från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Publicerad Aktuellt Konsument

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som använd på svenskproducerat kött och charkuterier. Här kommer 5 anledningar till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar kött och charkuterier.

kött från sverige


1. Du kan vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det kan kännas tryggt att veta!

kött i butik


2. God djuromsorg

Visst känns det bra att veta att djuren haft det bra? Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende. Grisarna får sysselsätta sig med halm eller torv, de har knorren kvar eftersom svanskupering inte förekommer och större utrymmen bidrar till friska djur. Får är flockdjur som hålls i par eller i grupp i lösdrift och precis som mjölkkorna betar de ute under sommaren. Djur får inte transporteras längre än 8 timmar enligt lag och de bedövas alltid innan slakt.

Svenska grisar får strö och deras utrymme är större än vad EUs regler kräver. Fotograf: Fredrik Persson


3. Låg antibiotikaanvändning

Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen. Antibiotika får inte användas i förebyggande syfte, endast individuell behandling av sjuka djur efter ordination av veterinär är tillåten.

Den ökande antibiotikaresistensen i många delar av världen är ett mycket allvarligt problem. En ökad antibiotikaresistens riskerar att skapa en situation där vi kan stå utan verksamma antibiotika för såväl människor som för djur när det gäller vissa sjukdomar. 


4. Lägre klimatpåverkan

Kött från Sverige slipper långa transporter vilket är bra, men det är hur djuren föds upp och vad de äter för foder som står för den största andelen av klimatutsläppen från köttet.Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen. Även för griskött är utsläppet från svensk produktion lägre än från importen. Källa: LRF

kött från sverige


5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige

Hela värdekedjan skapar jobb i hela landet. Branschen erbjuder många lärlingsplatser såväl på landsbygd som i staden, till exempel på gårdar och slakterier.


Bonus: Svenska mervärden på köpet!

Uppfödning, förädling, och förpackning skapar jobb i hela Sverige och är bra för det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen. De betande djuren ger oss också ett öppet landskap. Utan dem får Sverige inga vackra hagar och ängar med biologisk mångfald – visste du att naturbetesmarker är lika artrika som regnskogen! 


Här kan du ta del av fler mervärden du får på köpet när du väljer en vara märkt med Från Sverige.


5 tips!

1. Fråga i din butik

Fråga efter Kött från Sverige-märkta produkter i din butik. 

2. Fråga på din restaurang

Fråga efter svenskt kött när du äter ute på restaurang och på gatukök. 

3. Tänk hållbart när du köper kött

Att köpa svenskt kött är ett hållbart val. Men köp inte bara biff, filé och entrecôte, använd även andra delar, till exempel nötfärs, fransyska, grytbitar, bog, bringa och skinka. Och korv, köttbullar och hamburgare. Allt på ett djur måste användas för att den svenska köttproduktionen ska gå ihop och vara konkurrenskraftig. 

4. Ha svinnsikt!

Matsvinnet är en stor miljöbov och mycket mat kastas trots att den är fullt användbar. Ett tips är att inte stirra sig blind på bäst före-märkningen, utan lita på dina sinnen. Om maten luktar, smakar och ser bra ut, är den oftast det och går utmärkt att äta. Frys in kött och charkuterier som blivit över och ta fram vid ett senare tillfälle! 

5. Laga all världens mat

Med svenskt kött kan du laga all världens mat, till exempel vietnamesisk nudelsallad med biff, italiensk bolognese eller japansk yakiniku. Här kan du ta del av recept med utmärkta svenska råvaror.


Mer information

Mer om märket Kött från Sverige

Inne hos Svenskt kött kan du ta del av fler anledningar till att välja svenskt kött

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.