Tre entusiaster tipsar om sina favorittomater
Vilka svenska tomater tycker du är godast? Här får du tips på sommelier Mischa Billings, kocken Titti Qvarnströms och tomatodlarna Thorbjörn och Caroline Anderssons favoriter.
Mischa Billing. Foto: Peter Jönsson.
Sommelier Mischa Billings favorittomat: Tomawak
”De tomatsorter som verkligen satt igång min kreativitet är Tomawak, Tomatoberry, Lemonade samt Amarillo. Sedan tycker jag att den klassiska Pärltomaten är helt briljant. Tomawak med sin fasthet i köttet och mjuka runda smak vill jag göra en tomatcarpaccio på. Tunna skivor av Tomawak serveras med en klassisk senapsdressing, salt, peppar, tunna skivor parmesan och nötig ruccolasallad.”
Lemonade (gul) och Tomatoberry (röd)
Kocken Titti Qvarnströms favorit: Minikumato
”Minikumato är svartröd, rund och saftig. Den äter jag rakt upp och ner som den är. Men eftersom den är ganska fast tycker jag också att man kan lägga in den i en kryddig 1-2-3-lag och spara till senare. Då får den en koncentrerad smak, lite som en chutney. Det blir trevligt att ta fram till en bit lamm till exempel.”
Tomatodlare Thorbjörn & Caroline Andersson, Brännans Trädgård: 4 favoriter
Portento En av kockarnas favoriter. Portento är lite köttigare, fast och passar bra till matlagning, till exempel reduceras den snabbt i en köttfärssås. Det blir inte mycket spill och den vattnar inte av sig så mycket, eftersom den har mindre andel kärnor.
Campari En rund röd delikatesstomat med mycket smak och fin sötma.
Dunne En röd tomat som är lite fastare i konsistensen med en härlig smak.
Nebula En roséröd körsbärstomat med ett krispigt bett för en underbar smakupplevelse.
Caroline visar sin odling på Från Sveriges Instagram och här kan du se en kort film:
I nordvästra Skåne hittar vi Brännan Trädgård AB. De odlar ett 20-tal olika specialtomater som smakar helt fantastiskt. Till och med så gott att barnen kan äta dem i stället för lördagsgodis. ?
Posted by Odlarna.se on Wednesday, 9 May 2018
Aktuellt om svenska tomater
Med kärlek till de svenska tomaterna!
De svenska tomaternas klassresa – Sara Berger vd på SydGrönt
Garbas tomat-pop up med Linn och Marion
Möte med kvisttomatodlarna på Gällenäs gård
Smårätter med svenska tomater – tomatrecept av Garbas
Hållbara svenska tomater är ett utmärkt val!
Tomatfrossa med Fredrik Eriksson, Nyhetsmorgon
Det här betyder märket – se filmen
Ursprungsmärkning – därför ska du välja svenskt
Svenska tomater – pressmeddelande
Pressträff för svenska tomater 2018 05 16 – press