från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Om Från Sverige

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning som gör det enkelt att välja svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter i butiken. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. De tre märkena har samma regler och visar att varan uppfyller kriterierna odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. Titta efter märket när du handlar!

Här kan du läsa mer om märkena  Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige 

Tre märken — samma regler

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige används på svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige. Från Sverige-märket kan användas på alla varor som är godkända för märkningen. Det förtydligande märket Kött från Sverige används på kött och charkuterier och mejerivaror och ost använder märket Mjölk från Sverige eller Från Sverige.

Märkningen har två huvudprinciper

  • Ursprungsmärkningen ska möta konsumenternas förväntningar
  • Det är råvaran och produktionen som räknas

En märkt vara uppfyller fem kriterier

  • Odling har skett i Sverige
  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • All förädling har gjorts i Sverige
  • Varan är förpackad i Sverige
  • Kontrollerad i Sverige

För varor som innehåller flera ingredienser gäller speciella regler. Minst 75 procent är svenskt och innehåller den kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är det alltid utan undantag 100 procent svenskt. Därför kan en mangoyoghurt gjord på svensk mjölk märkas med Mjölk från Sverige och en bulle med kanel kan märkas med Från Sverige.

En frivillig ursprungsmärkning

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning. Det betyder att företagen själva väljer om de vill ursprungsmärka sina produkter. Företag som vill märka sina produkter måste först skriva avtal och godkännas av Svenskmärkning AB. Sedan går varje produkt genom en godkännandeprocess för att se att den lever upp till kriterierna för att märkas. Ett företag kan både ha märkta och omärkta produkter i sitt sortiment.

Kontroll av märkningen

De företag som producerar, hanterar, packar och/eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen Från Sverige är certifierade enligt ett kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorganDetta är viktigt för att du som konsument ska känna förtroende och lita på märkningen. Här kan du läsa mer om kontroll av märkningen.

Märket gör det enkelt för dig att välja svenskt

Från Sverige-märket gör det enkelt för dig att välja svenskproducerade varor. Titta efter märket nästa gång du handlar så vet du att varan är odlad eller född och uppfödd i Sverigeoch den är dessutom förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. 

Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter i butiken

Du hittar Från Sverige-märkta produkter i hela butiksvarvet. Mejerivaror, kött, charkuterier, ost, grädde, grönsaker, frukt, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar. 

Restauranger och offentliga måltider

Det är även möjligt för restauranger att använda märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige, för att informera sina gäster om matens ursprung. I offentlig upphandling kan märket användas som verifikat i upphandling i nivå med svensk lagstiftning på kött och mejeri.


Mer information

Om Från Sverige-märket

Om Kött från Sverige-märket

Om Mjölk från Sverige-märket

Företagen som ursprungsmärker

Svenska mervärden — värda varenda krona.

Vilka varor märks?

För företag: Företagssidan

 

Ursprungsmärkningen Från Sverige används på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Läs mer


Ursprungsmärkningen Kött från Sverige används på svenskproducerat kött och charkuterier. Läs mer


Ursprungsmärkningen Mjölk från Sverige används på mejerivaror. Även märket Från Sverige kan användas på mejerier. Märkena har samma regler. Läs mer


Mer information

Är du nyfiken på vilka företag som idag använder märket? Här är hela listan

Goda skäl att välja svenskt!


Nyfiken på att ursprungsmärka?

Är ditt företag intresserat av att ursprungsmärka era produkter? Då hittar du regelverk, information och ansökan om märkningen på Företagssidorna