från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Färskpotatispremiär på Bjäre

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Årets första frilandsodlade färskpotatis plockades på Bjärehalvön idag. Det blev en härlig potatisfest, men framför allt ett manifest där odlare, de stora kedjorna i svensk dagligvaruhandel tillsammans med Svensk Potatis hyllade en fantastisk liten knöl. Leve svensk färskpotatis!

färskpotatispremiär

Pressmeddelande Svensk potatis 2024 04 29

Trots kylan som varit i år har potatisen vuxit till sig. Idag var det premiärplockning och stor potatisfest när odlare, dagligvarukedjorna, press och branschfolk samlades ute på potatisfälten i Mäsinge Strand på Bjäre.

– Väldigt roligt att se att så många är här för att hylla en jättefin råvara och alla våra svenska potatisodlare. Det firar vi med att skänka 10 kilo svenska primörer till ICA, Coop, Axfood, Lidl, Citygross och Martin & Servera där vi nu får se vad de hittar på för att på ett inspirerande sätt uppmärksamma svensk färskpotatis, säger AnnaKarin Hamilton som är vd på Svensk Potatis.

Färskpotatisen plockades på Bjärehalvön den 29 april i samband med Svensk Potatis årliga event där flertalet aktörer inom dagligvarubranschen närvarade.

Fest och manifest

Ute på potatisfältet finns kocken Marcus Nemrin från Sofiero Slottsrestauranger med för att tillaga och bjuda på färskpotatisrätter i sitt utekök. Sommaren är på gång med alla sina somriga smaker.

– Jättekul med uppmärksamheten, tycker vi. Även om alla vi odlare har våra egna gårdar, så har vi egentligen samma önskemål och mål. Tillsammans vill vi utveckla vårt svenska jordbruk och svensk odling. Vi hoppas att konsumenterna förstår hur viktigt det är att de väljer våra svenska råvaror och att det faktiskt gör skillnad, säger potatisodlaren Arnold Ebbesson.


Mer information

Svensk Potatis uppdrag är att utföra kvalitetsanalyser, informera om SMAK:s kvalitetsklassificering och att höja potatisens status och värde. Helt enkelt att få fler att vilja äta mer potatis. Inne hos Svensk potatis hittar du mer information och inspiration om svensk potatis.

Läs mer om potatis och andra rotfrukter här

Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.