från sverige

Tillbaka

Så fungerar märkningen för restauranger

Publicerad Aktuellt Företag

Fler och fler konsumenter efterfrågar svenskt ursprung när det går på restaurang. Sedan tidigare har märket Kött från Sverige gjort det möjligt för restauranger att visa att deras kött och chark är svenskt. Nu finns möjlighet för restauranger att använda märkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige för att tydliggöra ursprunget på råvaror och rätter.

Restaurangen kan ursprungsmärka olika livsmedel som serveras – exempelvis kokta ägg på frukostbuffén, svenska tomater, gurkor, svensk mjölk och yoghurt. Även ursprungsmärkningen Kött från Sverige kan användas för att informera gästerna att restaurangen serverar svenskt kött och svenska charkuterier.

Ansökan om att bli märkesanvändare

Restauranger som vill använda ursprungsmärkningen Från Sverige ska skriva avtal med Svenskmärkning och skicka in en ansökan om att bli märkesanvändare. Länk till information om hur man gör för att ansöka finns längre ned på sidan.

Vad gäller för restauranger när det gäller Kött från Sverige?

För att få använda märket Kött från Sverige på restaurang ska ett antal kriterier uppfyllas:

1. Svenskt kött

Kött och chark som serveras på restaurangen ska komma från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Produkten ska också ha förädlats och förpackats i Sverige.

2. Certifiering av restaurangen

Restaurangen ska vara certifierad enligt ett kvalitetssystem som omfattar spårbarhet och livsmedelssäkerhet, exempelvis IP livsmedel och restaurangverksamhet. Certifiering innebär att restaurangen har rutiner och följer upp sina system regelbundet för god kontroll över spårbarhet och de produkter de köper in och serverar. Mer information om IP livsmedel och restaurangverksamhet och hur man certifierar sig finns på Sigill kvalitetssystem.

Är du intresserad av att veta mer om att använda ursprungsmärkningen Från Sverige?

Kontakta Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig. Telefon 070-942 35 71 eller [email protected]


Mer information

Nu erbjuds restauranger att använda ursprungsmärkningen Från Sverige – läs pressmeddelandet här (2019 05 21)

Innan du ansöker – så här gör du

Restaurang Mando märker med Kött från Sverige – Mando Steakhouse

Sånga Säby, första konferensgården som märker med Kött från Sverige – Sånga Säby

Företag som ursprungsmärker – hela listan

Aktuellt

Här är finalisterna för Årets Kock 2019

Efter två intensiva dagar under kvalet till Årets Kock 2019 på Restaurangakademien i Stockholm står det nu klart vilka som gått vidare att tävla i finalen i höst.

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2019

Svenska folket anser att den viktigaste egenskapen är att maten är närproducerad enligt Food & Friends senaste matrapport från 2019

Vinnarna har korats i White Guide Green 2019

Den 12 juni på Bonniers Konsthall i Stockholm lanserades den andra upplagan av White Guide Green och Sveriges mest hållbara matbutiker korades.