från sverige

”Uppfödning, odling, förädling och packning har skett i Sverige. I varor som korv, bröd, ost och yoghurt, är kött, ägg, mjölk, fågel, fisk och skaldjur alltid 100% svenskt, och minst 75% av ingredienserna är Från Sverige.”

Märket Från Sverige

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige är kan användas på alla slags råvaror, livsmedel och växter som är producerade i Sverige. Märket gör det enklare för dig att hitta mat, dryck och växter som producerats i Sverige och lever upp till de kriterier som krävs för att vara godkänd.

Huvudprinciperna för märkningen är att den ska möta konsumentens förväntningar och att råvaran och produktionen ska vara svensk. Du hittar märket på allt från mejerivaror, kött, korv, grönsaker, frukt, bär, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar och på vissa restauranger.
Det finns två förtydligande märken som företagen kan välja att använda på sina produkter: Kött från Sverige som används på kött och charkuterier och Mjölk från Sverige som används på mejerivaror och ost. De tre märkena har samma kriterier.
För att få märka en vara behöver den uppfylla märkningens kriterier.

Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling samt packning har gjorts i Sverige
  • Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara är alltid 100% svenskt, även i sammansatta produkter som korv eller fruktyoghurt.
  • I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt. Ost, müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en kaka med choklad är några exempel på sammansatta produkter.

Vad menar vi med råvara?

Med råvara menas exempelvis frukt, mjöl, grönsaker, kött, mjölk eller ägg som är obehandlade eller varsamt hanterade. Råvaran kan vara tvättad, delad, torkad, fryst eller tinad.

Vad är en sammansatt produkt?

En sammansatt produkt är ett livsmedel som innehåller mer än en ingrediens. som korv, bröd, ost, fruktyoghurt, marmelad eller müsli. Märkningen Från Sverige får bara användas på livsmedel som är tillverkade i Sverige och består av minst 75% svenska råvaror.
Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara ska alltid vara svensk.
Vegetabiliska råvaror som exempelvis spannmål, oljeväxter och grönsaker bör i första hand vara svenska. Importerade vegetabiliska råvaror kan användas om det är nödvändigt för att säkerställa produktegenskaperna eller om det är brist på svensk råvara. Ett exempel på det är en chokladöverdragen kaka, som bakats med svenska ägg, svenskt socker, smör och mjöl, men där chokladen är importerad eftersom vi inte odlar kakaobönor i Sverige. Här är exempel på sammansatta varor

Vad gäller för vegetabiliska råvaror och prydnadsväxter?

Vegetabiliska råvaror som exempelvis grönsaker, rotfrukter, bär, frukt och prydnadsväxter ska ha odlats i Sverige. Det innebär att de ska ha odlats i Sverige från blomsterlök, frö/utsäde, stickling eller svampmycel.

 

 


Mer information