från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Vill du märka med Från Sverige? Så här gör du.

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Från Sverige är en tydlig och etablerad märkning för företag som vill visa att deras råvaror, livsmedel eller växter är svenskproducerade och lever upp till ursprungsmärkningens kriterier. Med märket på produkten är det enkelt för konsumenten att välja svenskproducerat när de handlar.
Är du nyfiken på hur du gör för att använda märkningen? Börja med att läsa det här.

Den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige lanserades i april 2016. I november 2021 finns drygt 11.000 godkända produkter godkända för märkningen från runt 210 företag.

En frivillig ursprungsmärkning

Från Sverige-märkningen är en frivillig ursprungsmärkning som används på råvaror, livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. För sammansatta varor – det vill säga produkter med flera ingredienser — gäller speciella regler. Märkningen kom till för att göra det enkelt för konsumenten att hitta svenskproducerade produkter när de handlar och märkningen används även av grossister och restauranger och som verifikat vid offentlig upphandling.


Tre märken — samma kriterier och regler

Märket Från Sverige kan användas på alla sorters råvaror, livsmedel och växter. Kött från Sverige är det förtydligande märket som används på kött och charkuterier. På samma sätt förtydligar märket Mjölk från Sverige mjölken i mejerivaror och ost. Produkterna ska uppfylla följande kriterier:

  • Djuren är födda och uppfödda i Sverige.
  • Odling har skett i Sverige.
  • All förädling har gjorts i Sverige.
  • All förpackning och hantering har gjorts i Sverige.
  • För produkter med flera ingredienser gäller speciella regler, minst 75% är svenskt — korv, fruktyoghurt och en kanelbulle är några exempel.
  • Kött, mjölk, ägg, fågel, fisk och skaldjur är alltid utan undantag 100% svenskt i en produkt med flera ingredienser, som exempelvis ost och kött i en ostkorv eller mjölk i en mangoyoghurt.

Läs mer om kriterierna och om produkter med flera ingredienser


Varumärkesägaren ansöker om märkningen

Såväl mindre som större företag ursprungsmärker sina produkter med Från Sverige. Livsmedelsproducenter och företag som vill använda ursprungsmärkningen tecknar avtal med Svenskmärkning AB. Det är produktens varumärkesägare som ansöker om märkningen. Om företaget har legoproducenter ska det finnas avtal där det framgår att regelverket för märkningen följs i produktionen. Produkter som märks ska tillverkas av företag som är certifierade enligt en tredjepartstandard, exempelvis IP Livsmedel. Produkterna går igenom en godkännandeprocess av Svenskmärkning innan de får märkas.

Till Regler och avtal
Märkning på Restauranger och restaurangkedjor
Märket och Offentliga måltider


Så ansöker du om Från Sverige-märkningen

Ni ansöker om den frivilliga ursprungsmärkningen hos Svenskmärkning AB på frånsverige.se. När vi har det underlag vi behöver, går vi igenom era företagsuppgifter och produkter i en snabb process på Portalen, som är en del av företagssidan på frånsverige.se. Den grafiska manualen och originalet för märket får ni när företagsuppgifterna är godkända, ett underskrivet avtal kommit in och den första produkten är godkänd.

Så ansöker duVad kostar det att använda märkningen Från Sverige?

Samtliga företag som använder märkningen betalar årligen en fast kontrollavgift. Företag som omsätter 0-9 miljoner kronor per år betalar 500 kr/år. Alla företag som omsätter mer än 9 miljoner kronor betalar på 3000 kr/år.
Företag med en total omsättning över 25 miljoner kronor betalar dessutom en rörlig licensavgift på märkta produkter. Licensavgiften är 0,065% av värdet av nettoförsäljningen av märkta produkter från varumärkesägaren till nästa led.

Avgift restaurang: Restauranger betalar en årlig fast licensavgift som baseras på företagets omsättning av mat och dryck.


Kvalitetscertifierad produktion och kontroll

De företag som producerar, hanterar, packar och eller tillverkar produkter som märks med ursprungsmärkningen, ska vara certifierade enligt ett kvalitetssystem. För att se att företagen lever upp till kriterierna görs kontroller av fristående certifieringsorgan.

Läs mer om Revision och kontroll


Använd märket i kommunikation och marknadsföring

Märket placeras på produkten och kan använda i information och marknadsföring, både digitalt och i tryckt material, i butik, e-handel och annan kommunikation i samband med produkterna. Registrerar du produkten i exempelvis Validoo så bockar du för att produkten är ursprungsmärkt, med det Från Sverige-märke som är aktuellt för produkten. Det gör att bland annat livsmedelskedjornas e-handeln och livsmedelsgrossisterna ser att din produkt är godkänd för ursprungsmärkningen.

Låt märket jobba i kommunikation och marknadsföring
Inspiration, butiksmaterial & riktlinjer för märket i butik


Vi hjälper dig med ansökan!

Om du har frågor eller vill få hjälp genom ansökningsprocessen är du välkommen att ringa Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig, på 070-942 35 71 eller mejla på [email protected]

Välkommen att ansöka om Från Sverige-märkningen!


Visste du att…

9 av 10 konsumenter anser att svensk livsmedelsindustri är viktig (92%)
9 av 10 unga mellan 18-35 känner till Från Sverige-märkningen (92%)
8 av 10 känner till Från Sverige-märkningen (84%) och har ett högt förtroende (83%)
8 av 10 konsumenter vill gynna svenska bönder (84%)
7 av 10 tycker att ursprungsmärkning underlättar när de handlar mat (75%)
7 av 10 tycker det är viktigt med svenska råvaror (69%)
7 av 10 är beredda att betala mer för svenska råvaror (73%)
6 av 10 tittar alltid efter svenskt ursprung när de handlar (60%)

(Källa: Demoskop 2020 och Demoskop 2021)


Butiksmaterial

Märket gör det enkelt att hitta svenskt

Ursprungsmärkningen Från Sverige gör det enkelt för konsumenten att hitta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter när de handlar. Även restauranger använder märkningen. När allt fler hittar och väljer svenskproducerat bidrar det till att stärka och utveckla den svenska produktion. På så vis kan tillgången på svenska råvaror säkras för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och de öppna landskapen bevaras. Märkningen har två huvudprinciper: Ursprungsmärkningen ska möta konsumenternas förväntningar och det är råvaran och produktionen som räknas.


Mer information om råvaror och livsmedel

Frågor & Svar

Listan med företag som märker

Nyheter och Press

Ursprungsmärket Från Sverige

Ursprungsmärket Kött från Sverige

Ursprungsmärket Mjölk från Sverige

Om sammansatta produkter

Startsida Konsument

Startsida Företag

Prenumerera på Från Sveriges nyhetsbrev

e-handel

Relaterade inlägg

ostfestivalen göteborg

Det här händer under Ostfestivalen i Göteborg

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Festivalen som arrangerats med framgång i Stockholm vid nio tillfällen, gör nu i höst, den 13–14 oktober 2023 premiär i Göteborg.

Från Sverige-veckorna: Magnussons Petfood

Hundmaten och kattmaten från familjeföretaget Magnussons Petfood är märkt med Från Sverige och här berättar de om sina aktiviteter under Från Sverige-veckorna 2023.

Från Sverige-veckorna: Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors, Lantmännen Cerealia

Vad gör Korvbrödsbagarn, Magnihill, KLS Dalsjöfors och Lantmännen Cerealia under Från Sverige-veckorna 2023? Det berättar de mer om här.