från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Vill du märka med Från Sverige? Så här gör du.

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Från Sverige är en tydlig och etablerad märkning för företag som vill visa att deras råvaror, livsmedel eller växter är svenskproducerade och lever upp till ursprungsmärkningens kriterier. Med märket på produkten är det enkelt för konsumenten att välja svenskproducerat när de handlar.
Är du nyfiken på hur du gör för att använda märkningen? Börja med att läsa det här.

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige lanserades i april 2016. 

En frivillig ursprungsmärkning

Från Sverige-märkningen är en frivillig ursprungsmärkning som används på råvaror, livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. För sammansatta varor – det vill säga produkter med flera ingredienser — gäller speciella regler. Märkningen kom till för att göra det enkelt för konsumenten att hitta svenskproducerade produkter när de handlar och märkningen används även av grossister och restauranger och som verifikat vid offentlig upphandling.


Tre märken — samma kriterier och regler

Märket Från Sverige kan användas på alla sorters råvaror, livsmedel och växter. Kött från Sverige är det förtydligande märket som används på kött och charkuterier. På samma sätt förtydligar märket Mjölk från Sverige mjölken i mejerivaror och ost. Produkterna ska uppfylla följande kriterier för att få ursprungsmärkas:

  • Djuren är födda och uppfödda i Sverige.
  • Odling har skett i Sverige.
  • All förädling har gjorts i Sverige.
  • All förpackning och hantering har gjorts i Sverige.
  • För produkter med flera ingredienser gäller speciella regler, minst 75% är svenskt — korv, fruktyoghurt och en kanelbulle är några exempel.
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt i en produkt med flera ingredienser, som exempelvis ost och kött i en ostkorv eller mjölk i en mangoyoghurt.

Läs mer om kriterierna och om produkter med flera ingredienser


Varumärkesägaren ansöker om märkningen

Såväl mindre som större företag ursprungsmärker sina produkter med Från Sverige. Livsmedelsproducenter och företag som vill använda ursprungsmärkningen tecknar avtal med Svenskmärkning AB. Det är produktens varumärkesägare som ansöker om märkningen. Om företaget har legoproducenter ska det finnas avtal där det framgår att regelverket för märkningen följs i produktionen. Produkter som märks ska tillverkas av företag som är certifierade enligt en tredjepartstandard, exempelvis IP Livsmedel. Produkterna går igenom en godkännandeprocess av Svenskmärkning innan de får märkas.

Till Regler och avtal
Märkning på Restauranger och restaurangkedjor
Märket och Offentliga måltider


Så ansöker du om Från Sverige-märkningen

Ni ansöker om den frivilliga ursprungsmärkningen hos Svenskmärkning AB på frånsverige.se. När vi har det underlag vi behöver, går vi igenom era företagsuppgifter och produkter i en snabb process på Portalen, som är en del av företagssidan på frånsverige.se. Den grafiska manualen och originalet för märket får ni när företagsuppgifterna är godkända, ett underskrivet avtal kommit in och den första produkten är godkänd.

Så ansöker duVad kostar det att använda märkningen Från Sverige?

Samtliga företag som använder märkningen betalar årligen en fast kontrollavgift. Företag som omsätter 0-9 miljoner kronor per år betalar 500 kr/år. Alla företag som omsätter mer än 9 miljoner kronor betalar på 3000 kr/år.
Företag med en total omsättning över 25 miljoner kronor betalar dessutom en rörlig licensavgift på märkta produkter. Licensavgiften är 0,065% av värdet av nettoförsäljningen av märkta produkter från varumärkesägaren till nästa led.

Avgift restaurang: Restauranger betalar en årlig fast licensavgift som baseras på företagets omsättning av mat och dryck.


Kvalitetscertifierad produktion och kontroll

De företag som producerar, hanterar, packar och eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen, ska vara certifierade enligt ett kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorgan.

Läs mer om Revision och kontroll


Använd märket i kommunikation och marknadsföring

Märket placeras på produkten och kan använda i information och marknadsföring, både digitalt och i tryckt material, i butik, e-handel och annan kommunikation i samband med produkterna. Registrerar du produkten i exempelvis Validoo så bockar du för att produkten är ursprungsmärkt, med det Från Sverige-märke som är aktuellt för produkten. Det gör att bland annat livsmedelskedjornas e-handeln och livsmedelsgrossisterna ser att din produkt är godkänd för ursprungsmärkningen.

Låt märket jobba i kommunikation och marknadsföring
Inspiration, butiksmaterial & riktlinjer för märket i butik


Vi hjälper dig med ansökan!

Om du har frågor eller vill få hjälp genom ansökningsprocessen är du välkommen att ringa Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig, på 070-942 35 71 eller mejla på [email protected]

Välkommen att ansöka om Från Sverige-märkningen!


Visste du att…

Ursprunget på råvaror och tillverkningslandet är de viktigaste faktorerna vid val av varor även om priset ökar i betydelse.

9 av 10 konsumenter anser att svensk livsmedelsindustri är viktig  (90%)
9 av 10 känner till Från Sverige-märkningen (88%) och har ett högt förtroende (79%)
8 av 10 konsumenter vill gynna svenska bönder (83%)
8 av 10 tycker det är viktigt att kunna se vilket ursprungsland en produkt har (78%)
7 av 10 tycker att det är viktigt att ursprungsmärkning Från Sverige finns på råvaror, livsmedel och växter (73%)
7 av 10 tycker det är viktig att en tydlig svensk ursprungsmärkning underlättar när de väljer mat och dryck (73%)
7 av 10 tycker det är viktigt med svenska råvaror (69%)
7 av 10 tycker att en viktig faktor för att välja svensk mat och dryck är att bidra till Sveriges försörjningsförmåga (69%).
6 av 10 är beredda att betala lite mer för svenska råvaror (60%)
6 av 10 tittar alltid efter svenskt ursprung när de handlar (60%)

Källa: Demoskop 2023


Butiksmaterial

Märket gör det enkelt att hitta svenskt

Ursprungsmärkningen Från Sverige gör det enkelt för konsumenten att hitta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter när de handlar. Även restauranger använder märkningen. När allt fler hittar och väljer svenskproducerat bidrar det till att stärka och utveckla den svenska produktion. På så vis kan tillgången på svenska råvaror säkras för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och de öppna landskapen bevaras. Märkningen har två huvudprinciper: Ursprungsmärkningen ska möta konsumenternas förväntningar och det är råvaran och produktionen som räknas.


Mer information om råvaror och livsmedel

Frågor & Svar

Listan med företag som märker

Nyheter och Press

Ursprungsmärket Från Sverige

Ursprungsmärket Kött från Sverige

Ursprungsmärket Mjölk från Sverige

Om sammansatta produkter

Startsida Konsument

Startsida Företag

Prenumerera på Från Sveriges nyhetsbrev

e-handel

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.