Garba
Läs intervjun med Linn och Marion och Garba on tour – kockarna

6. Recept på 5 små tomaträtter av svenska tomater

Du kan ladda ned recepten längre ned på sidan eller gå till receptsidan

7. Med kärlek till svenska tomater!

Läs om svenskarnas mest älskade grönsak

8. Pressmeddelande

9 av 10 svenska tomater kommer från odlingar som värms upp med förnybar energi
Pressmeddelandet finns på frånsverige.se Press och på  MyNewsdesk

9. Bilder

Bilder hittar du längre ned, och här är bilder från eventet. Finns även på MyNewsdesk 

10. 5 utmärkta skäl att välja svenskt

Detta betyder märket – se filmen


 

Jordbruksverkets marknadsöversikt frukt och grönsaker 2016


Använd gärna #svenskatomater #frånsverige i sociala medier


Pressmaterial & kontakt

Här finns recept, YouGove-undersökningen om svenska tomater och pressmeddelande för nedladdning. Tomatfoldern innehåller de artiklar som är publicerade ovan (produktion Lewander & Co) Bilder finns att hämta på MyNewsdesk och nedan, vi kompletterar med bilder från eventet.


Mer om undersökningen

För mer information om undersökningen kontakta Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB, mobil: 072-741 64 90, [email protected]


Vill du veta mer om tomater, odling, smaker och sorter

SydGrönt
Sara Berger, vd, 0768-46 20 42, [email protected]

Moek – mellansvenska odlare
Anette Borgström, 070-578 22 56, [email protected]

LRF Trädgård – branschråd för svensk trädgårdsnäring
Elin Windfäll, 0413-55 90 25, [email protected]


Pressmaterial

Kontakta gärna Lotta Hovhammar, [email protected]


Läs mer om pressträffens arrangörer

Pressträffen anordnades av Svenskmärkning Från Sverige, LRF Trädgård Säsongens Bästa, SydGröntOdlarna.se och MOEK


 

Bilder

Högupplösta bilder på tomater och ursprungsmärket Från Sverige, odling, presseventets kockar Linn Söderström & Marion Ringborg, Garba on tour och bilder på deras fem rätter med svenska tomater, samt Tomaträtt.

Vi kompletterar med bilder från eventet.

Frågor om tomatbilder? Mejla [email protected]