från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Det här är Från Sverige-märket

Från Sverige-märket finns för att göra det enkelt att hitta svenska råvaror, livsmedel och växter när du handlar i butiken. Märket betyder att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du lära dig mer om Från Sverige-märket och fördelarna med att välja mat från Sverige!

Vad betyder Från Sverige-märket?

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter i butiken. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. De tre märkena har samma regler och kriterier.

En märkt vara uppfyller fem kriterier:

  • Odling har skett i Sverige
  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • All förädling har gjorts i Sverige
  • Varan är förpackad i Sverige
  • Kontrollerad i Sverige

Visste du att…

För varor som innehåller flera ingredienser gäller speciella regler. Minst 75% av innehållet är svenskt, men innehåller varan kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Det innebär att en bulle som innehåller kanel kan märkas med Från Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.

Från Sverige-märkta produkter finns i hela butiksvarvet

Mejerivaror, kött, charkuterier, grönsaker, frukt, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar. Titta efter märket!

Varför ska man välja Från Sverige?

Det är smart att handla svenska livsmedel och råvaror, du får mycket gott på köpet. Korta transporter, en stärkt svensk försörjningsförmåga och EU:s lägsta användning av antibiotika i djuruppfödningen – det är bara några av alla de mervärden som du bidrar till när du handlar svenska varor.

Från Sverige-märket gör det enkelt att hitta svenska varor som uppfyller kriterierna: odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

Svenska råvaror – all världens mat

Med svenska livsmedel och råvaror som ingredienser är det lätt att laga mat från hela världen. De flesta recept kan du laga med svenska råvaror och krydda med härliga smaker.

Tips!

Prova alternativ till olika råvaror, som att byta vitt ris till havreris eller avokadon till gröna ärtor när du gör en guacamole. Vissa livsmedel har också utvecklats till svenska motsvarigheter, som grillost gjord på svensk mjölk.


5 anledningar att välja svenskproducerat

1. God djuromsorg och låg antibiotikaanvändning

Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och främjande av biologisk mångfald. Visste du att Sveriges bönder använder minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder*?

*Källa: Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning.

2. Kortare transporter

Grönsaker, frukter och bär mår bra av att inte resa för långt innan de når affären eftersom de utvecklar både smak och kan få ett högre näringsvärde när de får mogna länge på sin planta. Passa på att njuta av svenskodlat nu när det finns så mycket gott i säsong!

3. Stärkt försörjningsförmåga

Att vi har en egen produktion av mat inom Sverige är ett viktigt mervärde. Om allt fler väljer svenskproducerat kan vi stärka den svenska försörjningsförmågan.

Svensk marknadsandel visar vår försörjningsförmåga, alltså hur står andel av vår efterfrågan som kan tillgodoses av svensk produktion av ett livsmedel.

4. Bidrar till arbetstillfällen

Livsmedelsproduktionen har stor betydelse för jobben i Sverige. Svenskt jordbruk och svensk livsmedelsindustri finns över hela vårt avlånga land, från söder till norr. Genom att välja svenska livsmedel bidrar du till fler svenska jobb!

5. Trygg och säker mat

I Sverige har vi en mycket hög livsmedelssäkerhet där både producenter och myndigheter utför kontroller av livsmedelsproduktionen. Du ska kunna känna dig trygg att maten är säker när du handlar till dig själv och dina nära och kära.

Läs mer om svenska mervärden här


Fakta och källor

Jordbruksverket – mervärden hos svensk mat

Antibiotika – Sverige lägst inom EU för tolfte året

Svensk marknadsandel


Mer information

Om Från Sverige

Kontroll av märkningen

Företag som märker med Från Sverige

Prisvärt i säsong

Att välja svenskodlat i säsong har många fördelar – du stöttar svenska odlare, det är prisvärt och grönsakerna, frukterna och bären slipper onödigt långa transporter och får istället mogna längre på sin planta!


Märket Från Sverige

Ursprungsmärkningen Från Sverige används på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Läs mer


Märket Kött från Sverige

Ursprungsmärkningen Kött från Sverige används på svenskproducerat kött och charkuterier. Läs mer


Märket Mjölk från Sverige

Ursprungsmärkningen Mjölk från Sverige används på mejerivaror. Även märket Från Sverige kan användas på mejerier. Märkena har samma regler. Läs mer


Titta efter märket!