från sverige

Märket From Sweden för export inom EU

Ursprungsmärket From Sweden, som ingår i den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, kan användas på produkter som exporteras inom EU.

Produkter som exporteras inom EU kan ursprungsmärkas med märket From Sweden.
Märket From Sweden har samma kriterier som Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige och kan användas på alla typer av råvaror, livsmedel och växter som uppfyller kriterierna. Ursprungsmärket gör det enklare för konsumenten att hitta svenskproducerade produkter när de handlar. En märkt produkt är odlad, född och uppfödd, förädlad,

Läs om Regler & Ansökan

Ansök om From Sweden-märkningen

Du ansöker om märket From Sweden på samma sätt som ursprungsmärkningen Från Sverige. Avtal skrivs med Svenskmärkning AB och varje produkt ska godkännas innan den får bära märket.

Läs mer: Innan du ansöker


Är du redan märkesanvändare?

Om du redan har avtal med Svenskmärkning AB för Från Sverige-märkningen har du även avtal för att använda märket From Sweden. Innan du börjar använda märket From Sweden tar du kontakt med Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig på Svenskmärkning, på 070-942 35 71 eller mejla på [email protected]


Samlad information om regler & avtal

För att ursprungsmärka med Från Sverige, och för att företagets produkter ska blir godkända för att märkas, behöver de uppfylla märkningens regler och kriterier. På sidan Regler & avtal har vi samlat alla formella dokument du behöver så att du kan ladda ned och skriva ut dem — här hittar du regler, kriterier, avtal med Svenskmärkning AB, vad det kostar, uppföljning och kontroll.

Till Regler & avtal


Vill du veta mer om From Sweden?

Om du har frågor om From Sweden-märket eller vill få hjälp med ansökningsprocessen är du välkommen att ringa Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig, på 070-942 35 71 eller mejla på [email protected]

 


Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Mer information

Om Från Sverige-märkningen — kriterier och sammansatta varor

Om Från Sverige-märkningen — engelsk presentation & broschyr

Frågor & svar

Företag som ursprungsmärker

Svenska mervärden på köpet

Vilka varor ursprungsmärks?