från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Med kärlek till de svenska tomaterna!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Tomater är den överlägset mest populära grönsaken hos svenska folket, ändå är knappt två av tio tomater som äts i Sverige svenska. En tredjedel av alla svenskar äter tomat stort sett dagligen och vi äter ungefär 10 kg per person och år. Men idag är knappt två av tio tomater som äts i Sverige svenska. Det gör å andra sidan att det finns en fantastisk potential för en ökad försäljning av svenska tomater. Välkommen in i de svenska tomaternas värld!

Det händer mycket i den svenska tomatodlingen. Odlingssätten förfinas och utbudet ökar hela tiden för att möta kundernas önskemål vad gäller sorter, smaker och användningsområden. Tomater är den överlägset mest populära grönsaken hos svenska folket.

Vi har mycket goda förutsättningar för odling av tomater i Sverige. Vi har bra tillgång till vatten. Det nordiska klimatet bidrar till tomaternas mognadsutveckling och de olika klimatförutsättningarna runt om i Sverige ger de många olika sorterna sin unika sötma och syra.

Svenska tomater i siffror

  • Svenska kvisttomater är en växande trend.
  • Vi äter cirka 10 kg tomater per person och år.
  • Drygt 90 % av växthusen drivs med förnybar energi.
  • Svenska tomater har 15 % av marknaden, det vill säga knappt två av tio tomater som vi äter i Sverige är svenska.

Källa: LRF Trädgård

Ett urval härliga svenska tomater

De svenska tomaterna delas in i vanliga runda, röda tomater, kvisttomater och specialtomater. Varje sort och typ har sin egen smak och karaktär, med olika sötma och syra.

Kvisttomater
Det finns flera storlekar på kvisttomaterna, allt från små körsbärstomater till stora röda runda. En kvisttomat har förmågan att hålla kvar alla tomater på kvisten till första och sista tomaten har mognat. Exempel är Annamay och Clodano. Kvisttomaterna finns i storlekar mellan 15–130 gram.

Den svenska runda, röda tomaten
Den svenska runda, röda tomaten säljs i lösvikt under säsong, från mars till november. Sorterna kan variera mellan olika delar av Sverige, eftersom odlare och odlingsförhållanden påverkar vilka sorter som väljs. En vanlig röd rund tomat har storleken 80–110 gram. Exempel på sorter av den runda röda tomaten: Arvento, Elanto, Flavance och Maranello.

Året runt-tomater
Ett välkommet initiativ är året runt-tomaterna, som tack vare nya odlingsmetoder gör det möjligt att odla svenska tomater även vintertid. Det handlar om att tomaterna i växthusodlingarna belyses under den mörka årstiden. Svenska året runt-tomater är något som allt mer efterfrågas av konsumenterna. Exempel på svenska året runt-tomater är San Marzano och de vanliga svenska röda, runda.

Specialtomater
Specialtomaterna är oftast små tomater i storleken 20–30 gram. De finns i olika färger, former och olika sorters sötma, till exempel Minikumato, Zebrino, Angelle samt cocktailtomater av många olika slag. Här ingår även stora tomater med udda former, till exempel Coeur de boeuf (bild nedan).

”Det finns ett ökat intresse för specialtomaterna – både för dess färg och form men även dess smak.”

Inga tomater i kylskåpet!

För bästa smakupplevelse, förvara alltid tomater i rumstemperatur. Aldrig i kyl eller i sval.

Lyfter och förstärker andra smaker

Små tomater har en mer koncentrerad smak än stora. Även när det gäller fasthet varierar det mellan sorterna, från krispiga till mer mjuka.Tomater är rika på umami, en av de fem grundsmakerna. Umamismak är fyllig och kanske lite buljongaktig. En av fördelarna med umamismak är att den lyfter och förstärker andra smaker. Tomater passar till exempel mycket bra med basilika, vitlök och persilja. Tomaterna gifter sig också smakmässigt mycket bra med vanilj, ingefära och fänkål.

Utan humlor blir det inga tomater. Visst du att:

  • Humlorna pollinerar tomatblommorna, vilket är en förutsättning för att tomaterna ska skapas.
  • Alla svenska odlare använder biologiska odlingsmetoder, det innebär att nyttiga insekter används för biologisk bekämpning av skadedjur.
  • Allt vatten i odlingarna cirkuleras och regnvattnet tillvaratas i bassänger och renas för bevattning. Dessutom används precisionsbevattning för att minska användningen av vatten.

Gott innehåll!

Tomaten har ett rikt innehåll av vitamin C, folsyra och andra antioxidanter som karotenoider, framförallt lykopen, men även betakaroten och lutein. I olika studier har karotenoider visats ha en koppling till minskad risk för olika cancerformer och hjärt- och kärlsjukdomar. Tomater består av cirka 95 procent vatten och har ett lågt kaloriinnehåll, bara 17,5 kcal per 100 gram. Den låga energitätheten gör att tomater är en perfekt del av vardagsmaten.

Kärt barn har många namn

Tomatplantan kom troligen till Europa i samband med en expedition till Mexiko på 1500-talet. I Italien fick tomaten namnet pomo d´oro (guldäpple). I Sverige omnämns tomaten först gången i mitten av 1800-talet. Då kallades tomaten för kärleksäpple och ansågs vara ett afrodisiakum.

Härliga tomater Från Sverige!

Dagens konsumenter vill veta var maten kommer ifrån och många väljer mat som producerats i Sverige. Ursprungsmärkningen Från Sverige betyder att de livsmedel och råvaror som bär märket har producerats i Sverige och uppfyller kriterierna för märket. Titta efter märket när du handlar nästa gång, så blir det enklare att göra medvetna val. Och fråga gärna efter svenska tomater i butiken!


Aktuellt om svenska tomater
De svenska tomaternas klassresa – Sara Berger vd på SydGrönt
Garbas tomat-pop up med Linn och Marion
Möte med kvisttomatodlarna på Gällenäs gård
Smårätter med svenska tomater – tomatrecept av Garbas
Tre entusiaster tipsar om sina favorittomater
Hållbara svenska tomater är ett utmärkt val!
Tomatfrossa med Fredrik Eriksson, Nyhetsmorgon
Det här betyder märket – se filmen
Ursprungsmärkning – därför ska du välja svenskt
Svenska tomater – pressmeddelande
Pressträff för svenska tomater 2018 05 16 – press

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.