från sverige

Tillbaka

Tre entusiaster tipsar om sina favorittomater

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Vilka svenska tomater tycker du är godast? Här får du tips på sommelier Mischa Billings, kocken Titti Qvarnströms och tomatodlarna Thorbjörn och Caroline Anderssons favoriter.

Mischa Billing. Foto: Peter Jönsson.

Sommelier Mischa Billings favorittomat: Tomawak

”De tomatsorter som verkligen satt igång min kreativitet är Tomawak, Tomatoberry, Lemonade samt Amarillo. Sedan tycker jag att den klassiska Pärltomaten är helt briljant. Tomawak med sin fasthet i köttet och mjuka runda smak vill jag göra en tomatcarpaccio på. Tunna skivor av Tomawak serveras med en klassisk senapsdressing, salt, peppar, tunna skivor parmesan och nötig ruccolasallad.”

Lemonade (gul) och Tomatoberry (röd)


Kocken Titti Qvarnströms favorit: Minikumato

”Minikumato är svartröd, rund och saftig. Den äter jag rakt upp och ner som den är. Men eftersom den är ganska fast tycker jag också att man kan lägga in den i en kryddig 1-2-3-lag och spara till senare. Då får den en koncentrerad smak, lite som en chutney. Det blir trevligt att ta fram till en bit lamm till exempel.”


Tomatodlare Thorbjörn & Caroline Andersson, Brännans Trädgård: 4 favoriter

Portento En av kockarnas favoriter. Portento är lite köttigare, fast och passar bra till matlagning, till exempel reduceras den snabbt i en köttfärssås. Det blir inte mycket spill och den vattnar inte av sig så mycket, eftersom den har mindre andel kärnor.

Campari En rund röd delikatesstomat med mycket smak och fin sötma.

Dunne En röd tomat som är lite fastare i konsistensen med en härlig smak.

Nebula En roséröd körsbärstomat med ett krispigt bett för en underbar smakupplevelse.

Caroline visar sin odling på Från Sveriges Instagram  och här kan du se en kort film:

Specialtomater som godis

I nordvästra Skåne hittar vi Brännan Trädgård AB. De odlar ett 20-tal olika specialtomater som smakar helt fantastiskt. Till och med så gott att barnen kan äta dem i stället för lördagsgodis. 😋

Posted by Odlarna.se on Wednesday, 9 May 2018


Aktuellt om svenska tomater

Med kärlek till de svenska tomaterna!
De svenska tomaternas klassresa – Sara Berger vd på SydGrönt
Garbas tomat-pop up med Linn och Marion
Möte med kvisttomatodlarna på Gällenäs gård
Smårätter med svenska tomater – tomatrecept av Garbas
Hållbara svenska tomater är ett utmärkt val!
Tomatfrossa med Fredrik Eriksson, Nyhetsmorgon
Det här betyder märket – se filmen
Ursprungsmärkning – därför ska du välja svenskt
Svenska tomater – pressmeddelande
Pressträff för svenska tomater 2018 05 16 – press

 

 

 

Aktuellt

Från Sverige stolt leverantör till Årets Kock 2018!

Som stolt leverantör till Årets Kock 2018, som även räknas som SM i professionell matlagning, lyfter Från Sverige och Svenskt Kött de svenska råvarorna i restaurangvärlden.

Så fungerar märkningen för restauranger

Fler och fler konsumenter efterfrågar svenskt ursprung när det går på restaurang. Därför finns märket Kött från Sverige som restauranger kan använda för att visa att deras kött och chark är svenskt.

Ugnsbakade tomater med färska örter

Tänk att något så enkelt kan vara så gott! Trolla fram tomaternas härliga smaker med färska örter i ugnen och ät dem rakt upp och ned, som tillbehör eller som bufférätt.