från sverige

Från Sverige visar vägen till svenskproducerad mat & dryck

Märket Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. I Från Sverige ingår även Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. Märkena liknar varandra och är tydligt blågula. De gör det enklare för dig att hitta mat, dryck och växter som producerats i Sverige och lever upp till de kriterier som krävs för att vara godkänd: Odlat eller fött och uppfött, förädlat och förpackat i Sverige.

Märkningens två huvudprinciper

  • Ursprungsmärkningen ska möta konsumenternas förväntningar
  • Det är råvaran och produktionen som räknas

Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Alla typer av råvaror, livsmedel och växter kan märkas

Du hittar märket på alla typer av livsmedel. Mejerivaror, kött, charkuterier, grönsaker, frukt, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar. Det finns även på restauranger, som tydligt vill visa sina gäster att de använder svenskt kött.

Märket gör det enklare för dig att välja svenskt

Märkningen Från Sverige är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerade livsmedel. Många vill välja svenskt, men har haft svårt att se ursprunget på förpackningarna. Det tydliga blågula märket gör det enklare att hitta varorna i butiken.

När fler hittar och väljer svenska råvaror, livsmedel och växter hjälper det till att stärka och utveckla vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan tillgången på svenska råvaror säkras för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och de öppna landskapen bevaras.

Produkterna godkänns innan de får märkas

Det är frivilligt för företag att använda ursprungsmärkningen. Företag som vill märka sina produkter behöver först godkännas av oss. Sedan godkänner vi varje produkt som företaget vill märka för att se att den lever upp till kriterierna. Ett företag kan både ha märkta och omärkta produkter i sitt sortiment.

Kvalitetssäkrad produktion och kontroll

De företag som producerar, hanterar, packar och eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen, är certifierade enligt ett kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorgan.

Vi hoppas att du med hjälp av märkningen enklare kan göra aktiva val och välja svenskproducerat – och sedan laga all världens mat!

 

Ursprungsmärkningen Från Sverige används på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Läs mer


Ursprungsmärkningen Kött från Sverige används på svenskproducerat kött och charkuterier. Läs mer


Ursprungsmärkningen Mjölk från Sverige används på mejerivaror. Även märket Från Sverige kan användas på mejerier. Märkena har samma regler. Läs mer


Mer information

Är du nyfiken på vilka företag som idag använder märket? Här är hela listan

Goda skäl att välja svenskt!


 

Nyfiken på att ursprungsmärka?

Är ditt företag intresserat av att ursprungsmärka era produkter? Då hittar du regelverk, information och ansökan om märkningen på Företagssidorna