från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Svenska rotfrukter är i säsong i stort sett hela året, och de kan lagras från hösten ända fram till tidig vår. Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga – allt från traditionella rätter till spännande nytänk efter all världens recept. Här har vi listat 9 utmärkta rotfrukter!

rotfrukter

Odling av rotfrukter i Sverige

En stor fördel med att välja svenskodlade rotfrukter är att de odlas på friland och att de slipper långa transporter. Sverige har dessutom låg och försiktig användning av bekämpningsmedel. Rotfrukter märkta med Från Sverige-märkningen är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

En mångsidig råvara för vardag och fest

Rotfrukter är, och har under lång tid varit, en viktig del av den svenska husmanskosten. Från att vara en självklar del av vardagsmaten hemma, har de idag lyfts in i matlagningens finrum i restaurangvärlden. Det finns mängder av recept och tips på tillagning att botanisera i på receptsidor, företagssidor och i kokböcker, så att du kan variera hur du äter dina rotfrukter!


Nio olika rotfrukter i butikerna — känner du igen dem?

Potatis

Sverige är ett potatisland där det odlas ett hundratal kvalitetssorter från söder till norr. En av de mest älskade potatissorterna är King Edward.

Du kan hitta svensk potatis i butiken året runt. Odlarna har tre olika namn på potatisen beroende på när den skördas under våren och sommaren. Den allra första kallas för primörpotatis. Några veckor senare är det dags för färskpotatisen att göra entré och strax efter midsommar kommer sommarpotatisen.

Till hösten är det dags för vinterpotatisen att vara primör. Höstskörden förvaras svalt för att potatisen ska räcka hela vintern och våren. Det är lätt att laga potatis, och roligt eftersom du kan servera den på så många olika sätt. Koka, baka, rosta eller stek och variera den med olika tillbehör och färska örter.

rotfrukter potatis


Morötter

Moroten är en populär rotfrukt som finns att köpa svenskodlad i butikerna hela året runt. I Sverige är vi nästintill självförsörjande på morötter. Under sommarmånaderna kan du köpa morötterna nyskördade i knippen med blasten kvar. Morötterna får sin orange färg från ämnet betakaroten som är vår viktigaste källa till vitamin A. Idag är orange moroten vanligast men du hittar även vita, gula och lila morötter i butiken. Morötter är goda att äta som de är, rårivna, i soppor, grytor, rostade i ugn, som snacks med dipp och ingrediens i andra rätter som i köttfärssås.


Betor

Betor är ett samlingsnamn för en grupp rotfrukter där rödbetan är den allra vanligaste. Förutom rödbetor odlas också gulbetor, polkabetor och vitbetor i Sverige — färgstarka, vackra och goda. Betor kan du köpa som primör i knippen under de första vår- och sommarmånaderna. Därefter skördas jordmogna betor från augusti och framåt.

Eftersom det fungerar utmärkt att lagra betor kan du köpa dem året runt, även under vintersäsongen, men då utan blast. Koka dem och ät dem med en klick smör, blanda ned dem rårivna i sallader, i bitar i soppor eller rosta dem i ugn. I butikerna kan du dessutom köpa både förkokta och inlagda betor!


Palsternacka

Palsternackan är en rotfrukt och tillhör samma släkte som morot. Den växer på samma sätt som morötter, men är större och vit. Plantan kan bli 40–100 cm hög och odlas framför allt i Skåne och Halland. Palsternackan med sin aromatiska, lite söta smak har många användningsområden. Palsternackan fungerar utmärkt att rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter och passar även bra som smaksättare i mos och gratänger.


Jordärtskockor

Jordärtskockan skördas sent på hösten och är en riktig delikatess. Smaken är nötig, något söt, vilket gör den lika god att äta rå, till exempel riven eller tunt skivad i sallader, som tillagad i form av mos, soppa eller ugnsbakad som alternativ till potatis. Ibland kan det vara lite knepigt att få av skalen – ett tips är att använda en liten kniv eller tesked och skrapa bort skalet med. Det finns svenska jordärtskockor i butikerna från september till april.


Kålrot

Kålroten är en rund rotfrukt med söt smak. Rotfrukten kallas ibland för ”Nordens apelsin” eftersom det är en av de rotfrukter som innehåller mest C-vitamin. Kålrötter ingår i klassiskt rotmos, och de gula rötterna kan också rårivas och blandas i en sallad eller användas i grytor eller soppor.


Pepparrot

Pepparrot är en av de klassiska smakerna i det nordiska köket. Roten är skarp i smaken då den innehåller en del liknande ämnen som senap innehåller. Pepparrot används främst som krydda till kött och fisk. Pepparrot kallas även för Nordens chili.

rotfrukter


Rotselleri

Rotsellerin har en kraftfull, lätt sötaktig smak, som ibland kan bli alltför stark för att passa som råkost. Den kommer därför bäst till användning i soppor och grytor, men kan även tillagas som huvudrätt. Rotfruktens starka och sötaktiga smaken mildras vid tillagning.

rotfrukter


Sockerbetor

Sockerbetan är en rotfrukt som används för att producera socker. Roten innehåller en hög andel sackaros, som vi i vardagligt tal kallar socker. Sockerbetor behöver sol, värme och bra jordar eftersom växtperioden är lång och sådden sker tidigt på våren. Ur sockerbetan produceras bland annat strösocker, syltsocker, bitsocker och sirap. Störst är produktionen i Skåne.

rotfrukter


Märket Från Sverige gör det lätt att välja svenskt

Om allt fler väljer svenskproducerat, stärks och utvecklas vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan vi öka Sveriges marknadsandel, svenska råvaror kan säkras för framtiden och fler arbetstillfällen skapas. Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige visar att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Titta efter märket nästa gång du handlar!


Mer information

Mer om odling av morötter och potatis

Om potatis och potatis i säsong

Gräv djupare i potatisjorden på Svenskpotatis.se

Relaterade inlägg

minismörgåstårta

Mackanskost tipsar – minismörgåstårta till påsk

Nu till påsk tipsar så tipsar Marcus Frank att njuta av den älskade smörgåstårtan i en ny variant – som minitårta! Här kan du se när Marcus gjorde sin minismörgåstårta och ta del av receptet.

Lavina Årets Pelargon

Sunrice Lavina är Årets Pelargon 2024

Årets Pelargon 2024 är här! Den heter Lavina och har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Titta efter märket Från Sverige när du väljer pelargon!

Svenskt står starkt i både attityd och handling

Nu är Attitydmätning 2024 här som tagits fram av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning — en undersökning om kännedom, kunskap och attityder till ursprung på råvaror och livsmedel.