från sverige

Tillbaka

Smakkompisar till lamm – kryddor och tillbehör

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument Recept

Lammkött har en fin smak och det räcker gott att krydda med salt och peppar. Vill du smaksätta mer är det tacksamt med smaker från medelhavsköket, till exempel vitlök, rosmarin, citrusskal och olivolja. Lamm kan du tillaga efter recept med all världens smaker. Här kommer tips på några smakkompisar.

Foto: Svenskt Kött

Marinad

I marinader och grytor passar det även med rött vin och soja. Lite salt i marinaden ger en lätt rimning som gör köttet saftigare, marinera i 1-2 timmar. Du kan också marinera i exempelvis med olivolja, citron, vitlök och örtkryddor.

Klassisk kryddning

Örtkryddor som rosmarin, timjan, oregano och persilja är utmärkta till lamm. Örterna kan även ge smak åt köttet i stekpannan, lägg i ett par kvistar timjan eller rosmarin och låt dem steka med.

Smör och olja

Även smör och olja ger smak. En del steker i smör och andra i neutral olja, till exempel rapsolja, eller i en blandning av båda. Smöret visar hur temperaturen förändras – när det slutar bubbla är pannan tillräckligt het för att lägga i köttet.
Efter stekningen kan du torka ur pannan, låta en klick smör smälta ned och vända köttbiten i det, eller ringla över lite olivolja, för smakens skull.
Fettet behövs för att leda värmen från spisen till köttet och det bidrar även till den gyllenbruna stekytan. Rent kött, som inte är panerat, suger inte upp fettet.

Grönsaker, svamp och rotfrukter

Alla sorters grönsaker, lök, rotfrukter, svamp, äpple, pepparrot passar till lammkött. Välj grönsaker och rotfrukter efter säsong och använd dem både i grytor och soppor som tillbehör.

All världens kryddor och smaker

Lamm lagas i de flesta länder runt hela världen så det finns många smaker och kryddningar att välja mellan. Inte minst indiskt, turkisk och grekiskt. Prova och hitta dina favoriter och laga all världens mat med svenskt lamm.


Mer information

Läs mer på höstlamm.se

Nu är det högsäsong för höstlamm!

Visste du detta om svenska lamm och får?

Tips, inspiration och Fredrik Erikssons citrondoftande lammfärsbullar

Matgeek lagar lammlägg sous vide

Fler härliga lammrecept får du här Svenskt kötts lammrecept

Märket Kött från Sverige

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.