från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige-märkt i hela butiksvarvet

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag hittar du Från Sverige-märkta produkter i hela butiksvarvet. Från Sverige-märket betyder att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Under Från Sverige-veckorna 2021 går dagligvaruhandeln och märkesanvändande företag samman och runt tusen butiker skyltas upp för att göra det enklare för dig som konsument att hitta Från Sverige-märkta varor i butiken.

butiksvarvet


Utmärkt frukt och grönt

När du kommer in i en livsmedelsbutik möts du i de flesta fall direkt av frukt- och gröntavdelningen. Det finns ett brett sortiment av Från Sverige-märkta grönsaker, frukter och bär. En del är säsongsbaserade vilket innebär att de är i säsong under en viss period under året, medan andra Från Sverige-märkta grönsaker och frukter finns i butiken året runt, som svamp, rotfrukter, färska kryddor, lök, äpplen, förkokta grönsaker, groddar och skott. Genom att ta vara på säsongen får du grönsaker, frukter och bär som sluppit långa transporter, är goda och smakrika och du får dem ofta till ett extra bra pris. Grönsaker, frukter och bär som är märkta med Från Sverige-märket är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Från Sverige-märkt växtbaserat

På senare år har marknaden för växtbaserade proteinprodukter vuxit fram i snabb takt. Idag finns det ett flertal växtbaserade varor som är märkta med Från Sverige-märkningen.

Visste du att…

… Grönsaker, frukter och bär som är märkta med Från Sverige-märket är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige. 

… Svenska grönsaker, frukter och bär slipper långa transporter och får i stället mogna längre på plantan. 

… nära nog alla svenska växthus värms med förnybar energi. 

… Sverige har en låg och försiktig användning av växtskyddsmedel jämfört med övriga Europa. 

… Marknaden för växtbaserade proteinprodukter har vuxit med nästan 16 procent per år de senaste tre åren. Andelen svenska råvaror i de växtbaserade proteinprodukter som finns på marknaden är liten. Istället dominerar importerad soja. (Källa: Macklean) Detta gör att det finns en enorm potential för fler Från Sverige-märkta växtbaserade proteinprodukter!


Bröd och bak

I butikernas brödhylla hittar du Från Sverige-märkt mjukt bröd och knäckebröd men även korvbröd, hamburgerbröd, tunnbröd och kebab- och pitabröd. Det finns även Från Sverige-märkta skorpor, tårtbottnar, glasstrutar och kaffebröd som bullar och längder. Från Sverige-märket visar att varorna är bakade på svenskt spannmål och svenska råvaror i Sverige.

Visste du att…

… i Sverige har vi en stor produktion av spannmål.

… spannmål är ett samlingsnamn för de mogna frukter som kommer från sädesslag, även kallade cerealier.

… höstvete är det vanligaste spannmålet i Sverige följt av korn, havre och råg.

… spannmålspriset styrs av världsmarknaden, enligt principen tillgång och efterfråga.

… under kanelbullens dag den 4 oktober säljs ca 7 miljoner kanelbullar varje år!


Kött från Sverige

I butikerna hittar du helt kött från olika djurslag som nöt, gris, lamm, get, ren och vilda däggdjur i många detaljer märkt med Kött från Sverige. Du kan även hitta bearbetat kött som färs, köttbullar, kebab och hamburgare i butikernas kyldiskar och i de manuella diskarna. Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. 

Utmärkta charkuterier

I butiken finns det även ett brett utbud av charkuterier märkta med Kött från Sverige som exempelvis pålägg, skinka, bacon, korv, leverpastej och lufttorkade charkuterier. I produkter med flera ingredienser är köttet alltid 100% svenskt och av det totala innehållet ska minst 75% vara svenskt. All förädling och förpackning av produkten ska ske i Sverige. Här kan du läsa mer om vad som gäller för varor med flera ingredienser – sammansatta varor.

Matfågel – Från Sverige 

Kyckling är den populäraste matfågeln i Sverige även om kalkon, och även gås och anka, kommer allt mer. Den svenska kycklingen är fri från salmonella och säker för dig att äta. I butikerna kan du hitta många produkter som chark och delar av kycklingen som ger inspiration till variation och nya enkla sätt att skapa goda rätter. Titta efter märket Från Sverige när du köper fågel i butiken. 

Visste du att… 

… Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. 

… Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd. Den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen. 

…Sverige har friska djur och friska djur behöver inte antibiotika – Sverige har EUs lägsta användning av antibiotika. 

… Utsläppen från svenskt nötkött är 25% lägre än medelproduktionen i EU och utsläppen i EU är cirka 60% lägre än den globala medelproduktionen.


Frys 

I butikernas frysdiskar hittar du ett brett utbud av Från Sverige-märkt som potatisprodukter, glass, bullar, pannkakor, grönsaker, bär, pytt, färs, hamburgare och köttbullar. Frysning är ett naturligt sätt att bevara livsmedel. Djupfrysning ger lång hållbarhet och halterna av viktiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler, bevaras utan något att konserveringsmedel används. Frysta livsmedel bidrar dessutom till att minska matsvinnet, eftersom du kan ta ut precis så mycket du vill använda och stoppa in resten i frysen igen tills nästa gång.

Visste du att… 

… Djupfrysning är som att stanna tiden direkt efter skörd, bakning och tillredning. Nedbrytningsprocessen stoppas nästan helt och alla näringsämnen bevaras på ett naturligt sätt.

… Frysning gör det möjligt att ta tillvara på färska råvaror när det är säsong och mat när den är tillagad.

… fryst mat kan bidra till minskat matsvinn eftersom du kan använda precis så mycket som du behöver för stunden, och sedan stoppa tillbaka resten i frysen.


Kolonial

Kolonial är ett ord som används för livsmedel som inte behöver kyla. Ofta är det torra varor som kan förvaras i skafferiet, som utmärkta ingredienser till bakning, frukost och matlagning. Det är exempelvis olika sorters mjöl, socker, sirap och potatismjöl. Här finns frukostgott som flingor, havregryn, müsli och kräm, och middagsvaror som matgryner, havreris, pasta, senap, rapsolja, bönor och linser. Till kolonial räknas också inlagda grönsaker, sylt, marmelad och äppelmust. För våra fyrfota familjemedlemmar finns hund- och kattmat med märkningen.


Ägg

I Sverige är vi stolta över den höga kvaliteten på våra ägg. Förutom att de är ett av våra mest näringsrika livsmedel, är de svenska äggen fria från salmonella och värphönsen lever under goda förhållanden. När du handlar ägg i butiken eller använder ägg som ingrediens i en produkt är det märket Från Sverige du ska titta efter. Äggråvara används ofta som ingrediens i andra livsmedel. I de produkter som är märkta med Från Sverige och innehåller ägg i någon form, är äggen alltid svenska.

 Visste du att… 

… Sverige är ett av få länder i världen som i praktiken kan garantera salmonellafria ägg. Därför kan du känna dig lugn när du blandar ner råa äggulor i din hemmagjorda majonnäs, när barnen slickar i sig sockerkakssmeten eller du äter ett löskokt ägg.  

… ca 95% av alla svenska ägg är vita och ca 5% är bruna. Färgen beror på att vita hönor för det mesta värper vita ägg och bruna i regel värper bruna. Färgen påverkar inte smak eller näringsvärde.  

… du kan själv testa om ägget är färskt genom att lägga ner ägget i en bunke med vatten. Ett färskt ägg sjunker till botten och ett gammalt ägg flyter upp till ytan.


Fisk & skaldjur

När du vill köpa fisk, skaldjur och musslor som fångas eller odlas i Sverige ska du titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige. Då vet du att fisken, skaldjuret eller musslan är fiskad eller odlad i Sverige eller i de vatten som angränsar till Sveriges kust, det vill säga Skagerak, Kattegatt, Östersjön eller Bottenviken. Det finns även landodlad fisk som är märkt med Från Sverige.

Läs gärna mer om Sjömat – fisk, skaldjur och musslor och kriterierna för fisk och skaldjur som märks Från Sverige.  

… av fisken vi äter i Sverige är hela 75% importerad* och en stor del av det vi äter är odlad lax från Norge. Det finns därmed stora potential för oss att öka andelen svenskt om vi väljer att äta mer fisk och skaldjur som är fånga eller odlad här i Sverige.  

* RISE Svensk konsumtion av sjömat – en växande mångfald


Mejeri & ost

I butikernas mejeriavdelning är det märket Från Sverige och Mjölk från Sverige du ska titta efter. De svenska mejeridiskarna är välfyllda och mycket nytt har hänt de senaste åren. Här hittar du traditionella favoriter, nya trender och kul uppstickare för alla dagens måltider och mellanmål. Listan på mejerivaror kan göras lång – allt från fil och yoghurt, dryckesmjölk, smör, grädde, till syrade produkter som crème fraiche, gräddfil, kvarg och smetana. Alla mejerivaror som märks med Mjölk från Sverige och Från Sverige görs av svensk mjölk från svenska kor i Sverige. 

Ost som är märkt med märkena Från Sverige eller Mjölk från Sverige är alltid gjord av 100% svensk mjölk, vars höga kvalitet blir en naturlig del av osten. Det gäller alla ostsorter, vare sig det är hårdost, mjukost, grillost, färskost eller mögelost.

Visste du att… 

.. det går åt cirka 10 liter mjölk för att producera 1 kg hårdost. 

… Om alla i Sverige skulle äta svenskproducerad ost i stället för importerad, skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent. Det visar beräkningar från Lantbrukarnas riksförbund, LRF, baserade på siffror från SCB och Jordbruksverket.

… Mjölken är en av våra viktigaste basvaror och innehåller de flesta näringsämnen kroppen behöver. 

…cirka 75% av det kalcium vi får i oss kommer från mjölk och mjölkprodukter. Kalcium är nödvändigt för att bygga upp och bevara ett starkt skelett. 


Blommor & växter

Det odlas inte bara livsmedel i Sverige utan även blommor och växter. Närodlade blommor håller bättre, vilket är bra för miljön och växterna, och du stödjer svensk odling så att hantverket lever vidare. Allt fler växter märks med Från Sverige, så titta efter märket när du handlar för rabatten, krukan, vasen och fönsterbläcket.

Visste du att… 

… Från Sverige-märket betyder att växten är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. 

… Trädgårdsarbete är den vanligaste fritidssysselsättningen utomhus – efter promenader – och engagerar miljontals människor. 

… Under tulpansäsongen säljs cirka 1 miljon tulpaner – varje dag. 8 av 10 tulpaner som säljs i butik är svenska!


Från Sverige-veckorna 2021

Butiker och företag skyltar upp extra i butikerna under Från Sverige-veckorna 20 sept–3 okt för att göra det enkelt att hitta svenska livsmedel, råvaror och växter. Vi bjuder på spännande fakta, quiz och tävlingar och våra sociala medier kommer gå varma med aktuella ämnen och initiativ. Läs mer om Från Sverige-veckorna 2021!


Mer information

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Information till märkesanvändare: Det gör vi under Från Sverige-veckorna & 10 tips!

Se filmen om Från Sverige-veckorna — Därför skyltar vi upp!

Relaterade inlägg

minismörgåstårta

Mackanskost tipsar – minismörgåstårta till påsk

Nu till påsk tipsar så tipsar Marcus Frank att njuta av den älskade smörgåstårtan i en ny variant – som minitårta! Här kan du se när Marcus gjorde sin minismörgåstårta och ta del av receptet.

Lavina Årets Pelargon

Sunrice Lavina är Årets Pelargon 2024

Årets Pelargon 2024 är här! Den heter Lavina och har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Titta efter märket Från Sverige när du väljer pelargon!

Svenskt står starkt i både attityd och handling

Nu är Attitydmätning 2024 här som tagits fram av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning — en undersökning om kännedom, kunskap och attityder till ursprung på råvaror och livsmedel.