från sverige

Om Från Sverige

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — alla tre har samma regler och kriterier. Märkena Kött från Sverige och Mjölk från Sverige förtydligar att det är svenskt kött och svensk mjölk i produkten. Du kan hitta Från Sverige-märkningen på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkets kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.

Märkningens två huvudprinciper

  • Ursprungsmärkningen ska möta konsumenternas förväntningar
  • Det är råvaran och produktionen som räknas

Märkningens fem kriterier

  • Alla djur är födda och uppfödda i Sverige
  • Odling har skett i Sverige
  • All förädling och packning har gjorts i Sverige
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt, även i en produkt med flera ingredienser, som en korv eller fruktyoghurt
  • För produkter som består av fler än en ingrediens gäller speciella regler, minst 75% är svenskt. Müsli, leverpastej, korv, fruktyoghurt eller en bulle med kanel är några exempel.

Här kan du läsa mer om Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige 

En frivillig ursprungsmärkning

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning. Det betyder att företagen själva väljer om de vill ursprungsmärka sina produkter. Företag som vill märka sina produkter måste först skriva avtal och godkännas av Svenskmärkning AB. Sedan går varje produkt genom en godkännandeprocess för att se att den lever upp till kriterierna och därmed får använda märket. Ett företag kan både ha märkta och omärkta produkter i sitt sortiment.

Kontroll av märkningen

De företag som producerar, hanterar, packar och/eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen Från Sverige är certifierade enligt ett kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorganDetta är viktigt för att du som konsument ska känna förtroende och lita på märkningen. Här kan du läsa mer om kontroll av märkningen.

Alla typer av råvaror, livsmedel och växter kan märkas

Idag hittar du Från Sverige-märkta produkter i hela butiksvarvet. Mejerivaror, kött, charkuterier, grönsaker, frukt, ägg, müsli, bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling, färdigrätter och en mängd andra varor som du hittar i hyllor, diskar och frysdiskar. Det är även möjligt för restauranger att använda märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige, för att informera sina gäster om matens ursprung.

butiksvarvet

Märket gör det enkelt för dig att välja svenskt

Från Sverige-märket gör det enkelt för dig att välja svenskproducerade varor. Titta efter märket nästa gång du handlar så vet du att varan är odlad eller född och uppfödd i Sverigeoch dessutom förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. 

Ursprungsmärkningen Från Sverige används på alla typer av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Läs mer


Ursprungsmärkningen Kött från Sverige används på svenskproducerat kött och charkuterier. Läs mer


Ursprungsmärkningen Mjölk från Sverige används på mejerivaror. Även märket Från Sverige kan användas på mejerier. Märkena har samma regler. Läs mer


Mer information

Är du nyfiken på vilka företag som idag använder märket? Här är hela listan

Goda skäl att välja svenskt!


Nyfiken på att ursprungsmärka?

Är ditt företag intresserat av att ursprungsmärka era produkter? Då hittar du regelverk, information och ansökan om märkningen på Företagssidorna