från sverige

Välkommen att ansöka om märket Från Sverige

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Du kan använda Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Alla typer av råvaror, livsmedel och växter kan märkas

Från Sverige-märkta produkter finns i hela butiksvarvet. Mejerivaror, kött, charkuterier, grönsaker, frukt, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar. 

Från Sverige-märket på varor med flera ingredienser

En produkt som innehåller fler än en ingrediens kallas också för sammansatt vara. Exempel på det är korv, bröd, ost, fruktyoghurt, marmelad, müsli, pannkakor eller annan färdigrättSammansatta varor som är märkta med Från Sverigemärket innehåller minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Beräkningen görs på samtliga ingående ingredienser med undantag för vatten. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.

Märket gör det enkelt för konsumenten

I Från Sverige-märkningen ingår också Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. De tre märkena har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar att det är svenskt ursprung på köttet och mjölken i produkterna.

Här kan du läsa mer om Kött från Sverige och Mjölk från Sverige

Från Sverige-märket på blommor och växter

Från Sverige-märket används på blommor och växter som är odlade, skördade och/eller hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Lökväxter såsom exempelvis tulpaner och amaryllis är planterade, framdrivna, hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Från Sverige-märket på restaurang

Det är även möjligt för restauranger att använda märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige för att informera sina gäster om matens ursprung.

Kontroll av märkningen

Alla företag som producerar, packar och/eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige är certifierade enligt ett kvalitetssystem som avser livsmedelsäkerhet, lägst IP livsmedel. Svenskmärkning gör dessutom stickprovskontroller hos företagen som använder märkningen för att säkerställa att märkningen används korrekt. Kontrollerna görs av fristående revisorer på uppdrag av Svenskmärkning. Det är viktigt för konsumentens förtroende för märkningen och att du som märkesanvändare ska veta att märket används korrekt i ert egna och i andra företags verksamheter. Här kan du läsa mer om kontroll av märkningen.

Läs mer om IP livsmedel och hur du gör för att certifiera dig här.


Mer information

Mer om sammansatta produkter
Läs detta innan du ansöker
Mer om regler och avtal
Vanliga frågor & svar
Direkt till ansökan