från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige-veckorna – det gör företagen, del 1!

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Från Sverige-veckorna är igång! Under två veckor lyfts Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter lite extra och de finns i de flesta kategorier, både i den fysiska butiken och i e-handeln. Vi frågade Polarbröd och Korvbrödsbagarn, Nybergs Deli, Färsodlarna, Falköpings Mejeri och Gunnarshögs Gård om deras aktiviteter och här är svaren!

Det är tredje året Från Sverige-veckorna arrangeras och i år pågår de mellan den 19 september och  den 2 oktober. Vi frågade företag och butikskedjor som ursprungsmärker med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige vad de gör under veckorna för att göra det enkelt för kunderna att hitta märkta varor i handeln. Polarbröd och Korvbrödsbagarn, Nybergs Deli, Färsodlarna, Falköpings Mejeri och Gunnarshögs Gård är först ut!

Vi ställde 3 frågor:

  1. Vad gör ni i butik och övrig kommunikation under Från Sverige-veckorna?

  2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

  3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?


Polarbröd

1. Vad gör ni under Från Sverige-veckorna?

— Vi samarbetar med Korvbrödsbagarn och skyltar upp med Från Sverige-material vid våra produkter i brödhyllan och berättar om Från Sverige-veckorna i våra sociala kanaler.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— För oss är det viktigt att arbeta så klimatsmart som möjligt och att arbeta med svenska råvaror är en del i det arbetet. Från Sverige-märkningen är en säkrad kvalitetsstämpel som också varit väldigt efterfrågad av våra konsumenter och kunder. Märkningen hjälper oss att tydliggöra det svenska ursprunget i våra produkter.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Vi hoppas att ännu fler konsumenter får upp ögonen för att alla Polarbröds produkter är kvalitetssäkrade med ”Från Sverige-märkningen”.

Jenny Jeppsson, Polarbröd


nybergs deli

Nybergs Deli

1. Vad gör ni under Från Sverige-veckorna?

— Våra 20 säljare har fått i uppdrag att välja ut 10 butiker på sina distrikt att fokusera extra på och säkerställa att butiksmaterialet sätts upp i anslutning till våra produkter och anordna butiksunika kampanjer. Vi har även flera kampanjer centralt bokade hos kedjorna med starka konsumenterbjudande. Vi kommer givetvis även att uppmärksamma detta i våra sociala medier.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

—Vi tycker att det är viktigt att värna om det svenska och vill självklart vara med och bidra till att försöka få flera konsumenter att välja det svenska alternativet i första hand.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Vi har varit med sedan starten på Från Sverige-veckorna och ser att det blir bättre och bättre utfall för varje år och våra förväntningar är såklart att det ska bli det bästa året hittills. Med tanke på rådande omständigheter med stigande priser på i stort sätt allting så ligger våra produkter helt rätt som ett väldigt prisvärt alternativ både till vardags och till helg.

Jimmy Ljung, Nybergs Deli


Färsodlarna

1. Vad gör ni under Från Sverige-veckorna?

—Under Från Sverige-veckorna skyltar vi upp lite extra med det fina Från Sverige-materialet. Förutom märkningen på vår svenskodlade färs har vi nu lanserat två nyheter som märkningen får pryda; Svenskodlad Vegokebab och Svenskodlad Vegoburgare.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— Vi vill att det ska vara enkelt för konsumenten att välja svenskt. Med Från Sverige-märkningen går det inte att vara tydligare. Vi är stolta över att ha produkter som är odlade, förpackade och förädlade i Sverige.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Vi ser fram emot att få fler konsumenter att bli medvetna om märkningen. Vi hoppas också att veckorna kommer göra att fler väljer svenskt.

Agnes Ros, Färsodlarna


Falköpings Mejeri

1. Vad gör ni under Från Sverige-veckorna?

— Som märkesanvändare har vi märkt upp ALLA våra produkter med Från Sverige-märket. Med andra ord kommunicerar vi budskapet varje dag året runt. Vi kommer också att utöver de butiker som Från Sverige skyltar upp att sätta upp skyltar vid våra produkter.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— För att det klart och tydligt skall framgå till konsumenten att våra produkter är tillverkade av svenska råvaror, vilket vi är mycket stolta över.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Att konsumenten skall bli ännu mer upplyst över vad märket står för och hur viktigt det är med svensk matproduktion med svenska råvaror. En självförsörjningsgrad som är så låg som vår svenska måste vi hjälpas åt att lyfta, branschgemensamt.

Patrick Kunst, Falköpings Mejeri


Gunnarshögs Gård

1. Vad gör ni under Från Sverige-veckorna?

— Vi för en dialog med våra återförsäljare kring från Sverige veckorna. Vi skickar med exponeringsmaterial eller åker ut i våra dagligvaruhandelsbutiker och skyltar på plats. Vi upplever att de flesta butikerna sköter detta med bravur och är väldigt duktiga på att skylta upp under Från Sverige-veckorna. Vi skyltar även upp i vår egen Gårdsbutik.

2. Varför ursprungsmärker ni med Från Sverige?

— För att vi är oerhört stolta över vår produkt och att den är odlad och tillverkad framförallt i Sverige och med en genuin historia och mycket kärlek. Detta vill vi dela med oss av och sprida till så många som det bara går.

3. Vad har ni för förväntningar på Från Sverige-veckorna?

— Att man ska känna att man inte bara köper en produkt utan att man gynnar det svenska lantbruket och livsmedelsindustrin samt bidrar till att de Svenska bönderna och Svensk livsmedelsindustri kan fortsätta att driva sina verksamheter vidare med den passion och engagemang, som de alltid har gjort.

Therese Magnusson, Gunnarshögs Gård


butiksvarvet

Från Sverige-märkta produkter finns i hela butiken

Idag hittar du Från Sverige-märkta produkter i hela butiksvarvet. Från Sverige-märket betyder att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Under Från Sverige-veckorna går dagligvaruhandeln och företag som märker sina produkter med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige det enklare att hitta ursprungsmärkta varor genom att skylta upp, ordna aktiviteter och kampanjer och berätta om varorna i sin kommunikation. Läs mer


Vi ses på stan under Från Sverige-veckorna!

Under Från Sverige-veckorna kommer du att möta ursprungsmärkningen Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige extra mycket på stan, i butikerna, i t-banan i Stockholm, i print och digitalt på nätet. Allt för att visa vägen till Från Sverige-märkta råvaror, livsmedel och växter och påminna om att titta efter märket. Här är en del av aktiviteterna!


Tack för att du väjer svenskt när du handlar — titta efter märket!

Händelser i världen påverkar Sveriges livsmedelsproduktion. När du väljer svenskproducerad mat bidrar du till att säkra vår livsmedelsförsörjning och stärka den svenska självförsörjningsförmågan vilket gör oss mindre sårbara för omvärldens svängningar och ger oss trygg och säker mat som uppfyller svenska mervärden.

Tack att du väljer svenskt idag, så att vi kan göra det även imorgon! Här är 5 tips om vad du kan göra!


Mer information

Företagen som ursprungsmärker med Från Sverige

Det gör företagen under Från Sverige-veckorna 2022, del 1
Polarbröd och Korvbrödsbagarn, Nybergs Deli, Färsodlarna, Falköpings Mejeri och Gunnarshögs Gård berättar.

Det gör företagen under Från Sverige-veckorna 2022, del 2
Scan, Lantmännen, SIA Glass, Kiviks Musteri, SydGrönt och City Gross berättar.

Det gör företagen under Från Sverige-veckorna 2022, del 3
Leksands Knäckebröd, Gäsene Mejeri, Äppelriket, Frebaco Fazer, Tistelvind och Blomsterlandet

Det gör företagen under Från Sverige-veckorna 2022, del 4
Aloba, KLS med Dalsjöfors, Dansukker, Mathem och Lidl

 

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.