från sverige

Tillbaka

Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Receptet som Martin Moses, Årets Kock 2019, tagit fram på örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete är en härlig rätt att njuta av i påsk. Har du tur hittar du svenskt lamm i butiken, eller så kanske du har höstlamm kvar i din egen frys sedan högsäsongen i höstas?

Martin Moses, Årets Kock 2019, bjuder på lammrecept

Martin Moses tog hem segern i Årets Kock 2019, SM i professionell matlagning. Martin är kökschef på SK Mat & Människor i Göteborg, som har en stjärna i Guide Michelin. Svenska råvaror ligger Martin Moses varmt om hjärtat och ni möter honom genom oss under 2020.
Här bjuder Martin på ett härligt recept på örtstekt lammrostbiff med goda tillbehör!

Örtstekt lammrostbiff med rostad blomkål och krämigt matvete

4 port

Örtstekt lammrostbiff
400 g lammrostbiff
salt
vitpeppar, malen

Till stekning
1 msk rapsolja
2 msk smör

Salsa
1 knippe krusbladig persilja, repade blad
½ kruka färsk dragon, repade blad
1 dl kallpressad rapsolja
½ tsk salt

Gör så här
Skär några kryss i köttet, salta och peppra.
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet runt om.
Tillsätt smöret och fortsätt att bryna på undersidan en liten stund.
Lägg över det i en ugnsfast form och fortsätt tillagningen i ugnen 100˚ (varmluft), använd en digitaltermometer och ta ut rostbiffen när innertemperaturen är 55˚.
Salsan: Repa bladen från örtkvistarna, mixa dem grovt ihop med olja och salt till en salsa. Använd stavmixer.
Låt köttet vila under folie i 5–10 min och skär det sedan i tunna skivor.
Lägg upp på tallrikar och ringla över salsan.
Spara lite av salsan till de rostade blomkålsskivorna.

Kumminrostad blomkål
1 blomkålshuvud, ca 300 g
1 msk kummin, hel
1 msk kallpressad rapsolja
salt

Gör så här
Skär blomkålshuvudet i 2–3 skivor, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över kummin, salt och olja.
Sätt in plåten högt upp i ugnen 200˚ (varmluft) och rosta i ca 10­–12 min tills skivorna är mjuka.
Ringla över lite av örtsalsan (se recept: Örtstekt lammrostbiff)

Krämigt matvete med rostad spetskål, lagrad ost och äpple
½ huvud spetskål
1 msk rapsolja
1 knippa krusbladig persilja, repade blad
½ kruka färsk dragon, repade blad
1,5 dl crème fraiche
2 dl matvete, kokt
40 g lagrad svensk ost, finriven
salt
vitpeppar
1 rött äpple

Gör så här
Skär det halva kålhuvudet i tre klyftor, gnid in dem med olja, strö över salt och peppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta i ugnen 225˚ (varmluft) i ca 5 min.
Låt svalna och skär klyftorna i mindre bitar.
Finhacka örterna.
Värm crème fraiche i en kastrull och blanda ner matvetet.
Låt koka upp, tillsätt ost, örter och kål.
Dra av från värmen och låt stå ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Toppa med äpplet som är skuret i tändsticksstora strimlor.

 


Mer information

Tandoorirostade rotfrukter & kryddiga nötfärsspett

Svensk charkbricka à la Martin Moses, Årets Kock

Ljuvlig blåbärsdessert av Martin Moses, Årets Kock

Martin Moses, Årets Kock 2019 skapade Årets Rätt 2020 – här är receptet

Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock

Aktuellt

Nytt butiksmaterial visar vägen till Från Sverige

Under våren har vi utvecklat och testat ett nytt butiksmaterial för Från Sverige som gör det ännu enklare att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken. Nu är det här!

Ljuvlig blåbärsdessert av Martin Moses, Årets Kock

Vad sägs om rårörda blåbär med blåbärsmousse, smörstekt bovetekaka och vispad gryngrädde efter recept av Martin Moses, Årets Kock 2019? Vi säger mums!

Nya styrelseledamöter till Svenskmärkning AB

I Svenskmärknings styrelse invaldes två nya styrelseledamöter. I styrelsen sitter representanter från de tre ägarna LRF, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen.