från sverige

Välkommen att ansöka om märket Från Sverige

Märket Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som används på svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Märkningen kan användas på alla typer av livsmedel om de uppfyller kriterierna – allt från grönsaker, frukt, bär, mjölk, ost, ägg och fågel till fisk, skaldjur, dryck och färdigmat. För kött och charkuterier används märket Kött från Sverige och för mejerier kan både märket Mjölk från Sverige och Från Sverige användas.

Kriterierna för Från Sverige

  • Huvudprincipen för märkningen är att det är råvaran och produktionen som räknas.
  • Djuren ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Odling ska ske i Sverige.
  • All förädling och packning ska ske i Sverige.
  • Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara ska alltid vara 100% svenskt, även i sammansatta produkter som exempelvis ost, bröd, yoghurt.
  • I en sammansatt produkt, exempelvis yoghurt, müsli eller ost, ska minst 75% av innehållet vara svenskt och samtliga animaliska råvaror – som kött, ägg, mjölk, fisk, skaldjur och fågel – ska vara 100% svenska (vatten räknas inte in).

Vad menar vi med råvara?

Med råvara menar vi exempelvis frukt, mjöl, grönsaker, kött, mjölk eller ägg som är obehandlade eller varsamt hanterade. Råvaran kan vara tvättad, delad, torkad, fryst eller tinad.

Vad är en sammansatt produkt?

En sammansatt produkt är ett livsmedel som innehåller mer än en ingrediens, som korv, bröd, ost, fruktyoghurt, marmelad eller müsli.

Märkningen får bara användas på livsmedel som är tillverkade i Sverige och består av minst 75% svenska råvaror. Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara ska alltid vara svensk.

Vegetabiliska råvaror som exempelvis spannmål, oljeväxter och grönsaker bör i första hand vara svenska. Importerade vegetabiliska råvaror kan användas om det är nödvändigt för att säkerställa produktegenskaperna eller om det är brist på svensk råvara. Ett exempel på det är en chokladöverdragen kaka, som bakats med svenska ägg, svenskt socker, smör och mjöl, men där chokladen är importerad eftersom vi inte odlar kakaobönor i Sverige.

Vad gäller för vegetabiliska råvaror och prydnadsväxter?

Vegetabiliska råvaror som exempelvis grönsaker, rotfrukter, bär, frukt och prydnadsväxter ska ha odlats i Sverige. Det innebär att de ska ha odlats i Sverige från blomsterlök, frö/utsäde, stickling eller svampmycel.

En kvalitetssäkrad produktion

Produkten måste vara förädlad och packad i Sverige. De företag som hanterar, packar och eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen, ska vara certifierade enligt gällande kvalitetssystem.


Export

Kontakta oss om du vill märka produkter som ska gå på export.


Kontakta oss om du har frågor

Om du har frågor eller vill få hjälp med ansökningsprocessen är du välkommen att ringa Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig, på 070-942 35 71 eller mejla på [email protected]

 


Mer information

Mer om sammansatta produkter
Läs detta innan du ansöker
Mer om regler och avtal
Vanliga frågor & svar
Direkt till ansökan