från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Upptäck nya detaljer och smakkompisar till lamm

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Nu är det högsäsong för svenskt lammkött! Lammkött har en fin smak som går bra att krydda med bara salt och peppar men det har också flera smakkompisar som förhöjer köttets egna, fina smak ytterligare. Det är dessutom både gott och inspirerande att välja mellan fler delar, och resursklokt att ta tillvara på så mycket som möjligt av hela djuret för att minska svinnet. Här kan du lära dig mer om lammets olika styckningsdetaljer och smakkompisar till lamm.

1. Lammentrecôte 2. Lammsadel 3. Lamminnerfilé

4. Lammstek 5. Tunnbringa 6. Lammbringa

7. Lammbog 8. Lammlägg 9. Lammrostbiff

Upptäck nya detaljer när du väljer lammkött

Det finns många goda skäl att välja svenskt lammkött, inte minst nu under hösten då det är högsäsong för det svenska färska lammköttet.

Men välj inte bara samma detaljer som du vanligtvis väljer. Tänk på att allt på ett djur måste användas för att den svenska köttproduktionen ska gå ihop och vara konkurrenskraftig. Styckningsscheman ger dig en bra överblick och inspirerar till att upptäcka nya detaljer som ger omväxling i matlagningen. Här kan du läsa mer om hur du tillagar de olika delarna.


Smakkompisar till lamm – kryddor och tillbehör

Lammkött har en fin smak och det räcker gott att krydda med salt och peppar. Vill du smaksätta mer är det tacksamt med smaker från medelhavsköket, till exempel vitlök, rosmarin, citrusskal och olja. Lamm kan du tillaga efter recept med all världens smaker. Här kommer tips på några smakkompisar.

Marinad

I marinader och grytor passar det även med rött vin och soja. Lite salt i marinaden ger en lätt rimning som gör köttet saftigare, marinera i 1-2 timmar. Du kan också marinera i exempelvis med olja, citron, vitlök och örtkryddor.

Klassisk kryddning

Örtkryddor som rosmarin, timjan, oregano och persilja är utmärkta till lamm. Örterna kan även ge smak åt köttet i stekpannan, lägg i ett par kvistar timjan eller rosmarin och låt dem steka med.

Smör och olja

Även smör och olja ger smak. En del steker i smör och andra i neutral olja, till exempel rapsolja, eller i en blandning av båda. Smöret visar hur temperaturen förändras – när det slutar bubbla är pannan tillräckligt het för att lägga i köttet.
Efter stekningen kan du torka ur pannan, låta en klick smör smälta ned och vända köttbiten i det, eller ringla över lite olivolja, för smakens skull.
Fettet behövs för att leda värmen från spisen till köttet och det bidrar även till den gyllenbruna stekytan. Rent kött, som inte är panerat, suger inte upp fettet.

Grönsaker, svamp och rotfrukter

Alla sorters grönsaker, lök, rotfrukter, svamp, äpple, pepparrot passar till lammkött. Välj grönsaker och rotfrukter efter säsong och använd dem både i grytor och soppor som tillbehör.

All världens kryddor och smaker

Lamm lagas i de flesta länder runt hela världen så det finns många smaker och kryddningar att välja mellan. Inte minst indiskt, turkisk och grekiskt. Prova och hitta dina favoriter och laga all världens mat med svenskt lamm.


Titta efter märket Kött från Sverige

Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det kan kännas tryggt att veta. Här kan du läsa mer om varför du ska titta efter märket!


Mer information

Mer information

Därför ska du välja svenskt lammkött

10 spännande fakta om svenskt lamm

Lammkött – mycket mer än stek, filé och kotlett

Smakkompisar till lamm – kryddor och tillbehör

Recept – Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock 2019

Fler härliga lammrecept får du här Svenskt kötts lammrecept

Läs mer på höstlamm.se

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.