från sverige

Välkommen att ansöka om märket Från Sverige

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Du kan använda Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

Från Sverige-märket gör det enkelt att hitta svenska råvaror, livsmedel och växter

Från Sverige-märkta produkter finns i de flesta kategorier i hela butiksvarvet. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ingår i ursprungsmärkningen Från Sverige för att förtydliga ursprunget på köttet och mjölken. De tre märkena har samma regler och kriterier.

Från Sverige-märkta varor uppfyller fem kriterier

  • Odling har skett i Sverige
  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • All förädling har gjorts i Sverige
  • Varan är förpackad i Sverige
  • Kontrollerad i Sverige

Från Sverige-märket på varor med flera ingredienser

En produkt som innehåller fler än en ingrediens kallas också för sammansatt vara. Exempel på det är korv, bröd, ost, fruktyoghurt, marmelad, müsli, pannkakor eller annan färdigrättSammansatta varor som är märkta med Från Sverige-märket innehåller minst 75 procent svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100 procent svenskt. Beräkningen görs på samtliga ingående ingredienser med undantag för vatten. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.

Alla typer av råvaror, livsmedel och växter kan märkas

Från Sverige-märkta produkter finns i hela butiksvarvet. Mejerivaror, kött, charkuterier, grönsaker, frukt, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar. 

Märket gör det enkelt för konsumenten

I Från Sverige-märkningen ingår också Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. De tre märkena har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar att det är svenskt ursprung på köttet och mjölken i produkterna.

 

Här kan du läsa mer om Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Från Sverige-märket på blommor och växter

Från Sverige-märket används på blommor och växter som är odlade, skördade och/eller hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Lökväxter såsom exempelvis tulpaner och amaryllis är planterade, drivna, hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Restauranger och offentliga måltider

Även restauranger kan använda Från Sverige-märkningen för att informera sina gäster om matens ursprung. I offentlig upphandling kan märket användas som verifikat i upphandling i nivå med svensk lagstiftning på kött och mejeri.

Kontroll av märkningen

Alla företag som producerar, packar och/eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige är certifierade enligt ett kvalitetssystem som avser livsmedelssäkerhet, lägst IP livsmedel. Svenskmärkning gör dessutom stickprovskontroller hos företagen som använder märkningen för att säkerställa att märkningen används korrekt. Kontrollerna görs av fristående revisorer på uppdrag av Svenskmärkning. Det är viktigt för konsumentens förtroende för märkningen och att du som märkesanvändare ska veta att märket används korrekt i ert egna och i andra företags verksamheter. Här kan du läsa mer om kontroll av märkningen.

Läs mer om IP Livsmedel och certifiering här.


Mer information

Innan du ansöker

Regler och avtal 

Frågor och svar

Företag som ursprungsmärkermed Från Sverige

 


Mer information

Mer om sammansatta produkter
Läs detta innan du ansöker
Mer om regler och avtal
Vanliga frågor & svar
Direkt till ansökan