från sverige

”Uppfödning, odling, förädling och packning har skett i Sverige. I varor som korv, bröd, ost och yoghurt, är kött, ägg, mjölk, fågel, fisk och skaldjur alltid 100% svenskt, och minst 75% av ingredienserna är Från Sverige.”

Märket Mjölk från Sverige

Mjölk från Sverige är ett nytt märke för ursprungsmärkning av mejerivaror. Sedan ett år tillbaka märks mejerier med Från Sverige. Märket Mjölk från Sverige införs för att lyfta den svenska mjölken ytterligare, eftersom vi vet att mjölkens ursprung är viktig för svenska konsumenter.

Mjölk från Sverige tydliggör mjölken

Idag finns tre ursprungsmärken som alla bygger på samma kriterier. Märket Från Sverige används på råvaror, livsmedel och växter. Märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier. Märket Mjölk från Sverige är en ny märkning för mejerivaror som snart kommer ut i handeln. Titta efter märket Från Sverige eller Mjölk från Sverige i mejerihyllan för att enkelt hitta mejeriprodukter som är producerade i Sverige med svensk mjölkråvara.

Märkningens fem kriterier

Mjölk från Sverige, Från Sverige och Kött från Sverige bygger på samma kriterier. Det är råvaran och produktionen som räknas för att en vara ska få ursprungsmärkas:
•    Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige
•    Odling har skett i Sverige
•    All förädling samt packning har gjorts i Sverige
•    Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara är alltid 100% svenskt, även i sammansatta produkter som yoghurt, korv eller leverpastej.
•    I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt, som i fruktyoghurt, ost och bröd.

Mejeriprodukter som innehåller mer än mjölk

Sammansatta mejerivaror, som består av fler än en ingrediens, får märkas om de uppfyller kriterierna. Fruktyoghurt är ett exempel på en sammansatt mejerivara som för att få märkas ska innehålla minst 75%  svenskt och endast innehålla mjölk från Sverige. Produkten ska också vara förädlad och förpackad i Sverige.
Mer om sammansatta varor


Läs mer om mejerivaror

Mer om mjölk på Hjärta Mjölk


 

Mer information