från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Så använder du märket i butiken

Med tydlig skyltning och information i butiken — både fysisk och i e-handeln — hjälper du kunderna att hitta varor som är ursprungsmärkta med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. Företag, butiker och restauranger som är märkesanvändare kan året runt beställa kostnadsfritt butiksmaterial, ladda ned pdfer och digitalt material från Beställ&ladda ned här på vår hemsida. Här ser du delar av materialet, med inspirationsbilder och några riktlinjer för hur det kan användas.

Skylta upp Från Sverige i butiken

Alla märkesanvändare och butiker som har Från Sverige-märkta produkter är varmt välkomna att beställa och skylta upp med Från Sveriges butiksmaterial. Märket kan användas i egen kommunikation, i kampanjer, på prisskyltar, i butikens interna system, i appar, e-handel, sociala medier och andra kanaler så länge märket används relevant. På den här sidan hittar du

 • Inspiration för var och hur du kan använda märket
 • Riktlinjer för var och hur du kan använda märket
 • Exempel på butiksmaterial du kan beställa eller ladda ned
 • Se de färdiga Butikspaketen du kan beställa

Beställ butiksmaterial här!

Varje vecka är en Från Sverige-vecka, men under Från Sverige-veckorna skyltar vi upp extra tillsammans! Här kan du läsa om Från Sverige-veckorna! 

 


Var i butiken kan du skylta med Från Sverige-märkningen?

 • Grundregeln är att om Från Sverige-märket finns på en produkts ytterhölje, förpackning, returback eller motsvarande kan du alltid använda skyltmaterial i närheten. Det förtydligar det svenska ursprunget på råvaror, livsmedel och växter och hjälper konsumenten att göra ett medvetet val.
 • Butiksmaterialet innehåller uppmaningen ”Titta efter märket!”, vilket underlättar på avdelningar där produkterna flyttas runt ofta, som på frukt & gröntavdelningen.
 • Om du i butiken skriver ut exempelvis prisskyltar för Från Sverige-märkta produkter kan märket vara med på den printade skylten.

Det finns Från Sverige-märkt i de flesta kategorier

Från Sverige-märkta produkter finns i de flesta av butiken avdelningar. Från Sverige-märket kan användas i alla kategorier, det finns även material för Kött från Sverige och Mjölk från Sverige att använda vid kött och charkuterier och mejeri och ost.

butiksvarvet


Exempel på skyltmaterial — beställ eller ladda ned

Här är några av de enheter du hittar på sidan Beställ & ladda ned. Beställa varje enhet för sig eller i färdiga butikspaket. Butiksmaterialet består av standardiserade enheter som passar de flesta butiker och butikssystem. 

Från Sverige-märket kan användas för samtliga produktkategorier. Märket Kött från Sverige används vid kött och chark och Mjölk från Sverige vid mejeri och ost. Från Sverige-märket har anpassat material för Odlat & växter.

Materialet är kostnadsfritt, expeditionsavgift 35 kronor och porto tillkommer. Vid större upplagor kontaktar du Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig, [email protected]

Rund utstickare

Den runda utstickaren passar alla avdelningar och skapar uppmärksamhet till hyllan. Finns med märket Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige. Budskap på 2 sidor: ”Handla utmärkt! Titta efter märket!” och ”Lätt att välja svenskt! Titta efter märket!” Format Ø100 mm. Passar med skylthållare i standard från HL Display (KLG) eller LTG display (Wobbler) — skylthållare beställs separat, det finns tre modeller.


Hyllkantsetikett

Hyllkantsetiketten är liten och smidig, 80×35 mm, och kan användas för att tydligt visa vilka produkter som är märkta. Finns med märket Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige och med budskapet Odlat & skördat. Kan även laddas ned som pdf.


Hylletikett

Hylletiketten är större än hyllkantsetiketten, 210×74/80 mm, och passar för hållare 210 x 74/80 mm som är standard i de flesta inredningar. Finns med märket Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige. Kan även laddas ned som pdf.


Dekal kyl & frys

Den runda dekalen passar till kyl- och frysavdelningen, används på alla glasytor i exempelvis kyl- och frysavdelningen. Finns med märket Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige. Format är Ø110 mm. Dekalen går lätt av ta bort, tryckt på ett Re Tac-material.


Vikskylt — för alla kategorier och för Odlat&växter

Vikskylten kan ge uppmärksamhet till en Från Sverige-märkt vara även från längre håll och lämpar sig bra att vika över en kant på låg höjd. Vikskylten behöver ingen hållare. Tejpförsedd. Formatet är 200×90 mm, plano 200×200 mm. För Odlat & växter finns en version med ”skördat”, utan kriteriet ”fött & uppfött”.


Kriterieskylt — kriterier i korthet

Skylten med kriterierna har märket Från Sverige, finns i standardformat (enkelsidig A3, dubbelsidig A4, A5 och A6) och passar på många platser och vid alla kategorier i butiken. Kan fästas i olika typer av skyltklämmor, sugpropp eller ramar beroende på storlek och placering i butik. Kan även laddas ned som pdf.

För Odlat & växter finns en version med ”skördat”, utan ”fött & uppfött”. Format dubbelsidig 130×185 mm, A4, A5 och A6. Kan även laddas ned som pdf.


Skylt på blompinne för Odlat & växter

Skylt på blompinne med Från Sverige-märket passar bra både för krukväxter och snittplommor på blomsteravdelningar, i blomsterbutiker, handelsträdgårdar, livsmedelsbutiker och garden centers.
Användas även vid frukt & grönt i livsmedelsbutiken. Formatet är ca 58×107 mm med 5 mm stansat hål, pinne 27 cm.


Informationsskylt med kriterierna — alla tre märken

Informationsskylten med beskrivning av kriterierna har märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. Finns som dubbelsidig A4 och kan användas i butiken och i personalrummet. Den förtydligar kriterierna för produkter som får använda Från Sverige-märkningen. Kan även laddas ned som pdf.


Pallsvep — tema ”Handla utmärkt!”

Med pallsvep  skyltar du upp ursprungsmärkta produkter så det märks i butiken! Pallsvepen finns i två längder och du hittar dem här: Pallsvep 25 meter  eller  Pallsvep 12,5 meter


Det finns fler butiksenheter, broschyrer och blad för olika kategorier och med olika teman att beställa eller ladda ned här

Detta är några exempel på butiksmaterial och format för olika kategorier. Du hittar även för fisk, glass, äpplen, päron, bär med mer.


Färdiga butikspaket att beställa

Välj det butikspaket som passar bäst till din butik. Butikspaketen kan också kompletteras med enstaka skyltar och andra enheter, eller så kan du ha olika paket på olika avdelningar.

Butiksmaterialet består av standardiserade enheter som passar de flesta butiker och butikssystem. Materialet är kostnadsfritt, expeditionsavgift och frakt tillkommer — ett paket skickas i ett A3 kuvert så det är inte skrymmande.

Vid större upplagor eller om du har frågor kontaktar du Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig, [email protected]

Beställ Från Sveriges butiksmaterial

Från Sveriges kostnadsfria butiksmaterial, broschyrer, pallsvep och skyltar kan du beställa på sidan Beställ&ladda ned, där det även finns pdfer att skriva ut och digitalt material för exempelvis webb och sociala medier (exp. avgift och post/frakt tillkommer). Beställ & ladda ned


Svenskt ursprung och pris är viktigast när vi handlar livsmedel

Nära tre av fem (55%) tittar alltid efter svenskt ursprung när de handlar livsmedel, även om pris har kommit att bli en allt viktigare faktor vid val av varor. Det visar Demoskops undersökning som genomförts på uppdrag av Svenskmärkning.

Att gynna svenska bönder (83%) och svensk livsmedelsindustri (73%) är de främsta anledningarna till att välja svenskt. Sju av tio anger också att de, genom att köpa svenskproducerad mat, vill bidra till Sveriges försörjningsförmåga.

3 av 4 tycker att en tydlig ursprungsmärkning underlättar vid livsmedelsinköp, och lika många tycker att det är viktigt att Från Sverige-märkningen finns på råvaror och livsmedel. Därför är det glädjande att kännedomen för Från Sverige-märkningen, där Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår, är hög (86%) och att 4 av 5 har högt förtroende för märkningen.

Ursprunget på råvaror (54%) och tillverkningslandet (53%) är fortsatt de viktigaste faktorerna vid val av mat och dryck som köps i butik, även om andelarna sjunker något jämfört med föregående år. Vid en prioritering är ”att maten inte är för dyr” (57%) den viktigaste faktorn, medan att maten är svenskproducerad (45%) kommer som nummer två.

8 av 10 tycker att det är viktigt att kunna se vilket ursprungsland en produkt har. Ägg, kyckling, mjölk, nötkött och fläskkött är fortsatt de viktigaste varorna att köpa svenskt av.

Läs pressmeddelandet & ladda ned Attitydundersökning 2023 här


Det är skillnad på Från Sverige-märket och en svensk flagga!

En svensk flagga eller texten ”Ursprung Sverige” betyder inte samma sak som Från Sverige-märket. Ibland används flagga eller text på produkter med importerad råvara som är förädlad och förpackad i Sverige eller på svensk råvara som är producerad i annat land. De produkterna får inte ursprungsmärkas med Från Sverige.

Från Sverige-märkningen har tydliga regler och krav på att kontroll och uppföljning samt att produktion ska ha skett i Sverige. Ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige har samma regler och visar att produkten uppfyller kriterierna: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.


Vad betyder kontrollerat?

Kontrollerat innebär att företagen är certifierade enligt ett kvalitetssystem. Dessutom utför fristående certifieringsorgan stickprovskontroller hos företag som använder märket. Mer om Regler & avtal


Visste du att…

… i april 2023 är det 220 företag som ursprungsmärker och de har cirka 12.000 produkter godkända för den frivilliga ursprungsmärkningens Från Sverige, där även Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår.


Glöm inte märket digitalt i appar, ehandel och webb!


Det finns många anledningar att välja svenskt


Läs mer om svenska mervärden!


Här är listan med företag som ursprungsmärker


 

Utmärkt Butikspaketet

Innehåller skyltmaterial med alla de tre märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige till alla avdelningar i butikerna. Till Utmärkt Butikspaket

Från Sverige Butikspaketet

Innehåller skyltmaterial med Från Sverige-märket för livsmedelsbutikens alla avdelningar och gör det enkelt för dig att tydligt skylta upp i butiken. Till Från Sverige Butikspaket

Kött & chark Butikspaket

Kött & chark Butikspaket

Innehåller skyltmaterial för livsmedelsbutikens kött- och charkavdelningar som gör det enkelt att tydligt skylta upp med Kött från Sverige. Till Kött & chark Butikspaket

Mejeri & ost Butikspaket

Innehåller skyltmaterial för livsmedelsbutikens mejeri- och ostavdelningar och gör det enkelt för dig att tydligt skylta upp med Mjölk från Sverige. Även märket Från Sverige används på mejeriprodukter. Till Mejeri & ost Butikspaket

Odlat & växter Butikspaket

Innehåller skyltmaterial för blomsterhandel, garden center, handelsträdgårdar och för livsmedelsbutikernas avdelningar för blommor, frukt och grönt och vid exempelvis mjöl och gryn. Odlat & växter Butikspaket


e-handel

Glöm inte märket i appar, e-handel och webb!

Många tar köpbeslut i butiken, men även i e-handeln och i appar. Kunden letar efter kampanjvaror och de vill få inspiration, upptäcka erbjudanden och göra inköpslistor i apparna.

Eftersom intresset för Från Sverige-märkta varor är stort både i butik, e-handeln, appar och foodservice påminner dig som är märkesanvändare om att vikten att registrera, markera och säkerställa listorna med de ursprungsmärkta produkterna är korrekta i Dabas, i Validoo eller det system ni använder.


Det betyder märket på en produkt — 3 märken, samma kriterier

 • Ursprungsmärkningen visar att produkten uppfyller ursprungsmärkningens kriterier: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.
 • För varor med fler ingredienser gäller speciella regler, minst 75% ska vara svenskt men kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100 procent svenskt i en märkt produkt.
 • De tre ursprungsmärkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige har samma regler och kriterier.

Har du frågor eller saknar material?

Portalen har alla märkesanvändare tillgång till original för Från Sverige-märket, grafisk manual, andra original och underlag — det finns inte tillgängligt för alla att ladda ned.

 • Har du frågor som rör marknadsföring, butiksmaterial, original eller design?
 • Vill du ha ursprungsmärkena i ditt interna butikssystem?
 • Behöver din reklambyrå material eller vill de stämma av ett original?

Välkommen att kontakta Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig, på mejl [email protected]


Kommunicera & inspirera

Använd märket i marknadsföring och kommunikation