från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Tre utmärkta recept av Jessie Sommarström

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, älskar att laga mat. Det senaste året har hon fått många hedervärda utmärkelser — Årets Kvinna i Besöksnäringen 2023, Kockarnas Kock 2023 och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj — men hon är också mamma och kan nu titulera sig författare till sin nyutkomna kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”, som riktar sig till barn, familjer och unga vuxna. Vi bad Jessie ta fram tre recept på svenska råvaror, varav ett ur hennes kokbok.

Jessies kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne” bjuder på recept, inspiration och kunskap om råvaror för unga vuxna och mindre barn, som gärna kan laga maten tillsammans med sina föräldrar. Rätterna är välkända och kan lagas från grunden av svenska råvaror. Läsaren får med sig tips och tekniker som lyfter matlagningen till nästa nivå.

— Att göra en kokbok för barn var verkligen något jag ville göra. Jag vill skapa medvetenhet kring hur och var maten produceras, det är viktigt att få med sig redan från barnsben. Måltiden och middagsbordet är en plats där man berättar vad man gjort under dagen och där en del av uppfostran sker. Att laga mat är en härlig familjeaktivitet som också förlänger måltiden. Jag tycker att man ska lägga mer tid på att både laga mat och att njuta av den.

Tre recept av svenska råvaror

Vi frågade Jessie om tankarna bakom de tre recepten hon valde för Från Sverige. Det första är grillad svensk majskolv, som finns med i kokboken. Den andra rätten är gyoza, som representerar ”svenska råvaror, all världens mat” och den tredje är en svensk tolkning på kimchi på med svenska råvaror. Länkar till recepten får du längst ned på sidan.


Grillad svensk majskolv med lagrad svensk hårdost

— Många tänker inte på att det finns svenska majskolvar. Svenska färska majskolvar, som är i säsong i september och oktober, är så goda jämfört med de förkokta och vakuumpackade som ofta har legat i affären länge. Till majsen har jag en pimentónmajonäs och lagrad ost. Det finns fantastiskt fina svenska ostar och vi är väldigt duktiga på hantverket att göra bra hårdost, därför tycker jag att man titta i ostdisken och gärna fråga butikspersonalen om tips på svenska alternativ, säger Jessie.Jessie Sommarström är ansvarig för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli. Här viker hon Goyza tillsammans med Moa Johansson, souschef på Urban Deli Nytorget.

Gyoza —all världens mat med svenska råvaror

— Gyoza är en väldigt härlig rätt att laga tillsammans med familj och vänner. Man kan stå och prata medan man viker gyoza tillsammans. Jag gillar mat man kan snacksa och för mig handlar det inte bara mat, utan om att samlas kring en måltid. Här har jag valt att göra vegetariska gyoza för jag tycker mycket om vegetarisk mat, i receptet använder jag färs på svenskodlade baljväxter.


Kimchi på svenska — bevarar säsongen

— När jag gjorde kimchin tänkte jag på att vi alla talar mycket om att äta i säsong, men jag tycker också att det är något fint med att bevara säsongen. Just fermentering och inläggning är ett fantastiskt sätt att kunna njuta av säsongen senare under året. Kimchi är ett tillbehör som passar till det mesta. Jag gjorde en svensk variant av svenska råvaror och fick till och med tag i väldigt en fin svensk ingefära, säger Jessie.


Vad betyder svenska råvaror för dig?

— Jag tycker att basen i vår kost bör produceras i Sverige så kan vi importera kryddor och sådant som vi inte kan producera själva. Vi har exceptionella möjligheter i Sverige tack vare vårt avlånga land och alla dess klimatzoner som ger unika förutsättningar. Att gynna svensk produktion gör oss också mindre sårbara, något som känns extra viktigt när det är så oroligt i världen.

Hur ser du på att välja råvaror i säsong?

— Vi är så vana att allt ska vara tillgängligt jämt, där måste vi stanna upp. Det är viktigt att få längta också, som efter de där allra första jordgubbarna. Att våga utesluta och längta ger en ätupplevelse som är så mycket bättre. Det är en lyx att vi har egna fantastiska råvaror i Sverige. Vårt land är avlångt och vi har en otrolig växtbredd. När det inte finns svenskt i säsong – köp fryst! Det är skördat när det är som bäst och blir nedfryst direkt. Vi behöver gå tillbaka lite i tiden och äta som man gjorde förr, det är framtiden.

Jessie Sommarström Årets Kock 2022
Jessie Sommarström vann Årets Kock 2022.

Vad tar du med dig från ditt Årets Kock-år?

— Jag är väldigt nöjd med mitt år, det har varit enormt lärorikt. Jag har förvaltat det som jag har velat, drivit mina frågor och valt mina uppdrag med omsorg. Jag har fått göra väldigt många spännande saker och träffat härliga människor. Jag är också glad för de samarbeten jag har haft som gjort att jag genom en stipendiefond har kunnat ge 170 indiska flickor möjlighet att studera. Alla barn borde få utbildning men så är det inte, världen är i obalans. Vi glömmer ibland att vi har det väldigt bra i Sverige, barnen går i skolan och får mat där.

Du och Tareq Taylor ska guida publiken under Årets Kock 2023. Vem av finalisterna tror du vinner?

— Det ska bli jättekul att vara delaktig, det känns tryggt att ha Tareq vid min sida och jag ser verkligen fram emot finalen. Det är superduktiga kockar som står i finalen, de har olika bakgrund och har olika stilar så det ska bli väldigt intressant att se hur dom uppgifterna presenteras av de olika kockarna. Alla i finalen är värdiga vinnareJessie Sommarström, Årets Kock 2022, kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne” riktar sig till barn, familjer och unga vuxna.

Mer information

Recept
Grillad svensk majskolv med lagrad svensk hårdost
Gyoza — all världens mat med svenska råvaror
Kimchi på svenska — bevarar säsongen

Läs om kokboken av Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”
Jessie Sommarström och Tareq Taylor guidar publiken under Årets Kock 2023
Årets Kock fyller 40 år — se dokumentären på TV4Play här
Se finalen av Årets Kock 2023 på TV4Play och Sjuan den 19 oktober kl 21.00 — läs här

Här hittar du fler recept med utmärkta svenska råvaror!
Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige 
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.