från sverige

Tillbaka

Hållbara svenska tomater är ett utmärkt val!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument I säsong

Svensk tomatodling har utvecklats i rask takt under senare år. I inget annat land med uppvärmda växthus har utvecklingen mot förnybar energi gått så snabbt och så långt som i Sverige.

Växthusen är energieffektiva och mer än 90 procent av odlingarna värms av förnybar energi – flis, pellets och jordvärme – alternativt spillvärme från annan industri. Växthusen har också recirkulerande system för vatten och växtnäring och släpper med andra ord inte ut något till omgivande miljö och vattendrag.

Biologiska nyttodjur
Tomatodlarna i Sverige använder biologiska metoder i sin odling, till exempel nyttoinsekter för bekämpning av skadedjur och humlor som sköter pollinering.

God tillgång på vatten
Vatten är en viktig förutsättning för all tomatodling. Vår tillgång till vatten av hög kvalitet är god, jämfört med många andra länder där vattentillgångarna är begränsade. Med europeiska mått mätt är den svenska odlingen liten, knappt en procent av de holländska och spanska odlingarna.

Den svenska odlingen
I Sverige odlas tomater på en totalyta om cirka 300 000 kvadratmeter. Tomatodlingarna ligger främst i Skåne och Blekinge men odlingar finns också i Mellansverige och upp till Kalix i norra Sverige. På ungefär halva ytan odlas vanliga röda runda tomater och på resterande yta specialtomater, inklusive kvisttomat. Totalt skördas cirka 15 000 ton tomater om året (Marknadsöversikt 2016 SJV).

Hållbara tomatodlingar
Tomatodlingarna är certifierade enligt till exempel IP Sigill Frukt och Grönt. Det innebär att alla odlare måste följa ett detaljerat regelverk för att säkerställa hög livsmedelssäkerhet och låg påverkan på miljön. Att reglerna följs kontrolleras av oberoende certifieringsföretag. Dessutom är det flera tomatodlare som är certifierade enligt IP-standardens Sigillnivå med tillval Klimatcertifiering.

 


Europas största kretsloppsodling

Peckas Tomater i Härnösand är ett exempel på kretsloppsodling – med en fiskodling och en tomatodling i kretsloppet.

Här odlas fisk och tomater året runt i en modern akvaponi, med en fiskbassäng som ger näring till tomaterna i sina växtbäddar – som i sin tur renar vattnet. Det renade vattnet syresätts och återförs till fiskbassängen. Med Peckas resurseffektiva odlingssystem får man ett kilo fisk och 10–12 kilo tomater på ett kilo fiskfoder.

Kretsloppsodling är ett slutet system som är bra för miljön och ger bra produkter – och den kräver ytterst små resurser.

Här odlas den krispiga körsbärstomaten Majorita på kvist och den mustiga brukstomaten Encore.


Aktuellt om svenska tomater

Med kärlek till de svenska tomaterna!
De svenska tomaternas klassresa – Sara Berger vd på SydGrönt
Garbas tomat-pop up med Linn och Marion
Möte med kvisttomatodlarna på Gällenäs gård
Smårätter med svenska tomater – tomatrecept av Garbas
Tre entusiaster tipsar om sina favorittomater
Tomatfrossa med Fredrik Eriksson, Nyhetsmorgon
Det här betyder märket – se filmen
Ursprungsmärkning – därför ska du välja svenskt
Svenska tomater – pressmeddelande
Pressträff för svenska tomater 2018 05 16 – press

 

 

Aktuellt

Kom ihåg! Ursprungsinfo, registrering och synlighet

Tre kom ihåg! Information om svenskt ursprung på förpackningen, registrera produkter i Portalen så att de kan godkännas i god tid före lanseringen och visa märket!

Nyhet för KRAV-certifierade Frukt och grönt-företag

KRAV och Svenskmärkning har utvecklat hygienregler som tillval till KRAVs regelverk som gör det möjligt för primärproducenter av frukt och grönt att märka med Från Sverige.

Massbalansberäkning vid revision – varför då ?

Alla företag som använder märkningen Från Sverige kommer få besök av en revisor för att göra en stickprovsrevision, och då görs en massbalansberäkning.