från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Biologisk mångfald är en förutsättning för vår matproduktion. En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.

1. Plantera sommarblommor

Se till att din balkong, trädgård eller uteplats blommar hela sommaren! Ettåriga blommande växter, så kallade sommarblommor blommar ofta hela sommaren, vilket ger insekterna mat under hela växtsäsongen.

Det är bra att ha olika sorters blommor för att locka olika typer av pollinerande insekter till din trädgård. Kombinera gärna dina sommarblommor med blommande träd och buskar, perenner eller varför inte en liten äng?

Titta efter märket Från Sverige när du väljer sommarblommor!

2. Gör din egen bivattnare

Varma sommardagar kan göra det svårt för insekterna att hitta vatten. Grunda pölar torkar snabbt och djupare vatten och bäckar kan vara farligt eftersom de riskerar att drunkna. Du kan enkelt hjälpa bina och andra pollinerare genom att göra en bivattnare.

Fyll ett fat med vatten och lägg i stenar, kulor, pinnar eller kottar så att bina har något att landa på. Ställ ut fatet på en lämplig plats, i närheten av blommor och grönska där bin brukar trivas. Kom ihåg att fylla på med vatten regelbundet!

Du kan enkelt hjälpa bina och andra pollinerare genom att göra en bivattnare.

3. Sätt upp ett insektshotell

Insektshotell ökar den biologiska mångfalden genom att ge olika insekter, som vilda bin och andra pollinerare, en plats att bo och föröka sig. Du kan antingen bygga ditt eget insektshotell eller köpa ett färdigt och sätta upp!

Här kan du se hur du gör för att bygga ditt eget insektshotell.

Du kan antingen bygga ditt eget insektshotell eller köpa ett färdigt!


Mer information

Svenskt kött – Biologisk mångfald och ett levande landskap

Jordbruksverket – Det här är biologisk mångfald

Det här betyder Från Sverige-märket

Svenska mervärden på köpet när du väljer svenskt

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

gårdsbutiker

Gårdsbutiker du inte vill missa i sommar

Många producenter runt om i landet har gårdsbutiker där du kan handla lokalt producerade produkter, antingen från producenten själv eller från andra producenter i närheten. Läs mer om alla gårdsbutiker, se öppettider och deras sortiment i Från Sveriges butiksguide!