från sverige

Märket Mjölk från Sverige

Mjölk från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för mejerivaror och ost. Märket Mjölk från Sverige tydliggör att mjölkens ursprung i varan är svensk. Alla mejerivaror som märks med Från Sverige och Mjölk från Sverige görs av 100% svensk mjölk från djur som är födda och uppfödda i Sverige och produkten är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Märkningens fem kriterier 

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige 
  • Odling har skett i Sverige 
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige 
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt. 
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Mjölk från Sverige tydliggör mjölkens ursprung 

Listan på mejerivaror kan göras lång – allt från fil och yoghurt, dryckesmjölk, smör, grädde, till syrade produkter som crème fraîche och gräddfil. Alla mejerivaror och olika typer av ostar som märks med Från Sverige eller Mjölk från Sverige görs av 100% svensk mjölk. Produkten är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Märket Mjölk från Sverige tydliggör mjölkens svenska ursprung i varan. 

Mejeriprodukter som innehåller mer än mjölk

Mejerivaror som består av fler än en ingrediens, får märkas om produkten uppfyller märkets kriterier, det vill säga att mjölken kommer från djur som är födda och uppfödda i Sverige och förädling, packning och kontroll har gjorts i Sverige.  

Varor med flera ingredienser, en så kallad sammansatt vara, som är märkta med Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige innehåller dessutom minst 75% svenskt av det totala innehållet. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag är 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.

Mjölk från Sverige på restaurang 

Det är möjligt för restauranger att använda märket Mjölk från Sverige för att informera sina gäster om ursprunget på mejerivaror och ost. Här kan du läsa mer!

Kontroll av märkningen

Alla företag som producerar, packar och/eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen Från Sverige är certifierade enligt ett kvalitetssystem. Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige är är certifierade enligt ett kvalitetssystem som avser livsmedelsäkerhet, lägst IP livsmedel. Svenskmärkning gör dessutom stickprovskontroller hos företagen som använder märkningen för att säkerställa att märkningen används korrekt. Kontrollerna görs av fristående revisorer på uppdrag av Svenskmärkning. Detta är viktigt för konsumentens förtroende för märkningen och att du som märkesanvändare ska veta att märket används korrekt i era och i andra företags verksamheter. Här kan du läsa mer om kontroll av märkningen.

 


Mer information

Mer om sammansatta produkter
Läs detta innan du ansöker
Mer om regler och avtal
Vanliga frågor & svar
Direkt till ansökan