från sverige

Tillbaka

Garbas tomat-pop up med Linn och Marion

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Garba är ett socialt restaurangprojekt som drivs av kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström. Garba on tour gjorde en pop up-servering på Från Sveriges tomatträff för att hylla de svenska tomaterna. Till tomatträffen skapade de fem smårätter med olika svenska tomater. Möt Linn och Marion och läs mer om recepten här.

Garba är ett socialt restaurangprojekt som drivs av kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström. De båda kockarna fann varandra genom sitt gemensamma intresse för rak och ärlig mat, den upprymda känslan av förälskelse till ett vackert salladsblad eller en härlig tomat, att äta tillsammans med andra och att dricka gott, naturligt vin. En idé om en gemensam restaurang som kunde förmedla den känslan växte snabbt fram och nu finns pilotprojektet Garba där Linn och Marion lagar modern mat men med traditionen närvarande.

Garba on tour på Från Sveriges tomatträff

Linn och Marion lagar gärna mat på olika platser under namnet Garba on tour. Nu har Garba on tour gjort en pop up-servering på Från Sveriges tomatträff för att hylla de svenska tomaterna.

– Vi tänker visuellt när vi lagar mat, säger Marion. Att utgå från färg och form på den råvara vi jobbar med känns så självklart.

– Ja, vi inspireras av råvarans naturliga form, till exempel formen på ett salladsblad eller som i det här fallet tomaternas runda form, säger Linn. Tomaterna är perfekta, till exempel att lägga vackert skivade omlott på en tallrik.

Fem små tomaträtter – svenska råvaror, all världens mat

Linn och Marion skapade fem rätter till tomatträffen:

  • Sardellsmör med tomater, rädisor och gurka.
  • Tomatgalette med örtsallad.
  • Tomatsalsa i rosésallad.
  • Lammrilette på rostat rågbröd, picklade tomater och yoghurt.
  • Tomat- och fänkålssallad med äggkräm.

– De picklade tomaterna i lammriletten lyfter smakerna i det saftiga, lite feta lammköttet. Tillsammans med den krämiga yoghurten blir det en skön känsla, säger Marion.

– Vi vill inte att några smaker ska ta över, säger Linn. Men det ska ändå finnas en överraskande känsla, som till exempel i tomatsalladen där chili och pepparrot bryter av.

– Galetten är en av våra favoriter, säger Marion. Det är också ett bra sätt att servera det godaste i säsong, den frasiga smördegen möter rostade tomater som är lite lätt penslade med vitlöksolja.

– Sardellsmöret är en Garba-klassiker, säger Linn. Så här kan man njuta tomaterna som cruditéer, bara att doppa i smöret.

– Tomater är så goda i sig själva och det behövs inte så mycket för att få dem att lyfta lite extra, säger Marion. Ibland kan det räcka med att lägga upp dem tunt skivade med en härlig äggkräm och lagrad ost. Tillsammans med rostade fänkålsfrön och råhyvlad fänkål poppar smakerna ut ordentligt.

Möt Marion Ringborg och Linn Söderström bakom Garba

Marion Ringborg är kock som jobbat på Carnegiebryggeriet, Wood Stockholm, Fotografiska (samtliga Stockholm) samt Lyles och Spring i London.

Linn Söderström är kock med erfarenhet från krogar som Street, Operakällaren och Ekstedt i Stockholm. Hon kom trea i tvprogrammet Kockarnas Kamp 2017 och gör podden Får man ta mat nu.


Fem smårätter med svenska tomater – Garba on tour

Recepten hittar du här

Ladda ned recepten som pdf från den här sidan


Aktuellt om svenska tomater

Med kärlek till de svenska tomaterna!
De svenska tomaternas klassresa – Sara Berger vd på SydGrönt
Möte med kvisttomatodlarna på Gällenäs gård
Smårätter med svenska tomater – tomatrecept av Garbas
Tre entusiaster tipsar om sina favorittomater
Hållbara svenska tomater är ett utmärkt val!
Tomatfrossa med Fredrik Eriksson, Nyhetsmorgon
Det här betyder märket – se filmen
Ursprungsmärkning – därför ska du välja svenskt
Svenska tomater – pressmeddelande
Pressträff för svenska tomater 2018 05 16 – press

 

 

Aktuellt

”Vi har haft svenskt kött i MAX burgare i 50 år”

När du äter en MAX-burgare vet du att köttet är svenskt. Det är en viktig del i vårt långsiktiga hållbarhetstänket, säger Christoffer Bergfors. MAX är gäst på Från Sveriges Instagram v 4.

Välj svenskt – då får du viktiga mervärden på köpet

Maten vi äter ska vara god och dessutom vara hållbart producerad. Här är några viktiga mervärden du får på köpet när du väljer en vara med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Den 15 januari firar vi Tulpanens Dag!

Inför Tulpanens Dag har det storskördats i växthusen i hela Sverige.Titta efter märket Från Sverige så är det enkelt att välja svenskodlade, klimatsmarta och hållbara tulpaner!