från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Gårdsfisk Från Sverige – hållbar fiskuppfödning

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument Nyheter för företag

Ungefär 75% av fisken vi äter i Sverige är importerad - det vill Gårdsfisk ändra på.
Deras vision är att producera världens mest hållbara fisk har drivit dem framåt sedan starten 2013. De har skapat ett fiskuppfödningssystem utan utsläpp och negativ miljöpåverkan och en ny näring på landsbygden.

Gårdsfisk blev först med ursprungsmärket ”Från Sverige” på fisk

Fiskarna som föds upp är varmvattenlevande sötvattensfiskar som röd och svart Rödstrimma, som är vanliga i Asien och Afrika, samt Clarias som är en malfisk. De tre krav Gårdsfisk har ställt vid valet av fiskarna är att de ska vara jättegoda matfiskar, jätteenkla att tillaga och de ska ge jättelåg miljöpåverkan. Eftersom det är sötvattensfiskar kan spillvattnet spridas på åkrarna och att de är varmvattenlevande innebär att de växer fort.

Det tar ungefär ett halvår för ett yngel att växa till sig och blir en god matfisk med en vikt på dryga kilot. Förutom många lantbrukare har också livsmedelshandeln upptäckt Gårdsfisk. I december förra året var det premiär för försäljning i butik, och Gårdsfisk säljs också färsk, hel eller som filé hos fiskhandlare över hela landet. Gårdsfisk har också blivit först med ursprungsmärkningen ”Från Sverige” på fisk. Märkningen innebär att fisken är uppfödd och slaktad i Sverige och att beredning, förädling och packning sker i Sverige.

Drygt hälften av all fisk som konsumeras idag är odlad. Men fiskodlingar till havs har stor miljöpåverkan och kan bidra till utfiskning av världshaven. Som första aktör i Sverige har Gårdsfisk i Skättilljunga visat att det går att producera fisk på land. Deras fiskodling är dessutom konstruerad som ett slutet system där 95 procent av vattnet återanvänds, bland annat på åkermark.

– Av den fisk vi äter i Sverige är 75 procent importerad. Det vill vi ändra på. Våra fiskar är lämpliga att föda upp. Dels för att de växer fort, lever i stim, inte blir sjuka och därav inte behöver medicineras. Dessutom kan de äta en hög andel vegetabiliskt foder, säger Johan Ljungquist, VD och grundare av Gårdsfisk.

City Gross blir den första livsmedelskedjan i landet med att erbjuda Gårdsfisk i samtliga butiker

City Gross var först bland landets dagligvarukedjor med att endast sälja fisk från hållbara bestånd. Nu tar man nästa steg och inleder ett unikt samarbete med Gårdsfisk. Det innebär att samtliga butiker kompletteras med hållbart landuppfödd fisk från Skåne.


Läs mer om Gårdsfisk här

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.