från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Sammansatta varor – minst 75% svenskt

En produkt som innehåller fler än en ingrediens kallas för sammansatt vara. För att få märka en sammansatt vara måste varan innehålla minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här är några exempel på produkter som uppfyller märkningens kriterier och en förklaring till varför de kan märkas.

Det här gäller för sammansatta varor som består av mer än en ingrediens:

  • Minst 75% av innehållet måste vara svenskt.
  • Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt.
  • Produkten är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Det innebär att den största del av innehållet i den sammansatta matvaran är svenskt, men att det finns utrymme att märka produkter som inte helt och hållet består av svenska ingredienser – som en müsli med russin eller en fruktyoghurt gjord på svensk mjölk men smaksatt med exempelvis mango.

Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt.


Tre anledningar till gränsen 75%!

1. Smaksättning och kryddor från all världens hörn

Utveckling och lyft av de svenska råvarorna och svenska matkulturen.

Influenser och inspiration för matlagning och bakning hämtas från världens alla hörn. De flesta av oss vill äta och använda olika kryddor och råvaror som vi tycker om och är nyfikna på, och därför behövs de ingredienserna för att utveckla och lyfta de svenska råvarorna och den svenska matkulturen. 

Vad vore kanelbullar bakade på svenska ägg, svenskt mjöl, socker och smör utan kanel? Eller ostkaka av mjölk, grädde, mjöl, ägg och socker från Sverige men utan mandel? Eller en Hawaiipizza gjord av svenska ingredienser men utan ananas? 

Exempel: En Från Sverige-märkt pizza

Den här pizzan innehåller 80% svenska råvaror och är tillverkad och förpackad i Sverige. Pizzan innehåller både kött och ost som är 100% svenskt. Gränsen 75% gör det möjligt att toppa pizzan med exempelvis ananas, banan eller tacokrydda lika väl som med svenska tomater och champinjoner. 

Exempel: En Från Sverige-märkt ananasås

Produkten är tillverkad i Sverige och innehåller i huvudsak svenska råvaror. En mindre mängd ananas kan ingå som bidrar med smak och ger produkten sitt namn. Även produkter som har smaksättningar och namn som inte klingar typiskt svenskt kan märkas med Från Sverige. 


2. Vegetabiliska råvaror som saknas eller är bristvara i Sverige

Produktion av vissa råvaror eller specifika led i förädlingskedjan saknas i Sverige idag. Det kan exempelvis vara vissa kryddor eller grödor som inte går att odla i Sverige eller att ett specifikt led i förädlingskedjan inte finns i Sverige. 

Från Sverige märkningens syfte är att göra det enkelt att välja svenskt och på så vis stötta den svenska produktionen och bidra till ökad marknadsutveckling av svenska produkter. Målsättningen är att bidra till ett livskraftigt svenskt jordbruk och livsmedelsproduktion så att den svenska produktionen av råvaror ökar och kan förädlas vidare i Sverige.

Exempel: En jordgubbsyoghurt märkt med Mjölk från Sverige

Den här yoghurten är gjord på 100% svensk mjölk och är tillverkad och förpackad i Sverige. Yoghurten är smaksatt med importerade jordgubbar. Den totala andelen svenskt i produkten är 87% procent. Mjölk från Sverige används här för att förtydliga mjölkens ursprung i yoghurten. På förpackningen ska det också framgå att jordgubbarna inte är från Sverige så att det är tydligt för dig som konsument.

Visst odlas det jordgubbar i Sverige, men de flesta äts upp direkt. Förhoppningen är att märkningen bidrar till att vi får en ökad produktion av svenska bär och att i framtiden kan se svenska jordgubbar i jordgubbsyoghurten. 

Exempel: Ekologiska Bruna Bönor

Ingredienserna som ingår är vatten, salt, ättika och de ekologiska råvarorna bruna bönor och sirapen. Totalt innehåller produkten 79% svenskt. Bruna bönorna är helt och hållet svenska, men eftersom vi har en begränsad produktion av ekologiskt socker kan inte svenskt ursprung på den ekologiska sirapen garanteras. Vi saknar också produktion av svenskt salt. Produkten är tillverkad och förpackad i Sverige och den övervägande delen består av svenska råvaror. 


3. Säkerställa produktegenskaper

Väder och vind påverkar den svenska råvarans kvalitet och egenskaper. Ett exempel är vetemjöl som används till att baka bröd. Vetemjölet behöver hålla bra kvalitet och hög proteinhalt för att ha goda bakegenskaper. Vissa år ger den svenska skörden ett vete med lägre halt protein. Det svenska vetet behöver då kompletteras med en liten mängd importerat mjöl för att öka upp proteinhalten så att brödet kan jäsa och bli fluffigt. 

Exempel: Bröd

Det här brödet innehåller 94% svenskt. Mjölet som används är en blandning av svenskt mjöl och importerat mjöl. Huvuddelen av mjölblandningen består av svenskt vete men på grund av ett sämre skördeutfall används också en mindre andel importerat vetemjöl som har en högre proteinhalt. Det behövs för att brödet ska jäsa och bli luftigt. Brödet innehåller också svenskt sirap och salt. Det finns ingen svenskt salt så detta är också importerat.


Vad i varan är svenskt? 

På sammansatta varor hittar du information om vilka ingredienser som är svenska på produkternas förpackning. Är du nyfiken på vilka företag som idag använder märket? Här är hela listan!

Ursprungsmärkningen Från Sverige används på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Läs mer


Ursprungsmärkningen Kött från Sverige används på svenskproducerat kött och charkuterier. Läs mer


Ursprungsmärkningen Mjölk från Sverige används på mejerivaror. Även märket Från Sverige kan användas på mejerier. Märkena har samma regler. Läs mer


Mer information

Är du nyfiken på vilka företag som idag använder märket? Här är hela listan

Goda skäl att välja svenskt!


Nyfiken på att ursprungsmärka?

Är ditt företag intresserat av att ursprungsmärka era produkter? Då hittar du regelverk, information och ansökan om märkningen på Företagssidorna