från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Därför ska du välja Från Sverige-märkt grillost

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Från Sverige-märkt grillost har fått ett rejält uppsving efter medierapporteringen om Cyperns överanvändning av antibiotika. Här kan du läsa om varför du ska välja en Från Sverige-märkt grillost och vilka företag och mejerier som har Från Sverige-märkt grillost i sitt sortiment!

Från Sverige-märkt grillost svensk grillost

Sverige lägst – Cypern högst användning av antibiotika

Importen av Halloumi till Sverige har ökat kraftigt under de senaste åren. Jämte Storbritannien är Sverige världens största importör av cypriotisk halloumi – vi äter närmare 4 000 ton per år av den traditionella cypriotiska osten (siffra från 2018).

Cypern använder idag nära 40 gånger mer antibiotika i djuruppfödningen än Sverige, räknat i milligram per kilo levande vikt. Det visar Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning. Överanvändning av antibiotika bidrar till fler multiresistenta bakterier som ingen antibiotika längre biter på, vilket är ett allvarligt hot mot folkhälsan.

Sveriges bönder använder, för elfte året i rad, minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Det visas i Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning. Här kan du läsa mer.

En stor efterfrågan på svenskt

Under sommaren 2019 fick Cyperns överanvändning av antibiotika stor medial uppmärksamhet vilket ledde till att fler konsumenter efterfrågade ett svenskt alternativ till halloumi och idag hittar du Från Sverige-märkt grillost från flera olika företag och mejerier.

Från Sverige-märkt grillost

En grillost märkt med Från Sverige eller Mjölk från Sverige är gjord på 100% svensk mjölk och är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om företagen och mejerierna som erbjuder Från Sverige-märkt grillost!

Nablus Halloum

Nablus Mejeri är ett svenskt mejeri som har producerat ostar enligt familjerecept från staden Nablus sedan 2010. Mejeriet drivs av familjen Godeh i utkanten av Malmö med mjölk från den skånska landsbygden. Nablus mejeri erbjuder två olika grillostar märkta med Från Sverige-märket – Halloum och Halloum laktosfri. Utöver Halloum har Nablus Mejeri Nablusi, Akkkawi och Yogurtbollar med olika smaksättningar i sitt sortiment.

Här kan du läsa mer om Nablus Mejeri och Halloum

Dalspira Grillost

Dalsspira är ett passionerat mejeri som värnar om den lokala bygden, om det öppna landskapet och djuren. Dalsspira Mejeris Grillost är gjord på lokalproducerad mjölk och grädde, från bönder nära mejeriet i Färgelanda i Dalsland. Förutom att du hittar grillosten i dagligvaruhandeln får du Grillosten om du beställer en Grillostburgare på snabbmatkedjorna Sibylla och Jureskogs.

Läs mer om Dalspiras Mejeri och Dalspiras grillost

ICA Grillost

Svenska konsumenter vill ha svenska produkter. Det var bakgrunden till ICAs storsatsning när de tillsammans med Norrmejerier lanserade sin grillost av halloumityp av 100% norrländsk mjölk. Satsningen innebar en ny anläggning som skapade nya arbetstillfällen. Grillosten och grillostburgaren finns i butik under ICAs egna varumärke med namnet Norrländsk Grillost och Norrländsk Grillostburgare.

Här kan du läsa mer om ICAs satsning på Norrländsk Grillost

Fontana Grillost

Det svenska familjeföretaget Fontana introducerade halloumi i Sverige 1984. I takt med konsumenternas ökade efterfrågan på svensk grillost började de fundera på en ny sorts ost. I år, nästan fyra årtionden senare, har företaget lanserat en svensk grillost efter eget recept. Osten består till 100 % av komjölk från norrländska gårdar som levererar till Norrmejerier. Den svenska grillosten finns i två varianter, som hel bit på 200 g och som ostburgare på 240 g.

Här kan du läsa mer om Fontanas Grilloumi® Svensk Grillost

svensk grillost

Falköping Grillost

Falköpings Mejeri grundades 1931 och är en fristående mejeriförening som ägs av cirka 200 mjölkbönder. Falköpings Mejeri har precis lanserat sin ekologiska grillost tillverkad av komjölk från gårdar i och runt Falbygden. Grillosten är märkt med Från Sverige och KRAV.

Läs mer om Falköpings Mejeris svenska och ekologiska grillost här

Ekologisk svensk grillost


Därför ska du välja Från Sverige-märkt grillost

🐮 Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen.

🧑‍🌾 Uppfödning, förädling och förpackning skapar jobb i hela Sverige och är bra för det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen.

💛 Vi har en mycket hög livsmedelssäkerhet i Sverige. Du ska kunna känna dig trygg att maten är säker när du handlar till dig själv, dina vänner och din familj.

Här kan du ta del av fler argument för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter.


Halloumi, grillost, Eldost… Vad är skillnaden?

Osten halloumi tillverkas traditionellt på Cypern och är varumärkesskyddad. Svensktillverkade ostar får därför inte säljas under namnet Halloumi. Därför använder sig svenska producenter av namn som Halloum, grillost och stekost istället. All grillost som är märkt med Från Sverige är gjord på 100% svensk mjölk och är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Eldost®️ är ett registrerat varumärke som ägs av Sveriges Gårdsmejeristers medlemmar. Eldost®️ tillverkas endast av 100% svensk mjölk från antingen ko, get, får eller buffel, alternativt en blandning av dessa.

Om du vill vara säker på att osten är gjord på svensk mjölk och är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige ska du titta efter märket Från Sverige eller Mjölk från Sverige på osten!


MAX byter till svensk Grilloumi®

MAX har uppdaterat sina halloumiburgare till svensk Grilloumi®. Grilloumin® är framtagen i samarbete med Fontana och produceras av Norrmejerier på mjölk från norrländska gårdar med 50 procent lägre klimatpåverkan än halloumin. Samtliga halloumiburgare på menyn har påverkats av bytet, där även namnen uppdateras från halloumi till Grilloumi®. Så småningom kommer även MAX halloumiburgare bytas ut till Grilloumi®-burgare i dagligvaruhandeln.

 


Mer information

Läs mer om märket Från Sverige och Mjölk från Sverige
Läs också – 10 spännande fakta om svensk ost
Se alla företag som märker med Från Sverige
MAX byter till svensk Grilloumi®

Relaterade inlägg

Scans nya vegosortiment på svenska råvaror

Nu har Scans köttbullar och falukorv fått sällskap i butiken, då Scan lanserat ett nytt sortiment av vegetariska produkter. De nya vegoprodukterna från Scan är gjorda på svenska råvaror och märks med Från Sverige-märkningen. Vi bad Matilda Halléhn, kategorichef Scan, att berätta mer.

5 fördelar med att grilla svenskt

Äntligen är det grillsäsong! Nu är det viktigare än någonsin att välja svensk mat och dryck, så att vi kan välja svenskproducerat även imorgon. Här nedan har vi sammanfattat 5 fördelar med att svenskt.

Svenskmärkning finalist till Livsmedelspriset 2022!

Svenskmärkning är mycket stolta över av vara finalister för Livsmedelspriset 2022. Priset delas ut av Livsmedel i fokus och vinnaren koras på Livsmedelsdagarna i september.