från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Årets Kock AB och Jessie Sommarström utvecklar ny rätt tillsammans med IKEA Sverige. Det är Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, som har tagit fram en modern version av den klassiska pannbiffen som IKEA Sverige nu börjar sälja. Pannbiffen, som består av svenskt kött och färs på hela, svenskodlade baljväxter, börjar serveras 14 maj. Idén till den här rätten föddes när Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock skapade Årets Rätt 2023. Från Sverige är stolt partner till Årets Kock.

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, och Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige. 

Pressmeddelande Årets Kock 2024 04 22

Tillsammans med IKEA, introducerar nu Årets Kock AB och Jessie Sommarström en pannbiff som är gjord av 50 procent kött och 50 procent färs på hela svenskodlade baljväxter. Med pannbiffen vill Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock bidra till en minskad klimatpåverkan och bättre folkhälsa – samt lyfta att hållbar mat inte ska vara en klassfråga. IKEA vill öka tillgängligheten på mer växtbaserad mat som en del av en varierad kost och möta en ökad efterfrågan på växtbaserade alternativ. De senaste åren har IKEA introducerat flera växtbaserade rätter i sortimentet.

— Vi ser en stor potential i att förändra synen på växtbaserad mat genom att göra en modern version av en klassisk rätt, säger Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige. Jessie Sommarströms passion för mat, hennes djupa gastronomiska kunskaper och hennes stora kreativitet har resulterat i en prisvärd pannbiff som vi hoppas får fler att vilja ta steget och prova en mer växtbaserad rätt – även om man inte vill gå över till helt växtbaserad mat.

Jessie Sommarström har länge strävat efter att få fler att få upp ögonen för växtbaserat.

— Forskning visar att vi måste äta betydligt mindre kött och gå över till mer växtbaserad mat både för vår planet och för vår hälsa, säger Jessie Sommarström. Med den här pannbiffen hoppas jag att fler ser fördelarna med en varierad kost. Det är också ett sätt att erbjuda en praktisk och enkel lösning för familjer att minska sin köttkonsumtion. Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön.

Idén till den här rätten föddes när Jessie Sommarström tillsammans med Årets Kock skapade Årets Rätt 2023.

– Jessie tog fram en rätt med köttfärs som var gjord av 50 procent kött och 50 procent färs på hela svenskodlade baljväxter i tomatsås med pasta. Genom Årets Rätt 2023 ville Jessie och Årets Kock inspirera till att dryga ut våra mest älskade husmansrätter, traditionella och moderna, för att bidra till minskad klimatpåverkan och bidra en bättre hälsa. Att en ny tolkning av Årets Rätt 2023 nu släpps på alla IKEA-varuhus i Sverige är en milstolpe för oss, säger Helene Kugelberg, VD Årets Kock AB.

Pannbiffen kommer att serveras med de klassiska tillbehören potatismos, gräddsås, lingonsylt och pressgurka. Rätten börjar serveras i alla IKEA varuhus i Sverige den 14 maj. Rätten kommer att kosta 65 kronor.


Mer information

Från Sverige är stolt partner till Årets Kock.

Läs mer om Årets Kock

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022 — tre utmärkta recept Från Sverige

Från Sverige sponsrara och samarbetar

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.