från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Tareq märker Maten é klar med Från Sverige

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Tareq Taylors färdiglagade maträtter, Maten é klar, är lagade från grunden av kockar med färska råvaror. ”De flesta av våra Maten é klar-rätter innehåller över 90% svenska råvaror, det är superkul att vi kan göra det” säger Tareq. Maten é klar, som märker med Från Sverige, startade som online-restaurang men idag köper du maträtterna direkt i livsmedelsbutiken.

Tareq Taylors Maten é klar märker med Från Sverige. Läs mer om rätterna via länken nedan.

Maten é klar startade som en online-restaurang hösten 2018, då Tareq Taylor gick ihop med några vänner som också drivs av tanken och lusten att ge människor en från grunden lagad god mat. Mat helt utan konserveringsmedel och artificiella tillsatser, och alltid med färska råvaror. Idag kan du köpa rätterna i din livsmedelsbutik. Vi bad Tareq berätta om Maten é klar och svenska råvaror.

Vad ville ni med Maten é klar?

— Tanken var att hjälpa äldre människor som inte kunde, ville eller hade lust att laga mat, till ett bättre alternativ. Vi ville göra skillnad och tillföra kvalitet i livet igen, mat för äldre har varit eftersatt alldeles för länge. Många äldre kom i början fram och tackade mig på gatan och jag förstod först inte riktigt varför. Då berättade de att rätterna gjorde det kul att äta igen. Det var precis dit vi önskade komma och oerhört kul att höra att vi hittat fram till de som behövde det.

Hur gick resan från restaurang till livsmedelsbutikerna?

— När vi fick problem med hemleveranserna från online-restaurangen, öppnade en ICA-butik upp dörrarna som avhämtningsplats. De ville även sälja rätterna i butiken, så där började det. Fler ICA-handlare ville göra samma sak och vi ställde om till en matproduktion med fast sortiment, med samma tänk och innehåll. Allt är fortfarande vällagat från grunden av färska råvaror.

Vad inspirerar dig i utvecklingen?

— Viljan att göra en förändring och visa att det går att laga riktig mat, paketera och sälja den som färdigmat i butiker i stor skala. Det finns dåliga produkter på marknaden, det är synd och skam. Bara för att du bor ensam, inte har lust, kan eller orkar laga mat ska du inte behöva äta något som inte är bra för dig.

Varför är bra mat så viktig för dig?

— Maten har en enorm inverkan på den fysiska och psykiska hälsan, det är dags att sätta en ny standard. Det här är inte bara mat till de äldre, den passar alla. I synnerhet nu under pandemin har många ungdomar haft skola på distans. Utan skolmat blir det mycket mackor och snabbnudlar. Det blir man inte pigg i skallen av.

Fotograf: Peter Carlsson

Varför svenska råvaror och Från Sverige-märkning?

— Det är viktigt att ha kännedom om var produkterna kommer ifrån. Det är överlag viktigt att gynna den svenska matproduktionen, att hålla igång våra bönder. Och ja, det kostar ett par kronor extra, men det blir än dyrare om vi inte gör det. Vad händer om våra bönder inte kan försörja sig och försvinner, vad gör vi då? Nej, det är ett självklart val att vi väljer svenska produkter i absolut största möjliga grad. De flesta av våra Maten é klar-rätter innehåller över 90% svenska råvaror. Det är superkul att vi kan göra det.

”Svenska råvaror, all världens mat” — den tanken delar du?

— Det är samma filosofi som jag har på restaurangen sedan länge: Vi gräver lokalt och kryddar med världen. Den nya rätt som vi nu tar fram för Maten é klar — Maklobi — är en arabisk klassiker som vi gör av svenska råvaror. Riset är utbytt mot svenskt havreris. Om råvaran inte finns här så måste ambitionen och viljan vara tillräckligt hög för att ta fram den själv för att skapa just det man vill. Det finns inte ett endaste lands gastronomi och matkultur som man inte kan laga med hjälp av svenska råvaror.

Hittar du de svenska råvaror du behöver?

— När mycket ska lagas av en specifik rätt kan det vara svårt med en två ingredienser, men oftast hittar vi någon som har en produkt under utveckling. Kunskapsnivån för att plocka fram spännande produkter är enormt hög. Istället för att ta en invand snabb och enkel lösning, som är mest ekonomiskt gynnsam på kort sikt, tänker vi och andra nya aktörer på marknaden lite annorlunda. Vill vi göra något, jobbar vi för det på ett sätt som bibehåller våra kärnvärden.

Kärnvärden är något du återkommer till?

— Kärnvärdena är viktiga för oss. Ser du Maten é klar i butiken ska du tänka att innehållet är 100% garanterat. Jag sätter inte mitt ansikte eller namn på en produkt som jag inte kan stå för. Innehållet i förpackningen har de goda värden jag säger att det ska ha. Dessutom är förpackningarna helt återvinningsbara till nya livsmedelsgodkända produkter och för en hållbar hantering. För oss är det en självklar utveckling, vi värnar såväl hälsa som miljö.

Bästa kommentarer du får för rätterna?

— Jag har svårt att plocka ut en, men den skönaste kommentaren man brukar få när man bjuder på smakprov ute på stan är förvåningen över att maten smakar hemlagad.

Fotograf: Cecilia Wikbladh

Tareq Taylor är välkänd som krögare, kokboksförfattare, tv-kock och från andra tv-program och sammanhang där han delar med sig av sitt brinnande intresse för matlagning och odling. Maten é klar startade Tareq tillsammans med vänner 2018.

 


Mer information

Läs mer om maträtterna — Maten é klar Meny

Maten é klar hittar du i de flesta livsmedelskedjor i ett ständigt växande antal butiker och i e-handeln. Dessutom finns de ombord på Snälltågen och via Compass Group på Akademiska sjukhuset och St Görans sjukhus. Här kan du se din närmaste butik

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

I en Från Sverige-märkt produkt med flera ingrediensen är råvaror av kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur alltid utan undantag 100% svenskt och minst 75% av hela innehållet är från Sverige. Från Sveriges kriterier för produkter med flera ingredienser kan du se här. 

Relaterade inlägg

Bröd, mjöl, gryn & granola — Från Sverige-veckorna

Vi frågade Polarbröd & Korvbrödsbagaren, Frebaco, Leksands knäckebröd och Lantmännen som använder Från Sverige vad de gör under Från Sverige-veckorna.

Frukt, grönt & växtbaserat — Från Sverige-veckorna

Vi frågade företag som märker frukt, grönt och växtbaserat vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna. Så här svarade Svegro, Äppelriket och Färsodlarna!

Mäster Grön Elmia

Elmia Garden — mässan för trädgårdsbranschen

Elmia Garden är för dig som jobbar inom trädgårdsbranschen. Möt Mäster Grön, Blomsterfrämjandet, LRF. Vi ses i Svenska Plantskolors & Prydnadsväxtodlares monter.