från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Gyoza med svenska råvaror — Jessie Sommarström

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

All världens mat lagad med svenska råvaror! Vi bad Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, välja ut tre recept med svenska råvaror för Från Sverige och här är hennes recept på en vegetarisk variant av gyoza, perfekt att snacksa.

Jessie Sommarström är ansvarig för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli. Här viker hon Goyza tillsammans med Moa Johansson, souschef på Urban Deli Nytorget.

Tre recept av svenska råvaror

Vi bad Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, välja ut tre recept med svenska råvaror för Från Sverige. Hon valde grillad svensk majskolv med lagrad svensk hårdost, gyoza som representerar ”svenska råvaror, all världens mat” och en svensk tolkning på kimchi på med svenska råvaror. Här är receptet för gyoza.

Gyoza — all världens mat med svenska råvaror

— Gyoza är en väldigt härlig rätt att laga tillsammans med familj och vänner. Man kan stå och prata medan man viker gyoza tillsammans. Jag gillar mat man kan snacksa och för mig handlar det inte bara mat, utan om att samlas kring en måltid. Här har jag valt att göra vegetariska gyoza för jag tycker mycket om vegetarisk mat, i receptet använder jag färs på svenskodlade baljväxter.

Gyoza (ca 40 stycken)

Du behöver:

1 paket (400 g) svenskodlad färs
1/2 dl mirin
½ dl japansk soja
1/2 tsk sesamolja
80 g färsk ingefära
3 klyftor vitlök
2 msk rapsolja
1 morot (ca 100g)
1 gul lök
2 champinjoner
50 g purjolök
2 stjälkar blekselleri
1 paket gyoza blad (40 st)
Rapsolja till stekning
2-3 dl vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.
Blanda färsen med soja, mirin och sesamolja och sprid ut den i ugnens långpanna med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen, cirka 20 min.

Grovriv morot, lök och champinjoner. Finhacka ingefäran och finriv eller pressa vitlöken.

Fräs grönsakerna i rapsolja på medelvärme tills genomstekta, de ska bli mjuka men inte få färg.

Finhacka purjolök och blekselleri och blanda med de frästa grönsakerna och den ugnsbakade färsen. Om blandningen känns torr kan du tillsätta lite mirin och soja så blir den lättare att forma.

Lägg ut gyozabladen och lägg ca en matsked fyllning mitt på varje blad. Fukta degkanterna med kallt vatten. Vik knyten och kläm ihop kanterna så att fyllningen inte läcker.

Hetta upp rapsolja i en stekpanna med lock. Lägg i gyoza-knytena så de inte nuddar varandra och stek i cirka 1-2 minut så att de får fin färg och frasig yta.

Häll i vattnet och lägg på locket. Låt ångkoka ca 5 minuter. Lyft av locket och låt vattnet ånga bort, fortsätt eventuellt att steka gyozan tills de har fått fin färg.

Servera genast tillsammans med en god dippsås!


Om Jessie Sommarström, Årets Kock 2022

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, älskar att laga mat. Det senaste året har hon fått många hedervärda utmärkelser — Årets Kvinna i Besöksnäringen 2023, Kockarnas Kock 2023 och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Hon är också mamma och kan nu titulera sig författare till sin nyutkomna kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”, som riktar sig till barn, familjer och unga vuxna. Läs intervjun med Jessie Sommarström.


Mer information

Recept
Grillad svensk majskolv med lagrad svensk hårdost
Gyoza — all världens mat med svenska råvaror
Kimchi på svenska — bevarar säsongen

Intervju med Jesse Sommarström om recepten

Jessie Sommarström kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”

Här hittar du fler recept med utmärkta svenska råvaror!
Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige 
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Jessie Sommarström och Tareq Taylor guidar publiken under Årets Kock 2023
Årets Kock fyller 40 år — se dokumentären på TV4 Pay här
Se finalen av Årets Kock 2023 på TV4Play och Sjuan den 19 oktober kl 21.00 — läs här

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.