från sverige

Välkommen att ansöka om Kött från Sverige

Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Märket Kött från Sverige tydliggör att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Märkningens fem kriterier 

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige 
  • Odling har skett i Sverige 
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige 
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt. 
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Märkningen Kött från Sverige används på helt kött och styckdetaljer från olika djurslag, som nöt, gris, lamm, get, ren och vilda däggdjur. Märkningen kan även användas  bearbetat kött som färs, korv, köttbullar, kebab och hamburgare. Märket betyder att djuren är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att förädlingförpackning och kontroll ska ha gjorts i Sverige. Sammansatta kött och charkprodukter ska dessutom innehålla minst 75% svenskt.

Charkuterier och produkter med flera ingredienser

I butiken finns ett brett utbud av charkuterier märkta med Kött från Sverige. Det är exempelvis pålägg, skinka, bacon, korv, leverpastej och lufttorkade charkuterier. Charkuterier och produkter med flera ingredienser ska uppfylla kriterierna, det vill säga att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och förädling, packning och kontroll ska ha gjorts här. Charkuterier av fågel har ibland Från Sverige-märket. 

En produkt som innehåller flera ingredienser, en så kallad sammansatt vara, med märket Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige, innehåller minst 75% svenskt av det totala innehållet. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.

Kött från Sverige på restaurang

Det är möjligt för restauranger att använda märket Kött från Sverige för att informera sina gäster om ursprunget på kött och charkuterier. Här kan du läsa mer.

Kontroll av märkningen

Alla företag som producerar, packar och/eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen Från Sverige är certifierade enligt ett kvalitetssystem. Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige är är certifierade enligt ett kvalitetssystem som avser livsmedelsäkerhet, lägst IP livsmedel. Svenskmärkning gör dessutom stickprovskontroller hos företagen som använder märkningen för att säkerställa att märkningen används korrekt. Kontrollerna görs av fristående revisorer på uppdrag av Svenskmärkning. Detta är viktigt för konsumentens förtroende för märkningen och att du som märkesanvändare ska veta att märket används korrekt i era och i andra företags verksamheter. Här kan du läsa mer om kontroll av märkningen.

Därför tittar konsumenten efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Här kan du ta del av 5 anledningar till att titta efteranvända märket Kött från Sverige på dina produkter.


Mer information

Mer om sammansatta produkter
Läs detta innan du ansöker
Mer om regler och avtal
Vanliga frågor & svar
Direkt till ansökan