från sverige

Sammansatta varor – minst 75% svenskt

Både hela råvaror och matvaror med minst 75% svenskt kan ursprungsmärkas, så länge kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk är svenskt. Oftast innehåller en Från Sverige-märkt vara med flera ingredienser mer än 75% svenskt. Här är några exempel på produkter som uppfyller märkningens kriterier och en förklaring till varför de kan märkas.

För att få märka ett sammansatt livsmedel måste det innehålla minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Det innebär att den största del av innehållet i den sammansatta matvaran är svenskt, men att det finns utrymme att märka produkter som inte helt och hållet består av svenska ingredienser – som en müsli med russin eller en fruktyoghurt gjord på svensk mjölk men smaksatt med exempelvis mango.

Genom att märka med Från Sverige lyfter vi de svenska råvarornas roll i våra livsmedel.


Tre anledningar till gränsen 75%!

1. Svenska råvaror – all världens mat

Utveckling och lyft av de svenska råvarorna och svenska matkulturen.

Influenser och inspiration för matlagning och bakning hämtas från världens alla hörn. De flesta av oss vill äta och använda olika kryddor och råvaror som vi tycker om och är nyfikna på, och därför behövs de ingredienserna för att utveckla och lyfta de svenska råvarorna och den svenska matkulturen. Vad vore kanelbullar bakade på svenska ägg, svenskt mjöl, socker och smör utan kanel? Eller ostkaka av mjölk, grädde, mjöl, ägg och socker från Sverige men utan mandel? Eller en pizza Hawaii gjord av svenska ingredienser men utan ananas?

Exempel: En pizza

Den här pizzan innehåller 76% svenskt och är tillverkad och förpackad i Sverige. Märket Från Sverige betyder att minst 75% av hela innehållet är svenskt, och eftersom den innehåller kött och ost är de båda alltid 100% svenskt. Sedan ska den kunna toppas med exempelvis ananas, banan eller tacokrydda lika väl som med svenska tomater och champinjoner.

Hur kan en ananassås vara svenskmärkt?

Även produkter som har smaksättningar och namn som inte klingar typiskt svenskt kan bestå av huvuddelen svenska råvaror. Genom att märka med Från Sverige lyfter vi de svenska råvarornas roll i världens mat med hjälp av världens frukter och smaker. Produkten är tillverkad i Sverige och innehåller i huvudsak svenska råvaror. En mindre mängd ananas kan ingå som bidrar med smak och ger produkten sitt namn.


2. Vegetabiliska råvaror som saknas eller är bristvara i Sverige

Synliggöra och driva efterfrågan av svenska råvaror för att öka produktionen.

Exempel: Fruktyoghurt
Mjölken är 100% svensk.
Jordgubbar och smultron är importerade.
Totalt är 87% svenskt i produkten.

Varför kan det vara importerade jordgubbar i en svenskmärkt jordgubbsyoghurt?

Produktion av vissa råvaror saknas i Sverige idag. Visst odlar vi jordgubbar här, men de flesta äts upp direkt. Märkningen Från Sverige och Mjölk från Sverige betyder att produkten är tillverkad i Sverige, all mjölkråvara är svensk och hela produkten består av huvuddelen svenska råvaror. Märkningen hjälper till att synliggöra ursprunget på den svenska mjölken och driver på efterfrågan på svenska råvaror. Förhoppningen är att märkningen bidrar till att vi får en ökad produktion av svenska bär och att i framtiden kan se svenska jordgubbar i jordgubbsyoghurten.

Exempel: Ekologiska Bruna Bönor

Totalt 79% svensk i produkten. Ingredienserna som ingår är vatten, salt, ättika och de ekologiska råvarorna bruna bönor och sirapen. Bruna bönorna är helt och hållet svenska, men eftersom vi har en begränsad produktion av ekologiskt socker kan inte svenskt ursprung på den ekologiska sirapen garanteras. Vi saknar också produktion av svenskt salt. Produkten är tillverkad och förpackad i Sverige och den övervägande delen består av svenska råvaror.

 


3. Säkerställa produktegenskaper

Väder och vind påverkar den svenska råvarans kvalitet.

Exempel: Bröd

Det här brödet innehåller 94% svenskt. Mjölets kvalitet beror av skörden. Vissa år är skördarna sämre vilket påverkar råvaran. Den svenska råvaran kan därför behöva kompletteras med import. Exempel är vetemjöl som används till att baka bröd. Vetemjölet behöver hålla bra kvalitet och hög proteinhalt för att ha goda bakegenskaper. Vissa år ger den svenska skörden ett vete med lägre halt protein. Det svenska vetet behöver då kompletteras med en liten mängd importerat mjöl för att öka upp proteinhalten så att brödet kan jäsa och bli fluffigt.

 

 


 


Mer information

Livsmedel från Sverige

Märket Från Sverige

Märket Kött från Sverige

Märket Mjölk från Sverige

Frågor & svar företag

Frågor & svar konsument


Vad i varan är svenskt?

Du hittar information om vilka ingredienser som är svenska på produkternas förpackning eller på företagens hemsidor.


”Genom att märka matvaror med flera ingredienser med Från Sverige, lyfter vi de svenska råvarornas roll i våra livsmedel.”