från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Märket Kött från Sverige

Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Märket Kött från Sverige tydliggör att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt.
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Helt och bearbetat kött

I butiken hittar du helt kött och styckdetaljer från olika djurslag, som nöt, gris, lamm, get, ren och vilda däggdjur, som är märkta med Kött från Sverige. Du hittar även märkningen på  bearbetat kött som färs, köttbullar, kebab och hamburgare i butikernas kyldiskar, frysen och i de manuella diskarna. Både helt och bearbetat kött som uppfyller kriterierna kan märkas med Kött från Sverige. Det betyder att djuren ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige och att förädlingförpackning och kontroll ska ha gjorts i Sverige.

Charkuterier och produkter med flera ingredienser

I butiken finns ett brett utbud av charkuterier märkta med Kött från Sverige. Det är exempelvis pålägg, skinka, bacon, korv, leverpastej och lufttorkade charkuterier. Charkuterier och produkter med flera ingredienser ska uppfylla kriterierna, det vill säga att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och förädling, packning och kontroll ska ha gjorts här. Charkuterier av fågel har ibland Från Sverige-märket. 

En produkt som innehåller flera ingredienser, en så kallad sammansatt vara, med märket Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige, innehåller minst 75% svenskt av det totala innehållet. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.

Kött från Sverige på restaurang

Det är möjligt för restauranger att använda märket Kött från Sverige för att informera sina gäster om ursprunget på kött och charkuterier. Här kan du läsa mer.

Kontroll av märkningen 

De företag som producerar, hanterar, packar och/eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen Från Sverige är certifierade enligt ett kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorgan. Detta är viktigt för att du som konsument ska känna förtroende och lita på märkningen. Här kan du läsa mer om kontroll av märkningen.

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige 

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Märket Kött från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerat kött och charkuterier. Här kan du ta del av 5 anledningar till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar kött och charkuterier.

1. Du kan vara säker på att det är svenskt kött från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige och varan är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

2. Svenska bönder jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har en av världens strängaste djurskyddslagstiftning där djuren får behålla sitt naturliga beteende.

3. Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EU:s lägsta användning av antibiotika i djurhållningen.

4. Svenskt kött har en lägre klimatpåverkan. Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen.

5. När du köper svenskt kött och svenska charkuterier är du med och skapar arbetstillfällen i Sverige.

kött från sverige

 


Mer information


Läs mer om svenska mervärden