från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Anrika Mando i Malmö – nu på vår Instagram

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument Nyheter för företag

Mando Steakhouse startade redan 1966 och har under lång tid lyft det svenska köttet på restaurangen. De är en av de första restaurangerna att använda märkningen Kött från Sverige. Följ dem på Från Sveriges Instagram nästa vecka!

På Mando vill man jobba hållbart med högkvalitativa råvaror, enbart svenskt kött och lokalt när det går, samt med en professionell och trevlig service. Gästerna skall uppleva atmosfären på Mando som folklig och avspänd så att de känner sig välkomna och väl bemötta.

– När det gäller att välja svenskt kött är det inte svårt för oss, eftersom vi har en lång tradition kring det svenska köttet och en väl fungerande organisation som gör det enkelt att följa upp köttet hela vägen från våra leverantörer till tallriken, berättar Johan Rydh, kökschef på Mando.

”Man vet alltid vad man får”

Mando är ett steakhouse i Malmös hjärta som har en gedigen historik. 1966 slog Tore Lauritzon upp dörrarna till en på flera sätt unik restaurang. Med en oerhört påkostad inredning i koppar och designmöbler samt en meny med fläktar från USA, var Mando ett statement för Malmö och även Sverige.  Sedan dess är Mando en älskad plats främst av malmöbor men även av långväga besökare. Med en klassisk och nästan oförändrad meny i kombination med en stabil toppkvalité på kött och anrättning är det inte konstigt att svaret på frågan varför folk gillar Mando är; ”man vet alltid vad man får”.

Efter ett fåtal ägarbyten genom åren driver John Visser verksamheten sedan 2002 tillsammans med Marco Allendes, Johan Rydh och Somjai Ritthakorn.

– Det har alltid varit viktigt för oss med miljö- och klimatfrågor så det är något vi vill fortsätta att utveckla. Mando är en trygg verksamhet som strävar efter att vara en positiv kraft i samhället; ekonomiskt, socialt och inte minst ur ett miljö- och klimatperspektiv. Det är, och har alltid varit medarbetarna som är Mandos största resurs och det är främst genom dem som vi kan uppnå våra mål, säger John Visser.

Vilka är fördelarna med kött från Sverige?

– Att servera 100 procent svenskt kött är ett enkelt val för oss. Primärt på grund av den svenska djurhållningslagen och den låga användningen av antibiotika, men även ur ett transportperspektiv. Det känns vettigt och helt naturligt för oss att på detta sätt stötta svenska djuruppfödare. Det finns också en social aspekt, vi behöver jobba för att bli en självförsörjande nation när det gäller livsmedel och då betyder det svenska köttet mycket. När det gäller köttkonsumtionen är vår inställning att man inte behöver äta kött varje dag, men när man gör det ska man välja svenskt, säger Johan Rydh.

Märkningen skapar stolthet

Att som en av Sveriges första restauranger kunna använda märkningen ”Kött från Sverige” gör gänget på Mando stolta. De tror att det skapar en tydlighet genom att kunna använda logotypen och att det inger ett förtroende hos gästen att kunna lita på köttets ursprung – mer än om man inte skulle ha märkningen.

Varför är ursprungsmärkningen Kött från Sverige viktigt för er?

– Märkningen Kött från Sverige gick vi in i därför att vi vill och vi kan. Vi såg märkningen ute i butikerna och då vi länge har jobbat med hållbarhetsfrågor inom olika områden på Mando var det ett naturligt steg att ta. Vi vill ligga i framkant och märkningen passar oss bra. Vi vill möta den efterfrågan av svenskt kött som finns hos våra gäster samt gå i täten och påverka andra restauranger att ta efter. Det är också en utmaning att inspirera och påverka gästen till att börja fråga om ursprungsmärkning när de går på restaurang!

Bästsäljaren är plankstek

Många kommer till Mando för att äta plankstek. Rätten har räknats sedan 1974 och är nu uppe i ca 1,3 miljoner serverade plankor. Aktuellt antal finns på en skylt vid entrén och på hemsidan. 2010 utökade verksamheten med 33 extra platser i en ny lokal vägg i vägg där det också finns en populär cocktailbar. Det är inte ovanligt att det ringlar sig en lång kö med gäster på gågatan utanför, i restaurangens koncept ingår inte bordsbokning, utan man ska kunna komma när andan faller på och ändå hyfsat snabbt få ett bord.


Följ Mando under vecka 43 på Från Sveriges Instagram här!

Relaterade inlägg

kiviks musteri

Nu är det skördetid på Kiviks Musteri!

Skördetiden är i full gång i Kivik! Vi bad XXX berätta om hur skörden går till, produkterna och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

kött från sverige

Därför ska du titta efter märket Kött från Sverige

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Ta del av 5 utmärkta skäl till att titta efter märket Kött från Sverige nästa gång du handlar.

Kött och charkuterier — Från Sverige-veckorna

Vi bad Nybergs Deli, Jakobsdals Charkuteri och Scan, som använder Kött från Sverige-märket på kött och chark, berätta vad de gör i butikerna under Från Sverige-veckorna.