från sverige

”Uppfödning, odling, förädling och packning har skett i Sverige. I varor som korv, bröd, ost och yoghurt, är kött, ägg, mjölk, fågel, fisk och skaldjur alltid 100% svenskt, och minst 75% av ingredienserna är Från Sverige.”

Från Sverige visar vägen till svenskproducerad mat & dryck

Märket Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Kött och charkuterier märks med Kött från Sverige. På mejerivaror används både märket Från Sverige och märket Mjölk från Sverige. Märkena liknar varandra och är tydligt blågula. De gör det enklare för dig att hitta mat, dryck och växter som producerats i Sverige och lever upp till de kriterier som krävs för att vara godkänd.

Märkningens två huvudprinciper

  • Märkningen ska möta konsumenternas förväntningar
  • Det är råvaran och produktionen som räknas

Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling samt packning har gjorts i Sverige
  • Kött-, ägg-, fisk-, skaldjurs-, fågel- och mjölkråvara är alltid 100% svenskt, även i sammansatta produkter som korv eller fruktyoghurt.
  • I sammansatta produkter ska minst 75% vara svenskt. Ost, müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en kaka med choklad är några exempel på sammansatta produkter.

Alla typer av råvaror, livsmedel och växter kan märkas

Du hittar märket på alla typer av livsmedel: Mejerier, kött, korv, grönsaker, frukt, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar. Du kan även hitta märket på restauranger, som exempelvis bara använder svenskt kött.

Märket gör det enklare för dig att välja svenskt

Ursprungsmärkningen Från Sverige är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerade livsmedel. Många vill välja svenskproducerat men har svårt att se ursprunget på förpackningarna. Det tydliga blågula märket gör det enkelt att hitta produkterna i butikernas hyllor och diskar.

Märket Kött från Sverige tog den 1 januari 2017 över ursprungsmärkningen för kött och charkuterier från märket Svenskt kött. Märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige ger tillsammans en bredare ursprungsmärkning än tidigare, eftersom den nu kan användas på alla typer av livsmedel.

Att allt fler hittar och väljer råvaror, livsmedel och växter från Sverige hjälper till att stärka och utveckla vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan tillgången på svenska råvaror säkras för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och de öppna landskapen bevaras.

Produkterna godkänns innan de får märkas

Det är frivilligt för företag att använda ursprungsmärkningen. Företag som vill märka sina produkter behöver först godkännas av oss. Sedan godkänner vi varje produkt som företaget vill märka för att se att den lever upp till kriterierna. Ett företag kan både ha märkta och omärkta produkter i sitt sortiment.

Kvalitetssäkrad produktion och kontroll

Både de företag som producerar, hanterar, packar och eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen, ska vara certifierade enligt gällande kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorgan.

Vi hoppas att du med hjälp av märkningen enklare kan göra aktiva val och välja svenskproducerat – och sedan laga all världens mat!

 

Ursprungsmärkningen Från Sverige används på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Läs mer


Ursprungsmärkningen Kött från Sverige används på svenskproducerat kött och charkuterier. Läs mer


Ursprungsmärkningen Mjölk från Sverige kommer att användas på mejerivaror. Idag märks mejerier med Från Sverige Läs mer


Mer information

Är du nyfiken på vilka företag som idag använder märket? Här är hela listan

Goda skäl att välja svenskt!


 

Nyfiken på att ursprungsmärka?

Är ditt företag intresserat av att ursprungsmärka era produkter? Då hittar du regelverk, information och ansökan om märkningen på Företagssidorna