från sverige

Märket Mjölk från Sverige

Mjölk från Sverige används för ursprungsmärkning av mejerivaror. Sedan ett år tillbaka märks mejerier med Från Sverige och framöver kommer du kunna hitta båda märkena på mejerivaror. Märket Mjölk från Sverige lyfter den svenska mjölken, inte minst i produkter som fruktyoghurt, eftersom vi vet att mjölkens ursprung är viktig för svenska konsumenter.

Mjölk från Sverige tydliggör mjölken

Idag finns tre ursprungsmärken som alla bygger på samma kriterier. Märket Från Sverige används på råvaror, livsmedel och växter, Kött från Sverige används på kött och charkuterier och Mjölk från Sverige används på mejerivaror och ost. Både märket Från Sverige och Mjölk från Sverige finns på varor i mejerihyllan, och de gör det enkelt att hitta varor som enbart innehåller svensk mjölk och som är förädlade och förpackade i Sverige. Vi rekommenderar en övergång till märket Mjölk från Sverige på mejerivaror vid nytryck av förpackningsmaterial.

Märkningens fem kriterier

Mjölk från Sverige, Från Sverige och Kött från Sverige bygger på samma kriterier. Det är råvaran och produktionen som räknas för att en vara ska få ursprungsmärkas:

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Mejeriprodukter som innehåller mer än mjölk

Sammansatta mejeriprodukter, som består av fler än en ingrediens, får märkas om de uppfyller kriterierna. Fruktyoghurt är ett exempel på en sammansatt mejeriprodukt som för att få märkas ska innehålla minst 75% svenskt och med mjölkråvara enbart från Sverige. Produkten ska också vara förädlad och förpackad i Sverige. Mer om sammansatta varor


 

Mer information om vad som gäller för märkningen Mjölk från Sverige finns i Regelhandboken


Märket Från Sverige används på råvaror, livsmedel och växter

Märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier