från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

De svenska tomaternas stora klassresa

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

I framtiden kommer vi att prata mycket mer om tomatsorternas smakprofiler och vilken tomat som passar till vilket tillfälle, menar Sara Berger, vd SydGrönt.

Sara Berger är vd på SydGrönt, en ekonomisk förening, som utvecklar, säljer och distribuerar svenskproducerad frukt och grönsaker. SydGrönt ägs gemensamt av ett 70-tal svenska odlare.

– Den svenska konsumtionen av tomater har legat mer eller mindre stabilt de senaste åren. Den stora utvecklingen har handlat om skiftet mot mer odling av specialtomater och ett ökat intresse för olika varianter och smakprofiler på tomater, säger Sara Berger, vd, SydGrönt.

”Tomater har gjort en stor resa de senaste tio åren, liknande den som vi ser i många andra stora kategorier som kaffe, olivolja och äpplen.”

– Det innebär att våra konsumenter har börjat intressera sig allt mer för olika former och smakprofiler på tomater. Framtiden kommer troligen att handla om ännu mer differentiering och ett stort intresse kring vilken tomat som passar till vilket tillfälle, säger Sara Berger.

Svenska tomater står för ungefär 15 procent av svenskarnas totala konsumtion av tomater.

– Ja, majoriteten av tomaterna vi äter i Sverige är importerade. Vi har länge haft en väldigt tydlig säsong för svenska tomater, men de senaste åren har intresset för året runt-produktion startat så smått även i Sverige.

Det finns många skäl till att köpa svenska tomater, menar Sara Berger.

– Smaken är, enligt konsumentstudier, det som är den viktigaste anledningen till att köpa svenskt. Eftersom det är kort transport till konsumenten får tomaterna mogna längre på plantan, vilket är positivt för både smaken och näringsinnehållet.

”Våra odlare har kommit så långt att mer än 96 procent av odlingen sker med förnybar energi. Det är vi stolta över.”

Men det finns också många goda argument för svenska tomater relaterade till miljö och hållbarhet.

– Ja, det finns ett långtgående miljötänk hos svenska tomatodlare – mer än 90 procent av odlingarna använder sig av förnybar energi. Våra odlare har kommit så långt att mer än 96 procent av odlingen sker med förnybar energi. Det är vi stolta över, säger Sara Berger.

För att spara energi används dessutom energiväv på nätterna för att bevara värmen i växthusen. I tomatodlingar används idag mindre mängder vatten, tack vare droppbevattning, cirkulära system och uppsamling av regnvatten.

Sara Berger är övertygad om att det finns stor potential för en utökad svensk tomatodling.

– Miljö- och hållbarhetsargument blir allt viktigare för oss konsumenter. Det spelar roll att det är en kort väg till butiken och svenska odlare börjar alltmer lyfta fram sina klimatcertifieringar.

”Jag tror det finns mycket att göra för att lyfta svensk tomatodling ytterligare. Ett sätt att göra det är att förlänga säsongerna.”

– Tomaten är den mest importerade grönsaken i Sverige idag och står för mer än hälften av all import av grönsaker. Jag tror det finns mycket att göra för att lyfta svensk tomatodling ytterligare. Ett sätt att göra det är att förlänga säsongerna. Finland har ju länge varit ett föregångsland gällande belyst produktion på vinterhalvåret.

– Tittar man på vårt grannland så är det lätt att inspireras av förlängda odlingssäsonger och en ökad andel sålda svenska tomater. Vi har nu en större odlare som de senaste åren i liten skala har en belyst odling för att kunna leverera tomater även på vintern.

– Extra roligt är det om året runtodlingen tar fart ordentligt så att det är naturligt att det finns ett utbud av svenska tomater året om.


Aktuellt om svenska tomater

Med kärlek till de svenska tomaterna!
Garbas tomat-pop up med Linn och Marion
Möte med kvisttomatodlarna på Gällenäs gård
Smårätter med svenska tomater – tomatrecept av Garbas
Tre entusiaster tipsar om sina favorittomater
Hållbara svenska tomater är ett utmärkt val!
Tomatfrossa med Fredrik Eriksson, Nyhetsmorgon
Det här betyder märket – se filmen
Ursprungsmärkning – därför ska du välja svenskt
Svenska tomater – pressmeddelande
Pressträff för svenska tomater 2018 05 16 – press

 

 

 

 

Relaterade inlägg

rotfrukter

Rotfrukter året runt – 9 utmärkta rotfrukter

Rotfrukterna är inte bara mättande och nyttiga, de är prisvärda och kan varieras i det oändliga. Läs mer och lär dig mer om 9 utmärkta rotfrukter!

Svenska_ägg

De svenska äggen – många mervärden på köpet

Att ägget är näringsrikt, hållbart och variationsrikt är bara några av många andra fördelar. Vi bad Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg berätta mer.

Höstmeny med 98% svenskt vid Livsmedelsdagarna

Från Sverige ser med glädje fram emot att presentera en utmärkt trerätters höstmeny skapad av 98% svenska råvaror vid Livsmedelsdagarna 2021.