från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

900 butiker skyltas i satsning för svenska varor

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

För andra året i rad genomförs en rikstäckande kampanj, Från Sverige-veckorna, för att lyfta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter som är Från Sverige-märkta.

Pressmeddelande 2021 09 14

Den 20 september – 3 oktober går dagligvaruhandeln och märkesanvändande företag samman och 900 butiker skyltas upp för att göra det enkelt för konsumenter att hitta Från Sverige-märkta varor.

En undersökning* som genomförts på uppdrag av Svenskmärkning visar att fler än 8 av 10 konsumenter (81%) tycker att det är viktigt att kunna se råvarors/produkters ursprung. Nästan hälften uppger att det viktigaste när man handlar mat, är att maten är svenskproducerad (66%), viktigare än till exempel pris, varumärke och hållbarhet. 7 av 10 (73%) svenskar är beredda att betala mer för svenska råvaror. Däremot uppger 30 procent att de upplever att det är dåligt uppskyltat i butik och vill ha bättre vägledning.

— När du går in i din matbutik ska det vara lätt att hitta Från Sverige-märkta produkter, något vi vill uppnå med den här landsomfattande kampanjen. När du köper en Från Sverige-märkt vara så gynnas inte bara den svenska matproduktionen, utan du bidrar också till de svenska jobben, till ett innovativt svenskt lantbruk, klimatet och den svenska djurvälfärden, säger Ulrika Ekström, vd Svenskmärkning AB.

Idag är cirka 11 000 svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter godkända för märkning från drygt 200 företag. Från Sverige-märket på en produkt betyder att den är odlad, född och uppfödd i Sverige och den är även förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Totalt omsätter märkta produkter över 20 miljarder kronor årligen.

*Undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning i januari 2021. Länk nedan till undersökningen. Det finns Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter i hela kundvarvet i butiken. 

Några goda exempel på Från Sverige-märkt:

Hela listan på företag som använder den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.


välja svenskt

Mer information

Företag: Det gör vi under Från Sverige-veckorna & 10 tips!

Konsument: Det händer under Från Sverige-veckorna

Här är företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Vill ni märka med Från Sverige? Så gör du.

På MyNewsdesk finns bilder att ladda ned

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.