från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Därför ska du välja svenskt höstlamm

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Älskar du lamm ska du passa på nu när det är högsäsong för det svenska färska höstlammet. Höstlammen föds under våren och har betat friskt gräs ute i hagen hela sommaren. Förutom att du får ett smakrikt, ljust och mört kött när du väljer svenskt höstlamm, får du många mervärden på köpet. Här kan du läsa mer om 5 anledningar till varför du ska välja svenskt höstlamm.

Nu under hösten är det högsäsong för det färska svenska lammköttet.


Visste du att…

Lamm är den gemensamma benämningen på kött av får som inte har lammat och som är yngre än ett år. Det svenska höstlammet du köper i butiken är oftast runt 6 månader.

Traditionellt i Sverige lammar tackorna på våren och lammen slaktas på hösten efter avslutad betessäsong. Lammen är då cirka 6 månader. Det gör hösten till högsäsong för det färska svenska lammköttet.

Märket Kött från Sverige gör det enkelt att välja svenskt lammkött. Märket betyder att lammet är fött, uppfött och slaktat i Sverige och produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


5 anledningar att välja svenskt höstlamm

1. Svenska bönder har en god djuromsorg

I Sverige har vi god djuromsorg och lägst antibiotikaanvändning i hela EU. Svenska får och lamm omfattas av den svenska djurskyddslagen som är den mest omfattande i världen. De föds upp med respekt för deras naturliga beteende, vilket bland annat betyder att de är ute på sommarbete och får daglig tillsyn.

höstlamm

2. Bevarar öppna landskap

Får och lamm betar i hagarna så länge gräset växer, ofta på marker som inte går att odla. De betande djuren vårdar det svenska öppna landskapet och ger oss vackra hagmarker. Det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott, vilket bidrar till den biologiska mångfalden. Mellan 10-15% av de svenska naturbetesmarkerna betas av får och lamm.

3. Bidrar till arbetstillfällen

Fårproduktionen skapar jobb i många delar av samhället. Svenska får hålls främst för att producera kött, men det finns också en marknad för att förädla mjölken och en del företag säljer både ull och skinn som i sin tur innebär arbetstillfällen.

4. Stärker försörjningsförmågan

Idag har svensk fårproduktion möjlighet att täcka ungefär 30 procent av vår totala konsumtion av fårkött. Vår konsumtion av fårkött täcks alltså mest av import, främst från Nya Zeeland och Irland. En ökad efterfrågan på svenskt fårkött skulle bidra till stärkt konkurrenskraft för den svenska fårproduktionen, liksom till en högre svensk marknadsandel.

5. Många tillagningssätt

Det är både gott och inspirerande att välja mellan fler delar, och dessutom resursklokt att ta tillvara på så mycket som möjligt av hela djuret för att minska svinnet. Lammkött har en fin smak som går bra att krydda med bara salt och peppar men det har också flera smakkompisar som förhöjer köttets egna, fina smak ytterligare.


Mer information

10 spännande fakta om svenskt lamm

Lammkött – mycket mer än stek, filé och kotlett

Smakkompisar till lamm – kryddor och tillbehör

Recept – Örtstekt lammrostbiff à la Martin Moses, Årets Kock 2019

Fler härliga lammrecept får du här Svenskt kötts lammrecept

Läs mer på höstlamm.se

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.