från sverige

”Uppfödning, odling, förädling och packning har skett i Sverige. I varor som korv, bröd, ost och yoghurt, är kött, ägg, mjölk, fågel, fisk och skaldjur alltid 100% svenskt, och minst 75% av ingredienserna är Från Sverige.”

Sammansatta varor – minst 75% svenskt

Både hela råvaror och livsmedel med minst 75% svenskt kan ursprungsmärkas. Oftast innehåller de mycket mer än så. Listan på matvaror som är sammansatta av flera ingredienser kan göras lång, några exempel är korv, bröd, ost och fruktyoghurt. För att märkas måste livsmedlet i första hand innehålla svenska råvaror, men det kan finnas anledningar till att importerade råvaror ingår.
Här kan du se exempel på sammansatta varor som uppfyller märkningens kriterier och varför.

För att få märka ett sammansatt livsmedel måste det innehålla minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, ägg, mjölk, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid 100% svenskt. Produkten är också förädlad och förpackad i Sverige.

Det innebär att den största del av innehållet i den sammansatta matvaran är svenskt, men att det finns utrymme att märka produkter som inte helt och hållet kan bestå av svenska ingredienser – som en müsli med russin eller en frukyoghurt gjord på svensk mjölk men smaksatt med exempelvis mango. Genom att märka med Från Sverige lyfter vi de svenska råvarornas roll i våra livsmedel. Även Finland och Norge har gränsen 75% för sin ursprungsmärkning av sammansatta varor.


Tre anledningar till gränsen 75%!

1. Svenska råvaror – all världens mat

Utveckling och lyft av de svenska råvarorna och svenska matkulturen.

Influenser och inspiration för matlagning och bakning hämtas från världens alla hörn. De flesta av oss vill äta och använda olika kryddor och råvaror som vi tycker om och är nyfikna på, och därför behövs de ingredienserna för att utveckla och lyfta de svenska råvarorna och den svenska matkulturen. Vad vore kanelbullar bakade på svenska ägg, svenskt mjöl, socker och smör utan kanel? Eller ostkaka av mjölk, grädde, mjöl, ägg och socker från Sverige men utan mandel? Eller en pizza Hawaii gjord av svenska ingredienser men utan ananas?

Exempel: En pizza

Den här pizzan innehåller 76% svenskt och är tillverkad och packad i Sverige. Märket Från Sverige betyder att minst 75% av hela innehållet är svenskt, och eftersom den innehåller kött och ost är de båda alltid 100% svenskt. Sedan ska den kunna toppas med exempelvis ananas, banan eller tacokrydda lika väl som med svenska tomater och champinjoner.

Varför kan en ananassås vara svenskmärkt?
Även produkter som har smaksättningar och namn som inte klingar typiskt svenskt kan bestå av huvuddelen svenska råvaror. Genom att märka med Från Sverige lyfter vi de svenska råvarornas roll i världens mat med hjälp av världens frukter och smaker. Produkten är tillverkad i Sverige och innehåller i huvudsak svenska råvaror. En mindre mängd ananas kan ingå som bidrar med smak och ger produkten sitt namn.


2. Råvaror som saknas i Sverige

Synliggöra och driva efterfrågan av svenska råvaror för att öka produktionen.

Exempel: Fruktyoghurt
Mjölken är 100% svensk.
Jordgubbar och smultron är importerade.
Totalt är 87% svenskt i produkten.

Varför kan det vara importerade jordgubbar i en svenskmärkt jordgubbsyoghurt?
Produktion av vissa råvaror saknas i Sverige idag. Visst odlar vi jordgubbar i Sverige, men de flesta äts upp direkt. Märkningen Från Sverige och Mjölk från Sverige betyder att produkten är tillverkad i Sverige, all mjölkråvara är svensk och hela produkten består av huvuddelen svenska råvaror. Märkningen hjälper till att synliggöra ursprunget på den svenska mjölken och driver på efterfrågan på svenska råvaror. Förhoppningen är att märkningen bidrar till att vi får en ökad produktion av svenska bär och att i framtiden kan se svenska jordgubbar i jordgubbsyoghurten.

Exempel: Ekologiska Bruna Bönor

Totalt 79% svensk i produkten. Ingredienserna som ingår är vatten, salt, ättika och de ekologiska råvarorna bruna bönor och sirapen. Bruna bönorna är helt och hållet svenska, men eftersom vi inte har någon produktion av ekologiskt socker måste sirapen importeras. Vi saknar också produktion av svenskt salt. Produkten är tillverkad i Sverige och den övervägande delen består av svenska råvaror.

 


3. Säkerställa produktegenskaper

Väder och vind påverkar den svenska råvarans kvalitet.

Exempel: Bröd

Det här brödet innehåller 94% svenskt. Mjölets kvalitet beror av skörden. Vissa år har skördarna varit sämre vilket påverkar råvaran. Den svenska råvaran kan därför behöva kompletteras med import. Exempel är vetemjöl som används till att baka bröd. Vetemjölet behöver hålla bra kvalitet och en hög proteinhalt för att ha goda bakegenskaper. Vissa år ger den svenska skörden ett vete med lägre halt protein. Det svenska vetet behöver då kompletteras med en liten mängd importerat mjöl för att öka upp proteinhalten så att brödet kan jäsa och bli fluffigt.

 

 


 


Mer information

Livsmedel från Sverige

Märket Från Sverige

Märket Kött från Sverige

Märket Mjölk från Sverige

Frågor & svar företag

Frågor & svar konsument


Vad i varan är svenskt?

Du som konsument kan hitta information om vilka ingredienser som är svenska på produkterna eller på företagens hemsidor.


”Genom att märka sammansatta matvaror med Från Sverige lyfter vi de svenska råvarornas roll i våra livsmedel.”