från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Märket Från Sverige

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Du kan hitta Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Alla typer av råvaror, livsmedel och växter kan märkas

Från Sverige-märkta produkter finns i hela butiksvarvet. Mejerivaror, kött, charkuterier, grönsaker, frukt, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar. 

Från Sverige-märket på varor med flera ingredienser

En produkt som innehåller fler än en ingrediens kallas också för sammansatt vara. Exempel på det är korv, bröd, ost, fruktyoghurt, marmelad, müsli, pannkakor eller annan färdigrättSammansatta varor som är märkta med Från Sverigemärket innehåller minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.

Märket gör det enkelt för dig att välja svenskt

I Från Sverige-märkningen ingår också Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. De tre märkena har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar att det är svenskt ursprung på köttet och mjölken i produkterna.

Här kan du läsa mer om Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Från Sverige-märket på blommor och växter

Från Sverige-märket används på blommor och växter som är odlade, skördade och/eller hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Från Sverige-märket på restaurang

Det är även möjligt för restauranger att använda märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige för att informera sina gäster om matens ursprung. Här kan du läsa mer!

Kontroll av märkningen

De företag som producerar, hanterar, packar och/eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen Från Sverige är certifierade enligt ett kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorganDetta är viktigt för att du som konsument ska känna förtroende och lita på märkningen. Här kan du läsa mer om kontroll av märkningen.


Mer information


Läs mer om svenska mervärden