från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Grillad svensk majskolv — Jessie Sommarström

Publicerad Företag Konsument Recept

Grillade svenska färska majskolvar med pimentónmajonäs och lagrad svensk ost — visst låter det underbart! Det är ett av de tre recept vi bad Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, att välja ut för Från Sverige.

Tre recept av svenska råvaror

Vi bad Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, välja ut tre recept med svenska råvaror för Från Sverige. Hon valde grillad svensk majskolv med lagrad svensk hårdost, gyoza som representerar ”svenska råvaror, all världens mat” och en svensk tolkning på kimchi på med svenska råvaror. Här är receptet för grillad svensk majs.

Grillad svensk majskolv med lagrad svensk hårdost

— Många tänker inte på att det finns svenska majskolvar. Svenska färska majskolvar, som är i säsong i september och oktober, är så goda jämfört med de förkokta och vakuumpackade som ofta har legat i affären länge. Till majsen har jag en pimentónmajonäs och lagrad svensk ost. Det finns fantastiskt fina svenska ostar och vi är väldigt duktiga på hantverket att göra bra hårdost, därför tycker jag att man titta i ostdisken och gärna fråga butikspersonalen om tips på svenska alternativ, säger Jessie.

Grillad svensk majskolv

med pimentónmajonnäs och lagrad hårdost

Det här behöver du:

4 svenska majskolvar med blast
1 dl majonnäs
2 msk crème fraiche
2 tsk pimentón (rökt paprikapulver)
30 g lagrad ost efter tycke och smak, välj en god svensk sort

Så här gör du:

Preppa:

Lägg majskolvarna med blast i kallt vatten. Låt dem ligga minst 1 timme.
Tänd grillen och vänta tills det blir perfekt glöd.

Laga:

Slå majonnäsen om du vill göra din egen. Blanda den med crème fraiche och pimentón.
Lägg majsen på grillen och direktgrilla tills blasten torkar och börjar bli mörk.
Ta bort majsen från grillen och skala bort blasten. Var försiktig så du inte bränner dig.
Pensla majsen med olja, och grilla tills den fått fin färg.
Ta bort majsen från grillen och salta lätt.
Bred majonnäskrämen på majskolven och riv över osten med ett rivjärn eller Microplane.

Tips!

Lägg på locket och kväv elden när du grillat klart. De kolbitar som inte brunnit helt kan du använda igen. Askan kan du slänga bland matavfallet, men var noga med att den svalnat helt så det inte börjar brinna.

Om Jessie Sommarström, Årets Kock 2022

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, älskar att laga mat. Det senaste året har hon fått många hedervärda utmärkelser — Årets Kvinna i Besöksnäringen 2023, Kockarnas Kock 2023 och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Hon är också mamma och kan nu titulera sig författare till sin nyutkomna kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”, som riktar sig till barn, familjer och unga vuxna. Läs intervjun med Jessie Sommarström.


Mer information

Recept
Grillad svensk majskolv med lagrad svensk hårdost
Gyoza — all världens mat med svenska råvaror
Kimchi på svenska — bevarar säsongen

Intervju med Jesse Sommarström om recepten

Jessie Sommarström kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”

Här hittar du fler recept med utmärkta svenska råvaror!
Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige 
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Jessie Sommarström och Tareq Taylor guidar publiken under Årets Kock 2023
Årets Kock fyller 40 år — se dokumentären på TV4 Pay här
Se finalen av Årets Kock 2023 på TV4Play och Sjuan den 19 oktober kl 21.00 — läs här


Receptet finns med i Jessie Sommarström kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.