från sverige

Tillbaka

Smakkompisar till lamm – kryddor och tillbehör

Publicerad Aktuellt Företag Konsument I säsong

Lammkött har en fin smak och det räcker gott att krydda med salt och peppar. Vill du smaksätta mer är det tacksamt med smaker från medelhavsköket, till exempel vitlök, rosmarin, citrusskal och olivolja. Lamm kan du tillaga efter recept med all världens smaker. Här kommer tips på några smakkompisar.

Foto: Svenskt Kött

Marinad

I marinader och grytor passar det även med rött vin och soja. Lite salt i marinaden ger en lätt rimning som gör köttet saftigare, marinera i 1-2 timmar. Du kan också marinera i exempelvis med olivolja, citron, vitlök och örtkryddor.

Klassisk kryddning

Örtkryddor som rosmarin, timjan, oregano och persilja är utmärkta till lamm. Örterna kan även ge smak åt köttet i stekpannan, lägg i ett par kvistar timjan eller rosmarin och låt dem steka med.

Smör och olja

Även smör och olja ger smak. En del steker i smör och andra i neutral olja, till exempel rapsolja, eller i en blandning av båda. Smöret visar hur temperaturen förändras – när det slutar bubbla är pannan tillräckligt het för att lägga i köttet.
Efter stekningen kan du torka ur pannan, låta en klick smör smälta ned och vända köttbiten i det, eller ringla över lite olivolja, för smakens skull.
Fettet behövs för att leda värmen från spisen till köttet och det bidrar även till den gyllenbruna stekytan. Rent kött, som inte är panerat, suger inte upp fettet.

Grönsaker, svamp och rotfrukter

Alla sorters grönsaker, lök, rotfrukter, svamp, äpple, pepparrot passar till lammkött. Välj grönsaker och rotfrukter efter säsong och använd dem både i grytor och soppor som tillbehör.

All världens kryddor och smaker

Lamm lagas i de flesta länder runt hela världen så det finns många smaker och kryddningar att välja mellan. Inte minst indiskt, turkisk och grekiskt. Prova och hitta dina favoriter och laga all världens mat med svenskt lamm.


Mer information

Nu är det högsäsong för höstlamm!

Visste du detta om svenska lamm och får?

Tips, inspiration och Fredrik Erikssons citrondoftande lammfärsbullar

Matgeek lagar lammlägg sous vide

Fler härliga lammrecept får du här Svenskt kötts lammrecept

Märket Kött från Sverige

Aktuellt

Sverige använder minst antibiotika i EU även i år

Bäst i klassen igen! Sveriges bönder har receptet mot överanvändning av antibiotika, skriver LRF i en artikel. Receptet är enkelt: Friska djur genom god djuromsorg. Och friska djur behöver inte antibiotika.

Svenska ägg är säkra ägg – nu även certifierade

Lagom till Äggets dag lanseras ”Certifierad svensk äggkvalitet” som garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

Lammkött – mycket mer än stek, filé och kotlett.

Det finns många lammdelar att välja på i butiken. Vilken är din favorit? Stek, filé, rostbiff, racks, kotletter, bog eller färs? Här kan du se de vanligaste delarna, vad de bäst används till och tillagas. Du får även länkar till recept.