från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Garbas tomat-pop up med Linn och Marion

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Garba är ett socialt restaurangprojekt som drivs av kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström. Garba on tour gjorde en pop up-servering på Från Sveriges tomatträff för att hylla de svenska tomaterna. Till tomatträffen skapade de fem smårätter med olika svenska tomater. Möt Linn och Marion och läs mer om recepten här.

Garba är ett socialt restaurangprojekt som drivs av kockarna Marion Ringborg och Linn Söderström. De båda kockarna fann varandra genom sitt gemensamma intresse för rak och ärlig mat, den upprymda känslan av förälskelse till ett vackert salladsblad eller en härlig tomat, att äta tillsammans med andra och att dricka gott, naturligt vin. En idé om en gemensam restaurang som kunde förmedla den känslan växte snabbt fram och nu finns pilotprojektet Garba där Linn och Marion lagar modern mat men med traditionen närvarande.

Garba on tour på Från Sveriges tomatträff

Linn och Marion lagar gärna mat på olika platser under namnet Garba on tour. Nu har Garba on tour gjort en pop up-servering på Från Sveriges tomatträff för att hylla de svenska tomaterna.

– Vi tänker visuellt när vi lagar mat, säger Marion. Att utgå från färg och form på den råvara vi jobbar med känns så självklart.

– Ja, vi inspireras av råvarans naturliga form, till exempel formen på ett salladsblad eller som i det här fallet tomaternas runda form, säger Linn. Tomaterna är perfekta, till exempel att lägga vackert skivade omlott på en tallrik.

Fem små tomaträtter – svenska råvaror, all världens mat

Linn och Marion skapade fem rätter till tomatträffen:

  • Sardellsmör med tomater, rädisor och gurka.
  • Tomatgalette med örtsallad.
  • Tomatsalsa i rosésallad.
  • Lammrilette på rostat rågbröd, picklade tomater och yoghurt.
  • Tomat- och fänkålssallad med äggkräm.

– De picklade tomaterna i lammriletten lyfter smakerna i det saftiga, lite feta lammköttet. Tillsammans med den krämiga yoghurten blir det en skön känsla, säger Marion.

– Vi vill inte att några smaker ska ta över, säger Linn. Men det ska ändå finnas en överraskande känsla, som till exempel i tomatsalladen där chili och pepparrot bryter av.

– Galetten är en av våra favoriter, säger Marion. Det är också ett bra sätt att servera det godaste i säsong, den frasiga smördegen möter rostade tomater som är lite lätt penslade med vitlöksolja.

– Sardellsmöret är en Garba-klassiker, säger Linn. Så här kan man njuta tomaterna som cruditéer, bara att doppa i smöret.

– Tomater är så goda i sig själva och det behövs inte så mycket för att få dem att lyfta lite extra, säger Marion. Ibland kan det räcka med att lägga upp dem tunt skivade med en härlig äggkräm och lagrad ost. Tillsammans med rostade fänkålsfrön och råhyvlad fänkål poppar smakerna ut ordentligt.

Möt Marion Ringborg och Linn Söderström bakom Garba

Marion Ringborg är kock som jobbat på Carnegiebryggeriet, Wood Stockholm, Fotografiska (samtliga Stockholm) samt Lyles och Spring i London.

Linn Söderström är kock med erfarenhet från krogar som Street, Operakällaren och Ekstedt i Stockholm. Hon kom trea i tvprogrammet Kockarnas Kamp 2017 och gör podden Får man ta mat nu.


Fem smårätter med svenska tomater – Garba on tour

Recepten hittar du här

Ladda ned recepten som pdf från den här sidan


Aktuellt om svenska tomater

Med kärlek till de svenska tomaterna!
De svenska tomaternas klassresa – Sara Berger vd på SydGrönt
Möte med kvisttomatodlarna på Gällenäs gård
Smårätter med svenska tomater – tomatrecept av Garbas
Tre entusiaster tipsar om sina favorittomater
Hållbara svenska tomater är ett utmärkt val!
Tomatfrossa med Fredrik Eriksson, Nyhetsmorgon
Det här betyder märket – se filmen
Ursprungsmärkning – därför ska du välja svenskt
Svenska tomater – pressmeddelande
Pressträff för svenska tomater 2018 05 16 – press

 

 

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.