från sverige

”Uppfödning, odling, förädling och packning har skett i Sverige. I varor som korv, bröd, ost och yoghurt, är kött, ägg, mjölk, fågel, fisk och skaldjur alltid 100% svenskt, och minst 75% av ingredienserna är Från Sverige.”

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige kan användas på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter som uppfyller kriterierna. Förutom märket Från Sverige finns även märket Kött från Sverige och märket Mjölk från Sverige.

Syftet med märkningen

Syftet med ursprungsmärkningen är att underlätta för konsumenterna att hitta och välja livsmedel, dryck och växter med svenskt ursprung. Bakgrunden är att konsumenternas efterfrågan på svenskproducerat ökar och att de eftersöker en tydlig märkning de kan lita på.

Två huvudprinciper

  • Märkningen ska möta konsumenternas förväntningar.
  • Det är råvaran och produktionen som räknas.

Fem kriterier

  • Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Odling ska ha skett i Sverige.
  • All förädling samt packning ska ske i Sverige.
  • I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt.
  • Kött-, ägg-, fågel-, fisk-, skaldjurs- och mjölkråvara är helt och hållet svenskt i alla produkter.

Öka försäljningen av svenska produkter

Alla företag är välkomna att ansöka om märkningen för sina svenskproducerade produkter. Med märkningen är det enklare för konsumenten att hitta och välja era svenskproducerade produkter. En ökad försäljning av svenska produkter bidrar i sin tur till en ökad produktion av livsmedel i Sverige, vilket bidrar till fler arbetstillfällen och en levande landsbygd.

Redlighet, trovärdighet och transparens

Grunden för en framgångsrik märkning är trovärdighet och transparens. Därför finns tydliga krav på särhållning och spårbarhet som ska uppfyllas i produktionen. Att kraven följs säkerställs genom kontroller hos de producerande och märkande företagen. Reglerna för märkningen grundas på två huvudprinciper och fem kriterier.

Regler och kriterier

För att ditt företags produkter ska blir godkända för ursprungsmärkningen ska de uppfylla märkningens regler och kriterier. Vi har samlat de formella dokument du behöver kring regler, kriterier, avtal, uppföljning och kontroll på sidan Regler och avtal


Från Sverige används på

  • alla typer av råvaror, livsmedel och växter som uppfyller kriterierna.
  • sammansatta produkter.
  • färdigrätter.
  • fågel.

Kött från Sverige används på

  • helt och bearbetat kött från nöt, gris, lamm, get, häst, ren och vilda däggdjur som uppfyller kriterierna.
  • charkuterier av nöt, gris, lamm, get, häst, ren och vilda däggdjur som uppfyller kriterierna.

Mjölk från Sverige används på

  • alla typer av mejerivaror som uppfyller kriterierna.
  • även märket Från Sverige används på mejerivaror.




 

Mer information

I gott sällskap!

Listan med företag som ursprungsmärker

Läs det här innan du ansöker

Regler och avtal

Vanliga frågor & svar

Direkt till Ansökan