från sverige

Märket Från Sverige

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige gör det enklare för dig att hitta mat, dryck och växter som producerats i Sverige och lever upp till märkets kriterier.

Huvudprinciperna för märkningen är att den ska möta konsumentens förväntningar och att råvaran och produktionen ska vara svensk.

Du hittar märket på allt från mejerivaror, kött, korv, grönsaker, frukt, bär, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar och på vissa restauranger.

Det finns två förtydligande märken: Kött från Sverige som används på kött och charkuterier och Mjölk från Sverige som används på mejerivaror och ost. De tre märkena har samma kriterier att leva upp till.

Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

En produkt med flera ingrediens kallas sammansatt vara

En sammansatt produkt är ett livsmedel som innehåller mer än en ingrediens som korv, bröd, ost, fruktyoghurt, marmelad eller müsli.

Märkningen Från Sverige får bara användas på livsmedel som är tillverkade i Sverige där minst 75% är svenskt.

Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en sammansatt vara. Det innebär att det är ok med exempelvis kanel eller russin i en bulle som är bakad i Sverige. Ett annat exempel  är en chokladöverdragen kaka, som bakats med svenska ägg, svenskt socker, smör och mjöl, men där chokladen är importerad, eftersom vi inte odlar kakaobönor i Sverige. Här är exempel på sammansatta varor

Vad gäller för vegetabiliska råvaror och prydnadsväxter?

Grönsaker, rotfrukter, bär, frukt och andra vegetabiliska råvaror och prydnadsväxter ska ha odlats i Sverige. Det innebär att den huvudsakliga odlingstiden eller tillväxten ska ske i Sverige från blomsterlök, frö/utsäde, stickling eller svampmycel.

 

 


Mer information

 


Läs mer om svenska mervärden