från sverige

Vilka varor märks?

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige kan användas på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel växter som uppfyller våra kriterier. Varje märkande företag och varje enskild vara godkänns innan märket får användas. Märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier och tog den 1 januari 2017 över från den tidigare märkningen Svenskt kött. Både märket Mjölk från Sverige och Från Sverige används på mejerivaror.

Det är råvaran och produktionen som räknas

För att få märka en vara måste den uppfylla våra kriterier:

  • Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Odling ska ha skett i Sverige.
  • All förädling och packning ska ske i Sverige.
  • Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara ska alltid vara 100% svenskt, även i sammansatta produkter.
  • I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt. Korv, bröd, müsli, fruktyoghurt eller en kaka med choklad är några exempel på sammansatta produkter.

Varje företag och varje vara bedöms och godkänns

Företag som vill märka med ursprungsmärkningen behöver först godkännas som företag, sedan bedömer vi varje enskild vara innan den får bära märket. Det betyder att ett företag både kan ha varor som är märkta och andra som inte är det.

Här är de företag som idag ursprungsmärker med Från Sverige och Kött från Sverige

Vad menar vi med råvara?

Med råvara menar vi exempelvis frukt, mjöl, grönsaker, kött, fågel, mjölk eller ägg som är obehandlade eller varsamt hanterade.

Vad gäller för vegetabiliska råvaror och prydnadsväxter?

Exempelvis grönsaker, rotfrukter, bär, frukt och prydnadsväxter, som tulpaner, ska ha odlats i Sverige från blomsterlök, frö/utsäde, stickling eller svampmycel.

Vad är en sammansatt vara?

En sammansatt produkt är ett livsmedel som innehåller mer än en ingrediens, som korv, bröd, fruktyoghurt eller marmelad. I en sammansatt vara som är märkt är kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara alltid svenskt. Varan måste vara producerad i Sverige och bestå av minst 75% svenskt. Ett exempel är en chokladöverdragen kaka, som bakats med svenska ägg, svenskt socker, smör och mjöl, men där chokladen är importerad eftersom vi inte odlar kakaobönor i Sverige. Det kan också vara en müsli där allt utom russinen är svenska, eftersom vi inte odlar russin i Sverige.