från sverige

Tillbaka

SydGrönt startar Sveriges första rödbetskokeri

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Nu öppnas dörrarna till SydGrönts framtidssatsning: Sveriges första rödbetskokeri. Där förädlas svenska rödbetor så att de kan ätas direkt, utan tillagning. "Med vårt nya kokeri kan vi erbjuda en helsvensk produkt och skapa möjligheter för fler bekväma produkter i framtiden" säger Sara Berger, vd på SydGrönt. Här svarar Sara på 5 snabba frågor.

Sara Berger, vd på SydGrönt, tror på rotsaken och ser det nya rödbetskokeriet som en långsiktig och hållbar investering.

1. Hur kommer det sig att ni startat ett rödbetskokeri?

– SydGrönt är Sveriges största producentorganisation för svenska odlare. SydGrönts satsningar alltid är långsiktiga och vi satsar för att möta nya trender och önskemål från konsumenter. Vi tror på rotsaken. Att den kommer att få en allt mer framträdande roll i köket och ingå i fler maträtter än vad den gör idag. Fler och fler väljer vegetariska måltider, helt eller delvis. Och idag är förkokta rödbetor ett stort segment utomlands.

– Med vårt nya kokeri kan vi erbjuda en helsvensk produkt och skapa möjligheter för fler bekväma produkter i framtiden. Genom att investera i en produktionslinje med förädling i egen regi som sker närmre odlarna skapar vi en produkt som är helsvensk och som ger mindre klimatavtryck. Det minskar klimatavtrycket genom minskade transporter med lastbil och flyg och mer energieffektiv förädling.

2. Kan du berätta mer om de förkokta rödbetorna?

– Vi förädlar våra odlares rödbetor till en ätfärdig produkt. Förädlingen innebär att rödbetorna tvättas, skalas, blancheras och förpackas så att de kan ätas direkt utan tillagning. Satsningen innebär att SydGrönt nu har möjlighet att möta en ökad efterfrågan på en snabbt växande trend där konsumenter äter allt mer grönsaker och frågar efter fler hälsosamma produkter utan något större krav på tillagning. Med den nya produktionsenheten kan nu SydGrönt erbjuda en helsvensk produkt som både är odlad och förädlad i Sverige.

– Det är bra för miljön, med minskade transporter och klimatpåverkande utsläpp från lastbilar. Bra för konsumenten med transparens i hela produktionskedjan och med en produkt som fler och fler efterfrågar. Det är bra för odlaren där förädling av råvaror ökar värde och efterfrågan. Vi kommer leverera vår egen design men även under butikernas egna märke. Självklart är alla märkta med ”Från Sverige” symbolen så att konsumenten lätt ska hitta det som är härproducerat.


De förkokta, ätklara rödbetorna märks med Från Sverige.

3. Är rödbetskokeriet starten på något nytt i Sverige?

– Ja vi vill gärna se det så. Vi ser det som en investering för framtiden och satsningen är möjligt tack vare SydGrönts vilja och ambition att göra långsikt hållbara investeringar i såväl affären som för miljön. Intresset för svenskt fortsätter att öka och svenskars totala grönsakskonsumtion har ökat med mer än 10 miljarder på 15 år. Det är en dubblering av grönsakskategorin. Svensken äter dock fortfarande för lite grönsaker. Vi har fantastiska odlare och jobbar hårt för att öka konsumtionen av just svensk frukt och grönsaker.

4. Vad betyder samarbetet med Foodhills?

– Jag tycker att Foodhills i Bjuv är en unik arena för cirkulär livsmedelsproduktion. Här möts företagare och entreprenörer som gör att nya samarbeten och innovationer uppstår bara genom att vi verkar på samma arena. Den cirkulära livsmedelsproduktionen är den rådande kulturen på Foodhills vilket innebär att man delar kunskap, hittar nya synergier och lösningar på framtida utmaningar kopplat till mat, matproduktion, svinn, energilösningar och andra hållbarhetsfrågor. Då kan vi gemensamt utveckla svensk matproduktion.

5. Hur äter du helst dina rödbetor?

– De förkokta rödbetorna är oerhört smidiga. Jag klyftar dem och smular fetaost på, och in i ugnen kort tid på hög temperatur så osten får lite färg. Perfekt förrätt eller tillbehör till grill. Och det tar inte många minuter.

Sara Berger, vd SydGrönt, och Foodhills vd Bengt Persson, beskriver utvecklingsarbetet kring kokeriet under en pressträff den 15 januari.

– Vi är stolta och glada över vårt nya kokeri av rotfrukter, packeriet och långtidslagringen för grönsaker, säger Sara Berger, vd på SydGrönt. Med den här satsningen kan vi erbjuda helsvenska förädlade produkter med lägre klimatavtryck. Samtidigt skapar vi möjligheter för konsumenterna att köpa svenska grönsaker under en större del av året. Det är bra för både miljön och konsumenterna.

– Foodhills vision är att bli ett ledande centrum i Europa för cirkulär matproduktion. SydGrönts verksamhet passar väl in i vår hållbarhetsfilosofi. Genom samarbetet kan vi mer effektivt utnyttja resurser, kompetens och tankar kring innovationer säger Bengt Persson, vd på Foodhills.

Kontaktuppgift till Sara Berger, vd SydGrönt: Telefon 076-846 20 42


Mer information

SydGrönts nya kokeri, packeri och långtidslagring för grönsaker

Mer om odling i Sverige

Här är listan på företag som ursprungsmärker

 

Aktuellt

Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige

Under våren har vi utvecklat och testat ett nytt butiksmaterial för Från Sverige som gör det ännu enklare att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken. Nu är det här!

Ljuvlig blåbärsdessert av Martin Moses, Årets Kock

Vad sägs om rårörda blåbär med blåbärsmousse, smörstekt bovetekaka och vispad gryngrädde efter recept av Martin Moses, Årets Kock 2019? Vi säger mums!

Nya styrelseledamöter till Svenskmärkning AB

I Svenskmärknings styrelse invaldes två nya styrelseledamöter. I styrelsen sitter representanter från de tre ägarna LRF, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.