från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Möte med kvisttomatodlarna på Gällenäs gård

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Kvisttomater med mer smak och arom. Möt tomatodlarna Anette och Peter van Schie som odlar kvisttomater på Gällenäs gård på en udde vid Vänern.
– Vi vill att vårt odlande ska vara miljövänligt och använder miljöcertifierad växtnäring, värmer med flis, odlar i kokosfiber och recirkulerar vattnet i växthuset.

– Smak är viktigt för oss, därför odlar vi inga produktionskanoner utan noga utvalda sorter, säger Peter van Schie. De ska smaka av sommar och mer. Dessutom odlar vi på ett sätt som främjar smak.

”Vi har specialiserat oss på kvisttomater eftersom de sitter kvar längre på plantan och samlar på sig mer smak och nyttigheter.”

– Vår huvudsort är en mörkröd och smakrik medelstor kvisttomat full med antioxidanter och andra nyttigheter, säger Anette van Schie.

Peter är tredje generationens tomatodlare och Anette är dotter till en potatisodlare. Båda är hortonomer, experter på trädgårdsvetenskap, med kunskap och erfarenheter inom den gröna sektorn från både Holland och Sverige.

2012 byggde familjen sitt första växt-hus på 300 m2 där de odlade kvisttomater, gurka, aubergine och spetspaprika. 2016 tog de steget från hobbyodlare till professionella odlare och byggde ett växthus på drygt 5 000 m2.

Det lokala är viktigt för Peter och Anette. Företaget anställer lokal arbetskraft och erbjuder sina grönsaker i de lokala butikerna med hjälp av Mellansvenska Odlare och lokala grossister. Växthuset värms med förnybar energi, berättar Peter.

”Vi köper ved från bygden, flisar den och värmer sedan hela växthuset med detta.”

– Vi odlar i kokosjord som är ett förnybart odlingssubstrat och tillför näring i flytande form. Allt vatten recirkuleras och därför går varken näring eller vatten till spillo, säger Anette.

”I växthuset används inte kemiska eller ekologiska bekämpningsmedel. Vi använder istället nyttodjur för att bekämpa skadegörare”

– Exempelvis sätter vi in Macrolophus, en allätande bärfissläkting, i början på året, säger Peter. De brukar hålla de flesta insekter i schack under resten av året. Humlor är något helt fantastiskt som sparar väldigt mycket arbete, eftersom de sköter pollineringen så att det blir fina och jämna klasar.

Målet med tomatodlingen är inte att växa och bli ett jättestort företag. För Peter och Anette handlar det mer om att kunna ta betalat för fin smak och hög kvalitet.

– Jag skulle vilja utmana svenska kockar i att bli mer kreativa i matlagning med de svenska tomaterna, säger Anette. Det är en råvara som ligger helt rätt i tiden.


Var: Gällenäs Grönsaker som ligger på en udde vid Vänern.

Vilka: Familjeföretag, där barnen Per och Carolina är utmärkta medhjälpare som gärna provsmakar grönsakerna.

Vad: Här odlas olika storlekar, former och färger av kvisttomater, gurka, snackgurka, spetspaprika, aubergine och chili.

Certifiering: Gällenäs är inom kort även certifierade enligt IP Sigill arbetsmiljö.


Aktuellt om svenska tomater

Med kärlek till de svenska tomaterna!
De svenska tomaternas klassresa – Sara Berger vd på SydGrönt
Garbas tomat-pop up med Linn och Marion
Smårätter med svenska tomater – tomatrecept av Garbas
Tre entusiaster tipsar om sina favorittomater
Hållbara svenska tomater är ett utmärkt val!
Tomatfrossa med Fredrik Eriksson, Nyhetsmorgon
Det här betyder märket – se filmen
Ursprungsmärkning – därför ska du välja svenskt
Svenska tomater – pressmeddelande
Pressträff för svenska tomater 2018 05 16 – press

 

 

 

Relaterade inlägg

rotfrukter

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga. Läs mer och lär dig mer om 9 utmärkta rotfrukter!

Svenska_ägg

De svenska äggen – många mervärden på köpet

Att ägget är näringsrikt, hållbart och variationsrikt är bara några av många andra fördelar. Vi bad Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg berätta mer.

Höstmeny med 98% svenskt vid Livsmedelsdagarna

Från Sverige ser med glädje fram emot att presentera en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021.