från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

10 spännande fakta om svenskt lamm

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Nu under hösten är det högsäsong för det färska svenska lammköttet. Vi har listat 10 spännande fakta som du troligtvis inte visste om svenskt lamm. Titta efter märket Kött från Sverige när du handlar lammkött så kan du vara säker på att lammet är fött, uppfött och slaktat i Sverige och produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

10 spännande fakta

1. Traditionellt i Sverige lammar tackorna på våren och lammen slaktas på hösten efter avslutad betessäsong. Lammen är då cirka 6 månader. Det gör hösten till högsäsong för det färska svenska lammköttet.

2. Efterfrågan har gjort att bönderna styrt om produktionen så att det idag även finns färskt svenskt lammkött året runt. Du kan även hitta höstlamm i butikens frysdisk andra tider på året.

3. Lamm är den gemensamma benämningen på kött av får som inte har lammat och som är yngre än ett år. Det svenska höstlammet du köper i butiken är oftast runt 6 månader.

höstlamm

4. Det föds upp ett flertal fårraser i Sverige, även om Gotlandsfåret (Pälsfår) är det vanligaste. Gotlandsfåret ger det fina pälsskinnet med de unika grå och silverfärgade lockarna.

5. Fåren har det bra i Sverige. Får och lamm går ute och betar friskt gräs under sommaren. De betande djuren vårdar det svenska öppna landskapet och ger oss vackra hagmarker. Mellan 10-15% av de svenska naturbetesmarkerna betas av får och lamm.

6. Sverige har en lång tradition av förebyggande hälsoarbete för djur. Genom sund djurhållning, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning har vi ett gott läge med friska djur i Sverige. Sveriges bönder använder minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder.

7. Idag är det mindre än en tredjedel av lammköttet vi äter som är svenskt. Allt fler vill äta lammkött och helst välja svenskt kött. Det gör att vi i Sverige skulle behöva öka antalet får och lamm ytterligare för att kunna ha en god självförsörjning och vara mindre sårbara och mindre beroende av importerad mat.

8. Allt fler upptäcker nya styckningsdetaljer av lamm. Det är både gott och inspirerande att välja mellan fler delar, och dessutom resursklokt att ta tillvara på så mycket som möjligt av hela djuret för att minska svinnet. Här är en översikt över de vanligaste delarna och kort om hur du tillagar dem.

9. Lammkött har en fin smak som går bra att krydda med bara salt och peppar men det har också flera smakkompisar som förhöjer köttets egna, fina smak ytterligare.

10. Märket Kött från Sverige gör det enkelt att välja svenskt lammkött. Märket betyder att lammet är fött, uppfött och slaktat i Sverige och produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Mer information

Lammkött – mycket mer än stek, filé och kotlett

Smakkompisar till lamm – kryddor och tillbehör

Recept – Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock 2019

Fler härliga lammrecept får du här Svenskt kötts lammrecept

Läs mer på höstlamm.se

Relaterade inlägg

ostfestivalen från sverige

Träffa Från Sverige & mejerierna på Ostfestivalen

All ost på Ostfestivalen är svenskproducerad, och bland utställarna finns flera företag som märker sina produkter med Från Sverige eller Mjölk från Sverige. Här kan du läsa mer om vad som händer i deras montrar under Ostfestivalen.

ostproduktion

Så blir mjölk till ost – steg för steg

Att göra ost är en uråldrig metod för att ta tillvara och konservera mjölk. Tillverkningen av ost har utvecklats under historien, men grundprinciperna har varit detsamma i tusentals år. Här kan du lära dig hur ost blir till!

ostfestivalen 2023

Det här händer under Ostfestivalen 2023

Älskar du ost? Då är ett besök på Ostfestivalen absolut ett måste! Ostfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 10–12 februari 2023. Läs mer här!