från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Många anledningar att välja svenskodlade växter och blommor

Det odlas inte bara livsmedel i Sverige utan även växter. Det finns många anledningar att välja svenskodlade växter. Närodlade blommor håller bättre, vilket är bra för miljön och växterna, och du stödjer svensk odling så att hantverket lever vidare. Titta efter märket Från Sverige när du handlar för rabatten, krukan, vasen och fönsterbläcket.


Från Sverige-märket betyder att växten är odlad, skördad, hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

När det gäller lökväxter – planterad, driven, hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Svenska växter från handelsträdgårdar och plantskolor

När du köper närodlade växter från Sverige får du blommor som håller länge och som har kortare transporter till butik, vilket är bra både för miljön och för växterna. Genom att köpa svenskodlade växter stödjer du också svensk odling så att hantverket lever vidare i Sverige och arbetstillfällen skapas här. Många handelsträdgårdar är familjeföretag där generation efter generation arbetar och företagen finns över hela landet.

Syskonen Anders och Amanda Alverbäck odlar tulpaner och kruklökar tillsammans med sin familj enligt familjetradition sedan 1968.


Läs om några av våra mest populära prydnadsväxter

De överöser oss med ljuv doft och vackra färger som lyser upp våra vaser, krukor och rabatter i hem och trädgårdar.

Färgglada och krispiga tulpaner

Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar ständigt med att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan som håller sig fin länge arbetar odlarna med lite större lökar. Svenska tulpanlökar drivs upp i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. För att driva upp tulpanen från löken behövs kyla. Sverige har därför bra förutsättningar tack vare vårt klimat. Det drivs fram så mycket som över 160 miljoner tulpaner i Sverige varje år och det finns ett stort härligt urval av sorter och färger som kan kombineras i det oändliga.

Visste du att… 8 av 10 tulpaner som säljs i Sverige är odlade i Sverige.

Gröna växter för alla lägen

Att ha gröna krukväxter inomhus är populärare än på länge. Det är inte så konstigt för gröna växter skapar både trivsel och mjukar upp samtidigt som de förbättrar inomhusluften genom att tillföra syre. Många gånger är de också mycket lättskötta och klarar sig med modest vattning. Exempel på svenskodlade gröna växter är ampellilja, cissus, palettblad, guldpalm, monstera och ormbunkar.

Svenskodlade gröna växter.

Pelargonen ger en skön sommarkänsla

Pelargonsläktet har en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden. Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner, och bladverk i de mest skiftande mönste. Pelargoner är en älskad blomma på balkongen, i fönstret och i trädgården. De är lättskötta och enkla att lyckas med även om du inte har gröna fingrar. Sköter du dem med omsorg med rätt jord, näring och lagom med vatten svarar de med riklig blomning och grönska.

Julstjärnan trendigare än någonsin

Bakom julstjärnornas färgsprakande intåg i butikerna döljer sig ett gediget arbete. Trädgårdsmästarna har under många månader arbetat för att få julstjärnorna färdiga i rätt tid. Redan runt midsommar krukas små sticklingar in, som sedan vårdas ömt för att månader senare byta färg på sina högblad lagom till advent. Den svenskodlade klassiska julstjärnan finns idag i många härliga färger och storlekar. Runt jul väljer de flesta den traditionellt julröda och vita julstjärnan, men de har fått sällskap av nyanser av vitt, kanel, aprikos, rosa nyanser samt melerade, spräckliga och tvåfärgade sorter.


Svenskodlade växter är ett utmärkt val

Det finns flera anledningar att välja växter som är drivna i Sverige. Växterna är odlade för svenska förhållanden, både för inomhusklimat och utomhusklimat. De svenska odlarna lever upp till högt ställda krav när det gäller miljöpåverkan, och visst känns det bättre med en närodlad bukett tulpaner än en som transporterats långväga ifrån. En annan aspekt är att du genom att köpa svenska växter stödjer svensk odling, hantverk och arbetstillfällen.

Vad betyder Från Sverige-märket på växten?

En växt med märket Från Sverige är odlad, skördad, hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. När det gäller lökväxter som tulpaner och tête-à-tête, ska löken drivas upp i Sverige och hanteras, förpackas och kontrolleras här. Det innebär att blomsterlök, fröer eller sticklingar får vara importerade men för att få ursprungsmärkas måste den huvudsakliga odlingstiden ske i Sverige, alternativt ska den huvudsakliga tillväxten ske i Sverige.

Växterna är certifierade

För att få använda märket Från Sverige på växter är kravet att växterna är certifierade enligt IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola, som är den största standarden för växter i Sverige. Det innebär att odlingen är kontrollerad av ett oberoende kontrollorgan och växterna kommer från odlare som tar ett omfattande miljöansvar. Övergripande mål för många odlare är att arbeta förebyggande och minimera användning av kemiskt växtskydd, minimera växtnäringsläckage, miljöoptimerad energianvändning samt minimera risker för människor.


Få koll på säsongen

Det finns ett stort utbud av svenskodlade växter och blommor. För att göra det ännu enklare att få koll på vilka svenskodlade blommor och växter som är i säsong har vi tillsammans med Blomsterfrämjandet tagit fram en säsongsguide för svenskodlade växter och blommor. Säsongsguiden har publicerats för sju säsonger uppdelat i vinter (januari-februari), vår (mars-april), försommar (maj), sommar (juni-juli), sensommar (augusti-september), höst (oktober-november) och jul (december).

Med ikoner är det tydligt att se vilka växter och blommor som passar för inomhus respektive utomhus. På vår sida Beställ & Ladda ned under ”Special” hittar du säsongsguiden ”Svenska blommor och växter i säsong” för varje säsong i A4-format för nerladdning och utskrift. 


Mer information 

En stor del av informationen på den här sidan kommer från Blomsterfrämjandet, som är en branschorganisation med uppdrag att sprida information och inspiration om svenskodlade krukväxter, lökväxter, utplanterings- växter och tulpaner. Blomsterfrämjandet ägs av LRF Trädgård med bland annat svenska odlare samt ett antal andra aktörer inom trädgårdsnäringen som sponsorer.  

LRF Trädgård är en avdelning för svenska producenter av grönsaker, frukt och bär samt prydnads- och plantskoleväxter.

Mer inspiration och fakta – Blomsterfrämjandet

Säsongens Bästa

LRF Trädgård blommor och växter

Från Sverige ursprungsmärkning

Företag som ursprungsmärker

IP Sigill Prydnadsväxter & Plantskola


Fira årets blomdagar

Tulpanens dag: 15 januari
Årets Pelargon
Amaryllisens dag: 19 november
Julstjärnans dag: 12 december
Årets Perenn
Årets Sommarblomma


Visste du att …

… trädgårdsarbete är den vanligaste fritidssysselsättningen utomhus – efter promenader – och engagerar miljontals människor.

… totalt odlas 160 miljoner tulpaner i Sverige varje år vilket innebär att ca 8 av 10 sålda tulpaner också har odlats här.

… när du köper närodlade växter från Sverige får du blommor som håller länge och som har kortare transporter till butik, vilket är bra både för miljön och för växterna.

… svenskodlade växter är odlade för svenska förhållanden, både för inomhusklimat och utomhusklimat.

… genom att köpa svenskodlade växter stödjer du svensk odling så att hantverket lever vidare i Sverige och arbetstillfällen skapas här.


5 anledningar att välja svenskodlade växter

Här kan du ta del av 5 anledningar till att välja Från Sverige-märkta blommor och växter. Titta efter märket Från Sverige!