från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Kimchi på svenska — Jessie Sommarström

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Vi bad Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, välja ut tre recept med svenska råvaror för Från Sverige. Här är Jessies tolkning av kimchi på svenska råvaror som är utmärkt som tillbehör till det mesta.

Tre recept av svenska råvaror

Vi bad Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, välja ut tre recept med svenska råvaror för Från Sverige. Hon valde grillad svensk majskolv med lagrad svensk hårdost, gyoza som representerar ”svenska råvaror, all världens mat” och en svensk tolkning på kimchi med svenska råvaror. Här är receptet för kimchi på svenska.

Har du inte fermeterat tidigare? Då rekommenderar vi dig att läs mer om fermenteringsprocessen så att du gör rätt eftersom oönskade bakterier vid en misslyckad syrning kan förstöra produkten och i värsta fall kan göra dig sjuk: Livsmedelsverket

Kimchi på svenska — bevarar säsongen

— När jag gjorde kimchin tänkte jag på att vi alla talar mycket om att äta i säsong, men jag tycker också att det är något fint med att bevara säsongen. Just fermentering och inläggning är ett fantastiskt sätt att kunna njuta av säsongen senare under året. Kimchi är ett tillbehör som passar till det mesta. Jag gjorde en svensk variant av svenska råvaror och fick till och med tag i väldigt en fin svensk ingefära, säger Jessie.

Svensk kimchi

För att kimchin ska bli rätt och fint syrad rekommenderar vi dig att läs mer om fermenteringsprocessen, det vill säga den tid då salladskålen ska stå framme i burken i rumstemperatur i några dygn, på Livsmedelsverkets hemsida

Du behöver: 

1 salladskål (ca 1,5 kg)

Rimlag:
1 ½ liter vatten
100 g (ca ¾ dl) havssalt utan jod

Senapsbas:
1 ¼ dl vatten
2 msk maizena
15 g råsocker eller 1 msk svenskt strösocker
4 vitlöksklyftor, finrivna
20 g färsk ingefära, finriven
1 medelstort (ca 100 g) äpple, finrivet
½ gul lök, finriven
50 g kålrot, riven
½ (50 g) morot, riven
1 dm (50 g) purjolök, finstrimlad
1 dl grov cidervinägersenap

Dag 1

Rimlagen: Blanda salt och vatten i en bunke, se till att saltet löser sig.

Skär ett snitt vid roten av salladskålen. Bryt isär den i två delar, skölj noga men se till att bladen fortfarande sitter ihop.

Lägg kålen i rimlagen i bunken, täck med plast, lägg på en tyngd så att kålen håller sig under ytan. Låt ligga i 12 timmar.

Dag 2

Senapsbasen: Blanda kallt vatten och maizena i en liten kastrull. Låt koka upp under ständig vispning tills det blir en tjock sås, låt svalna.

Blanda de övriga ingredienserna i en skål, tillsätt maizena-blandningen.
Skölj kålen med vatten och vrid ur det mesta av vätskan.
Smeta in senapsbasen i kålen noggrant.

Vira ihop kålen till ett litet paket och pressa ner den hårt i en stor glasburk med snäpplock (konserveringsburk). Ta en plastpåse som rymmer 2 liter och veckla ut den i burken, häll kallt vatten i påsen nästan upp till kanten. Pressa ut luften ur påsen och gör en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut.

Ställ burken på ett fat då det kan rinna över. Förvara i rumstemp (18-20°C) i ca 3-5 dygn.

Låt kimchin sedan mogna i kylskåp i ytterligare 14 dagar — sedan är den färdig att servera!


Om Jessie Sommarström, Årets Kock 2022

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, älskar att laga mat. Det senaste året har hon fått många hedervärda utmärkelser — Årets Kvinna i Besöksnäringen 2023, Kockarnas Kock 2023 och Gastronomiska Akademiens Guldmedalj. Hon är också mamma och kan nu titulera sig författare till sin nyutkomna kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”, som riktar sig till barn, familjer och unga vuxna. Läs intervjun med Jessie Sommarström.


Mer information

Recept
Grillad svensk majskolv med lagrad svensk hårdost
Gyoza — all världens mat med svenska råvaror
Kimchi på svenska — bevarar säsongen

Intervju med Jesse Sommarström om recepten

Jessie Sommarström kokbok ”Fågel, fisk eller baljväxtlasagne”

Här hittar du fler recept med utmärkta svenska råvaror!
Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige 
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Jessie Sommarström och Tareq Taylor guidar publiken under Årets Kock 2023
Årets Kock fyller 40 år — se dokumentären på TV4 Pay här
Se finalen av Årets Kock 2023 på TV4Play och Sjuan den 19 oktober kl 21.00 — läs här

Relaterade inlägg

ketchup

Nu finns det Från Sverige-märkt ketchup i hyllorna

Systrarna Lisa Lönner och Maja Påhlman lanserar nu sitt nya varumärke ”Finaste av” där syftet med det nya varumärket är att öka andelen svenska produkter i matbutikernas hyllor. En av de första produkterna är Från Sverige-märkt ketchup.

knäckbräck

Mackanskost tips på julgodis – knäckbräck

Är du också trött på kladdiga knäckformar som vickar och het knäck på fingrarna? Då tipsar Marcus Frank om att göra knäckbräck på svenska råvaror. Här kan du ta del av receptet.

Det vill svenskarna helst ha på sitt julbord

Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte för dyr. Det visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning som du kan ta del av här.