från sverige

Märket Mjölk från Sverige

Mjölk från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för mejerivaror och ost. Med märket Mjölk från Sverige lyfter vi mjölkens ursprung i varan.

Mjölk från Sverige tydliggör mjölken

Idag finns tre ursprungsmärken som alla bygger på samma kriterier. Märket Från Sverige används på råvaror, livsmedel och växter, Kött från Sverige används på kött och charkuterier och Mjölk från Sverige används på mejerivaror och ost. Både märket Från Sverige och Mjölk från Sverige finns på varor i mejerihyllan, och de gör det enkelt att hitta varor som enbart innehåller svensk mjölk och som är förädlade och förpackade i Sverige.

Märkningens fem kriterier

Mjölk från Sverige, Från Sverige och Kött från Sverige bygger på samma kriterier. Det är råvaran och produktionen som räknas för att en vara ska få ursprungsmärkas:

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Mejeriprodukter som innehåller mer än mjölk

Mejerivaror som består av fler än en ingrediens, får märkas om de uppfyller kriterierna. Fruktyoghurt är ett exempel på en mejerivara som för att få märkas enbart ska innehålla svensk mjölk och minst 75%  av allt innehåll ska vara svenskt. Varan ska också vara förädlad och förpackad i Sverige. Mer om sammansatta varor med fler än en ingrediens


Läs mer om mejerivaror

Mer om mjölk på Hjärta Mjölk


 

Mer information