från sverige

Många anledningar att välja svenskodlade växter och blommor

Det odlas inte bara livsmedel i Sverige utan även växter. Det finns många anledningar att välja svenskodlade växter. Närodlade blommor håller bättre, vilket är bra för miljön och växterna, och du stödjer svensk odling så att hantverket lever vidare. Allt fler växter märks med Från Sverige, så titta efter märket när du handlar för rabatten, krukan, vasen och fönsterbläcket.


Från Sverige-märket betyder att växten är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Svenska växter från handelsträdgårdar och plantskolor

När du köper närodlade växter från Sverige får du blommor som håller länge och som har kortare transporter till butik, vilket är bra både för miljön och för växterna. Genom att köpa svenskodlade växter stödjer du också svensk odling så att hantverket lever vidare i Sverige och arbetstillfällen skapas här. Många handelsträdgårdar är familjeföretag där generation efter generation arbetar och företagen finns över hela landet.

Läs om några av våra mest populära prydnadsväxter

De överöser oss med ljuv doft och vackra färger som lyser upp våra vaser, krukor och rabatter i hem och trädgårdar.

Växter med märket Från Sverige finns i dagligvaruhandeln, garden centers och blomsterbutiker. Foto: Blomsterfrämjandet.

Färgglada och krispiga tulpaner om våren

De färgglada och krispiga tulpanerna symboliserar ljusets återkomst och att våren snart är här. Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar oavbrutet för att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar. Svenska tulpaner är klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken och i Sverige drivs de i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle.
Produktionen av svenska tulpaner har aldrig varit så stor som nu. Utbudet har ökat stadigt och produktionen 2017 uppgick till omkring 160 miljoner svenska tulpaner.

Pelargonen är mångas sommarfavorit. Foto: Blomsterfrämjandet.

Pelargonen ger en skön sommarkänsla

Pelargonsläktet har en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden. Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner, och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta, användas i bakverk och det finns både utomhuspelargoner och inomhussorter.
Pelargoner är en älskad blomma på balkongen, i fönstret och i trädgården. Från att ha varit en omtyckt mormorsblomma i köksfönstret har den de senaste åren blivit otroligt populär i alla åldrar och alla miljöer. De är lättskötta och enkla att lyckas med även om du inte har gröna fingrar. Sköter du dem med omsorg med rätt jord, näring och lagom med vatten svarar de med riklig blomning och grönska. Läs om Årets Pelargon 2020.

Vad vore väl jul och advent utan krispiga tulpaner, vänliga julstjärnor, ståtliga amaryllisar och ljuva hyacinter! Foto: Blomsterfrämjandet.

Julstjärnan trendigare än någonsin

Julstjärnan har fått ett tydligt uppsving efter många år av minskad efterfrågan. Den svenska klassiska julstjärnan finns idag i både små och större storlekar och i många härliga färger. Runt jul väljer de flesta den traditionellt julröda och vita julstjärnan, men de har fått sällskap av nyanser av vitt, kanel, aprikos, rosa samt melerade, spräckliga och tvåfärgade sorter.
I Sverige odlas ungefär fyra miljoner julstjärnor per år och den andra veckan i november når de landets butiker. Försäljning pågår fram till julafton och är som störst veckan runt advent.

Amaryllis och hyacint ger julkänsla

Amaryllisen finns i idag i många färger och storlekar och är lika vacker på lök som snittblomma. Hyacinten är en flerårig blommande växt som troligen kom till Sverige under 1600-talet. Idag är den en av våra mest omtyckta krukväxter i juletid som också börjat komma som snittblomma. Hyacintens doft kan skilja mycket åt. För att hitta rätt finns det framtagna doftkoder som hyacinterna märks med: Svag, medel eller fyllig doft. De som doftar minst är de vita sorterna, till exempel ‘White Pearl’.


Svenskodlade växter är ett utmärkt val

Det finns flera anledningar att välja växter som är drivna i Sverige. Växterna är odlade för svenska förhållanden, både för inomhusklimat och utomhusklimat. De svenska odlarna lever upp till högt ställda krav när det gäller miljöpåverkan, och visst känns det bättre med en närodlad bukett tulpaner än en som transporterats långväga ifrån. En annan aspekt är att du genom att köpa svenska växter stödjer svensk odling, hantverk och arbetstillfällen.

Vad betyder Från Sverige-märket på växten?

För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att växterna är certifierade enligt IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, som är den största standarden för växter i Sverige. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar. Övergripande mål för många odlare är att arbeta förebyggande och minimera användning av kemiskt växtskydd, minimera växtnäringsläckage, miljöoptimerad energianvändning samt minimera risker för människor.

En växt med märket Från Sverige är odlad, hanterad och förpackad i Sverige. Blomsterlök, fröer eller sticklingar får vara importerade men för att få ursprungsmärkas måste den huvudsakliga odlingstiden ske i Sverige, alternativt ska den huvudsakliga tillväxten ske i Sverige.

Svenska växter och blommor i siffror

Totalt sett finns det knappt 2 000 svenska företag som jobbar med yrkesmässig odling av trädgårdsväxter. De sysselsätter drygt 14 800 personer. Växthusodlingen fördelas ungefär jämnt mellan odling av prydnadsväxter och odling av köksväxter eller bär. Av frilandsarealen är det huvudsakligen köksväxter som odlas (59 %). Bärodlingen är cirka 23 % och frukt knappt 15 % av arealen. (Källa: LRF Trädgård)

Med europeiska mått är den svenska växhusodlingen liten, knappt en procent av de holländska och spanska odlingarna.


Mer information

En stor del av informationen på den här sidan kommer från Blomsterfrämjandet, som är en branschorganisation med uppdrag att sprida information och inspiration om svenskodlade krukväxter, lökväxter, utplanterings- växter och tulpaner. Blomsterfrämjandet ägs av LRF Trädgård med bland annat svenska odlare samt ett antal andra aktörer inom trädgårdsnäringen som sponsorer. 

LRF Trädgård är en avdelning för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär samt prydnads- och plantskoleväxter.

Blomsterfrämjandet kunskap, inspiration & tips

Säsongens Bästa LRF Trädgård blommor & växter

Från Sverige  ursprungsmärkning

Företag  som ursprungsmärker

Svenskt Sigill Klimatcertifierad


Mer inspiration och läsning!

Skydda den biologiska mångfalden – köp svenskodlade växter

Tulpanguiden.se

Tulpanens dag

Rekordstor efterfrågan på svenska tulpaner

Växttrender 2017 – med fokus på tulpaner

Årets Pelargon 2017Årets Pelargon 2018 Årets Pelargon 2020

Pelargonsällskapet

Mer om amaryllis, Säsongens Bästa

Trendiga tips med julstjärnor 

Julstjärnans dag den 12 december

Hyacint med doft av jul

Film Julfint med hyacinter

Amaryllisens dag den 19 nov

Svenskodlad julros från Frillesås Handelsträdgård

Tulpanmanin på 1600-talet
– en riktig finansbubbla

Namnet tulpan kommer från det persiska ordet för turban, dulband, på turkiska tuliband. Det finns runt hundra olika vilda arter och en stor mängd hybrider och sorter.

Trädgårdstulpanen kom till Europa från Osmanska riket på 1500-talet, och introducerades av Vatikanens sändebud Ogier Ghiselin de Busbecq 1554.

Till Holland kom den med Carolus Clusius, chef för botaniska trädgården i Leiden. Många av hans tulpanlökar stals och det växte upp en industri med lökförsäljning. På 1600-talet blev den Holländska tulpanen så eftertraktad att det skapades en spekulationsmarknad. En enda tulpanlök kunde i extrema fall kosta en tredjedels normal årslön. Finansbubblan – kallad tulpanmanin – sprack till slut.

Idag är tulpanen en älskad blomma med en prisbild som passar alla.


Fira årets blomdagar

 • Tulpanens dag: 15 januari
 • Årets Pelargon
 • Amaryllisens dag: 19 november
 • Julstjärnans dag: 12 december
 • Årets Perenn
 • Årets Sommarblomma

Visste du att…

 • Trädgårdsarbete är den vanligaste fritidssysselsättningen utomhus – efter promenader – och engagerar miljontals människor.
 • Produktionen av svenskodlade tulpaner har aldrig varit så stor som 2017 då det odlades strax över 160 miljoner tulpaner.
 • Ungefär 4 miljoner julstjärnor odlas i Sverige. Försäljningen börjar andra veckan i november och försäljningen är störst veckan runt advent.
 • 80 procent av de tulpaner som säljs i Sverige är svenskodlade.
 • Krukväxter ger en bättre inomhusmiljö genom att rena luften och öka luftfuktigheten. Cirka 90% av vattnet du vattnar med avdunstar så välj gärna törstiga växter om luften är torr.

En bukett tulpaner!

Se filmen när Blomsterfrämjandet delar ut tulpaner i Malmö på Tulpanens dag 2017. Visst blev mottagarna glada! Tack snälla för buketten!


Vi märker med Från Sverige

Lagergrens Handelsträdgård ”Utmärkta närodlade tulpaner från Lagergrens”

Mäster Grön  ”Blommor är livsmedel för själen”