från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Säkra maten: 5 tips om hur du kan bidra!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag

Händelser i världen påverkar livsmedelsproduktionen i Sverige. Du kan bidra till att säkra vår svenska livsmedelsförsörjning genom att välja svenska råvaror och livsmedel när du handlar. Här nedan har vi listat 5 tips om vad du kan göra.

1. När du väljer kött och charkuterier – välj svenskt kött

För en trygg och livskraftig matproduktion i Sverige är samspelet mellan växtodling och djurhållning avgörande. Djuren är därmed vårt beredskapslager. 

 • Välj svenskt kött när du köper kött och charkuterier, titta efter märket Kött från Sverige.
 • Köp inte bara biff, filé och entrecôte, använd även andra delar, till exempel nötfärs, fransyska, grytbitar, bog, bringa och skinka. Och korv, köttbullar och hamburgare. Hela djuret behöver användas för att den svenska köttproduktionen ska gå ihop och vara konkurrenskraftig. Här kan du lära dig mer om olika detaljer.
 • Kött från Sverige-märket betyder att köttet och charkuterierna kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Det är styckat, förädlat och förpackat i Sverige och produkten är kontrollerad i Sverige. Det är tryggt att veta.


2. Välj svenska grönsaker, frukter och bär i säsong

 • Ta hjälp av vår säsongsguide för att få koll på vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu. Nyskördade är grönsakerna, frukten och bären som allra godast och smakrikast, de har sluppit långa transporter och istället fått mogna längre på sin planta.
 • I frysdisken hittar du svenska bär och grönsaker året om.
 • Många grönsaker kan lagras och har på så sätt en lång hållbarhet. Du kan även förlänga säsongen genom att lägga in dina köpta eller egenodlade grönsaker, frukter och bär, eller frysa ner dem hemma.

Här kan du se vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong under maj månad!


3. Fråga efter svenskt på restaurangen och i matsalen

Det kan vara svårt att veta ursprunget på kött och råvaror på restaurangen. Kanske är du noga med att välja svenskt i matbutiken, men hur ofta frågar du var maten kommer ifrån på restaurang? 

 • Fråga var råvarorna kommer ifrån på restaurangen, matsalen och gatuköket, så visar du att du bryr dig om råvarornas ursprung och vad du äter. 
 • Visste du att endast 20 procent av köttet på svenska restauranger är svenskt? (Källa: LRF) Fråga efter köttets ursprung när du äter på restaurang så stimuleras efterfrågan. 
 • Tänk på att med svenska råvaror kan all världens mat lagas, oavsett vilken inriktning restaurangen har. 
 • Många restauranger är stolta över sina svenska råvaror, genom att fråga bekräftar du deras val. 
 • Idag kan kött och mejerier som motsvarar svensk lagstiftning upphandlas i offentliga verksamheter. Från Sverige-märkningen kan användas som verifikat. Tipsa de ansvariga om att upphandla svenska mervärden, om de inte redan gör det.


4. Reflektera över dina matinköp

Idag är det ingen brist på livsmedel i Sverige. Vi producerar säker och trygg mat. När du ser över dina matinköp kan du bidra till att säkra den svenska maten för framtiden. 

 •  Byt ut och leta efter svenska alternativ. Tänk efter om det finns råvaror du vanligtvis köper som kan bytas ut mot svenskproducerade? Exempel är att byta ut importerat ris mot svenskt havreris eller avokado mot gröna ärtor. 
 • Köp inte mer än vad du äter upp. Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år (Källa: Livsmedelsverket). Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar sånt som blir över i stället för att äta upp resterna.


5. Titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige

Välj svensk mat och säkra den svenska maten genom att ta ställning för en fortsatt trygg livsmedelsförsörjning i Sverige. Märket Från Sverige gör det enkelt att hitta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Det hjälper dig att göra medvetna val som påverkar både på kort och lång sikt. 

Titta efter märket nästa gång du handlar så kan du vara säker på att varan du köper är odlad eller född och uppfödd i Sverige, och att den dessutom är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Mer information

Säkra maten — välj svenskt när du handlar!

Det här betyder Från Sverige-märket 

Trygg och säker mat, producerad under goda förutsättningar  

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.